Quantcast
Channel: Nyheter –Ølportalen
Viewing all 975 articles
Browse latest View live

Medaljer til norske og «norske» bryggerier

$
0
0

Vi er etterhvert vant til at norske bryggerier plukker med seg medaljer hjem fra internasjonale konkurranser. Barcelona Beer Challenge 2017 var ikke noe unntak i så måte.

  • Kinn fikk sølv for Pryl i klassen for Belgian Dubbel
  • Kinn fikk bronse for Solsnu i klassen for Belgian Ale
  • Nøgne Ø fikk sølv for Julequad i klassen for Belgian Darks Strong Ale
  • Nøgne Ø fikk bronse for Drk Horizon 5 i klassen for Russian Imperial Stout

Markedssjef Tom Young i Nøgne Ø forteller at de er godt fornøyd og fortsetter:

– I fjor kom vi hjem med to bronsemedaljer fra Barcelona Beer Challenge, for Imperial Stout (Foreign Extra Stout) og Imperial Koji Saison (Experimental Beer). Med sølv for Nøgne Ø Julequad og bronse for Dark Horizon 5kan vi uansett se dette som ett steg fremover, selv om vi helst hadde sett at vår Dark Horizon hadde fått en gjevere valør på medaljen.

I tillegg til Kinn og Nøgne Ø gjorde et par bryggerier med norske interesser seg bemerket. Solo, som er Kjetil Jikiuns nye prosjekt i Hellas er et av disse. Her må det legges til at selve ølet er brygget på Arendals Bryggeri. Solo fikk gull for sin Askianos i klassen for American Porter

Et annet bryggeri med norske interesser er Althaia Artesana. Her er det Haandbryggeriet gründer Jens Maudal som har kjøpt seg inn.

  • Gull til Althaia Artesana for Mistral i klassen for Double IPA
  • Gull til Althaia Artesana for deres Brown Ale i klassen for English Brown Ale
  • Sølv Althaia Artesana for deres Winter Ale i klassen for Winter Seasonal Beer
  • Sølv til Althaia Artesana for Barlovento i klassen for Speciality Smoked Beer

Jens Maudal er selvsagt svært fornøyd, men understreker at han det er Jorge Sánches på bryggeriet som står bak oppskriftene og selve bryggingen, mens han selv har vært samtalepartner under planleggingen av ølene.

Vi gratulerer dem alle og håper medaljene tar seg godt ut på kontorer og i bryggelokaler, for her i landet er det som kjent ikke lov å bruke dem til stort annet.


Livesmaking av ølslippet

$
0
0

Butikkene i Valkendorfsgaten, Hamar, CC-Vest, Aker Brygge, Sandefjord, Sandnes Kvadrat, Valentinlyst og Bankkvartalet får mye rart av søtt, sterkt, mørkt lyst og syrlig. Lanseringslisten finnes på Vinmonopolet sider, følg med på denne siden for livesmaking med vår utsendte ølhund.

Smakingen begynner onsdag 29. mars fra kl. 12 og utover, følg med, følg med!

15.17

…og der var vi ferdige med det ølrelaterte. Takk til dere som fulgte med, og lykke til i polhyllene på fredag!

15.12

Capovilla: Distillato Di Birra Bierbrand Legno. Destillert dubbel fra Theresianer som så har lagt 7 år på fat. Aroma er relativt skarp med noe sedertre, eik. Smak har fortsatt noe restsødme, eik og karamell.

15.00

Da var ølavdelingen over, men det kommer også noen andre interessante ting på slippet, slik som rom og destillater. Er man først på smaking, så er man på smaking (så får vi se om redaktøren sletter det som ikke er øl-relatert 🙂

14.54

Boon: Vat 79. 79 er det eldste fatet de har, og ble bygget i 1873.  Mesteparten av ølet fra dette fatet går til Marriage Parfait. Denne flasken er 90% Vat79, resten er en 1 år gammel lambic. Aroma er fruktig med karamell, noe brettanomyces, eik, lett tørket frukt. Smak har lett syre og er mer maltbalansert med noe bitterhet og tørket frukt, grapefrukt. Spennende øl med god balanse.

14.51

Cascade Brewing: Kriek. Bra aroma av kirsebær, noe eik og vanilje. Smak er preget av kraftig syre med lett preg av eik, kirsebær. Dette er en typisk amerikansk surøl med syren på 11. Liker du det, så kjøp, men pass på emaljen.

14.48

Verzet: Oud Bruin Cherry. Brune som er brygget med kirsebær og lagret et år på rødvinsfat. Aroma med preg av eik, noe kirsebær. Eikepreget har litt vel mye tanniner. Smak er meget syrlig med kirsebær og noe eik. Fruktig og syrlig, er mest for de som vil ha «moderne» surøl.

14.44

Brooklyn Brewery: Framboisie. Fatlagret på bourbonfat med bringebær, vørter er basert på bygg, hvete og spelt. Aroma av bringebær, lett malt, noe hvete/korn-preg, lett eik. Det er mest bringbær og hvete/spelt som slipper gjennom. Smaken er syrlig med sitron, melkesyre, noe bringebær og karamell i ettersmak. Litt vel syrlig balansert, men flott på en varm sommerdag.

14.39

Burning Sky: Cuve 2016. Aroma er frisk og fruktig med aprikos, tørket frukt, noe malt, korn og mel, sitrus. Smak er syrlig med sitron, aprikos, noe melkesyre, en del bitterhet. Kanskje litt nedtonet bitterhet til å være et amerikansk surøl, men du skal like litt ekstremiteter for å like denne. Er egentlig en blend av saison og lambic.

14.36

Forrige bryggeri skulle selvsagt være «The Ale Apothecary».

14.35

Apoth: Sahalie. Hele prosessen bortsett fra koking har foregått på eik. Aroma av brettanomyces, fruktighet med eik, vanilje, noe karamell, korn. Smak er frisk, syrlig med noe eik, lett fruktighet. Lett smak av cascade (er tørrhumlet i 1 måned). Veldig spennende konsept-øl, er du ølsamler må du få med deg denne. Godt er det også.

14.29

Alesong: Hop farm. India farmhouse ale gjæret på blandingskultur, lagret på akasie- og eikefat. Aroma av humle med karamell, korn, tørket frukt og innslag av tre. Smak har bra bitterhet fra humle, en del karamell og korn, tørket frukt. Feilkategorisert i listene, dette er ikke en surøl, men faktisk en helt ok fatlagret IPA. Godt kjøp.

14.25

Loverbeer: Beerbrugna.  Gjæret med blandingskultur og tilsatt plommer. Aroma er fruktig med aroma av nettopp plommer, noe karamell, lett sitrus og fruktighet. Smaken har er del syre, noe restsødme med plommer, sitron og melkesyre. Spennende, lett surøl som er verdt en smak. Bra preg av plommer.

14.22

Alvinne: Sour’ire De Mortagne Smoked Peaches. Samme vørter som Mortagne, men tilsatt røkte fersken (nesten som i polske røkte plommer) og syrnet. Aroma er preget av røyk, fruktighet, fersken, karamell, fenoler og vingummi. Smaken er kompleks og syrlig med tørket frukt, karamell og lett eik. Syren gjør dette mer balansert enn i baseølet som ikke er syrnet. Du må være glad i røyk og surt, men liker du det er dette en god opplevelse.

14.17

Alvinne: Cuvee de Mortagne. Lagret ett år på rødvinsfat, som gir en vinøs(!) aroma med preg av tørket frukt, vingummi, lett eik og vanilje. Smaken følger ikke helt opp, men er mer maltbasert i retning barleywine. Lite syre i smak, men et spennende kjøp.

14.15

Alvinne, Cuvee Freddy. Aroma av tørket frukt, vingummi, noe eik, vanilje. Smak er syrlig og kompleks balansert med bra maltsødme. Alt de lager er gjæret med husgjæren deres, Morpheus, og de lager veldig mange utgaver (jeg har 2 kasser med én flaske av hver type i kjelleren). Dette er et godt eksamplar fra de, bør smakes (selv om etiketten er noe fillete).

14.09

Birra del Borgo: Sedicigradi. Aroma av karamell, tørket frukt, røde bær, eik, toffee, noe vanilje, lett hint av balsamico. Smak er overraskende bløt med preg av rosin, en del syre, tørket frukt og noe maltpreg. Dette er et godt eksempel på den italienske fat-tradisjonen, bør smakes.

14.06

Moor Beer Company: Benny Havens Scotch Whisky Barrel Aged.  Snodig, fruktig aroma med noe hint av mais (DMS). Lett preg av eik, karamell og noe tørket frukt, aprikos, eik og vanilje. Smak har overraskende mye bitterhet, både fra humle og noen kraftige tanniner fra fat. Balansen her kunne vært bedre.

14.03

Gigantic Brewing: Massive! Barleywine. Aroma er preget av karamell, toffee, røstet malt, tørket frukt, vingummi og noe fruktighet. Smak har bra preg av karamell, men også en del humlebitterhet og syre. Dette blir en veldig amerikansk barleywine, nesten i retning imperial IPA. Bra kompleksitet i aroma, men savner litt i maltpreget.

13.58

Avery Brewing Co: Tweak. Bourbonfatlagret kaffestout med aroma som følger opp. Aromaen er preget av kaffe, eik, vanilje, tørket frukt og noe kokos. Smaken har mye restsødme, balansert med noe syre og preg av eik. Syren gjør den overraskende lettdrikkelig med sine 16%. Dette er meget bra. Se på det som en øl-sherry.

13.55

Avery Brewing Co: Mephistopholes Imperial Stout. Kraftig sak, aroma er røstet og brent malt, kaffe, tørket frukt, noe alkoholpreg, fenoler. Smak er kraftig med en del restsødme balansert mot kraftig bitterhet med humle med preg av kvae og sitrus. Dette bør være obligatorisk å smake på.

13.48

Nøgne Ø: Eternal Rest Russian Imperial Stout. Aroma med røstet malt, tørket frukt, lett kaffe, sjokolade, eik og vanilje. Smak har en del restsødme med preg av eik, tørket frukt, rosin, grapefrukt. Modnet armagnac og bourbon-fat, minner om en sherry. Meget godt, dette er noe foran peisen.

13.44

Amager Bryghus: Hr Fredriksen, dansk imperial stout med interessant Batman-utgave på etiketten. Aroma er av brent malt, kaffe, tørket frukt, korn, noe alkohol og lett brent gummi. Smaken har middels maltpreg med overraskende lite maltkompleksitet, noe brent malt, bitter humle, appelsin og grapefrukt. Denne mangler noe for å være perfekt.

13.40

Hawkshead: Norther Imperial Stout. Aroma er preget av røstet og brent malt, noe korn, tørket frukt, bra kompleksitet. Smak har noe restsødme igjen, med bitterhet fra brent malt og noe humlepreg med sitrus, kvae og grapefrukt. Bra balanse og kompleksitet, dette er et godt kjøp.

13.37

Stone Brewing: Encore Series Stone Bitter Chocolate Oatmeal Stout, ølet med dagens lengste navn. Brygget med kakao, ikke bare sjokolademalt. Aroma er kompleks med bitter sjokolade, kaffe, røstet malt, tørket frukt. Smak har noe restsødme, og er preget av tørket frukt, bitter, røstet malt, bitter sjokolade og kaffe. Spennende kompleks og godt balansert. Kjøp.

13.32

Kinn: Rekved nr 4, egentlig Bresjnev modnet på bordeaux-fat. Aroma av røstet malt, lett eik og vanilje, noe tørket frukt, røde bær. Smak er en vinøs utgave av Bresjnev med noe røstet og brent malt, kaffe i tillegg til en del syre fra eikefatet. Artig å smake denne utgaven, ta den gjerne sammen med originalen.

13.29

Pelican Brewing: Tsunami Stout,  er også norgesnyhet når det gjelder tilgjengelighet. Aroma er preget av brent malt, noe tørket frukt, middels humlepreg med hint av kvae og urter. Noe alkoholisk og preg av brent gummi. Smaken har noe restsødme, med en del bitterhet fra brent malt. Lite humlebitterhet. Noe fruktighet og tørket frukt. Dette er mer for tickerne, og mangler balanse.

13.26

Carlow Brewing og Pinta: Lublin to Dublin. Aroma er preget av noe gjær, kaffe, bitter sjokolade og noe stall. Smak har en del restsødme, noe preg av petroleum, brent malt og kaffe. Gjæringspreget på denne blir ikke helt heldig.

13.22

Siren Craft Brew: Broken Dream Breakfast Stout, brygget med lactose og kaffe. Aroma er preget av røstet malt, korn, noe kaffe, havre, bitter sjokolade, noe rått og brent preg. Smak har noe restsødme, balansert mot syre, noe bitterhet fra brent malt og kaffe. Dette er en helt saklig kaffestout som bør prøves.

13.18

Gigantic Brewing IPA, øl fra disse har ikke vært tilgjengelig på Vinmonopolet før. Flasken har dessverre ikke ordentlig datomerking, kun best før-dato. Lett humlepreg med sitrus og noe kvae, litt overdøvet av malt og kornpreg. Smak er preget av noe restsødme, korn og fruktighet, med bitter ettersmak av humle med noe kvae, lett tørket frukt. Kjøp hvis du tar sjansen på datoen, men undertegnede savner litt humlefriskhet.

13.13

Siren Craft Brew Liquid Mistress Red IPA, aroma er preget av korn, røstet malt, fruktig humle med kvae og noe tobakk, jord. Smak er preget av karamell, bittert korn, middels humlepreg med bitter ettersmak. Ettersmaken er preget av kvae og bittert korn. Egentlig minner dette mer om en red ale med kraftig humlepreg, men – det er faktisk en rød, engelsk IPA. Dette har du nok ikke smakt før, kjøp.

13.07

Lervig og Stillwater Artisanal, Nordic Lean IPA. Gjæret med 100% brettanomyces og tilsatt blåbær, bjørnebær og solbærjuice. Aroma tilsier så, pluss litt preg av tørrhumling med pacific gem og centennial. Smak er syrlig og bitter med lite restsødme (brett har spist alt sukkeret), med mest bærpreg i aromaen. Funky, men mer interessant enn godt,

13.03

…selv om preget av oksidert vørter blir for kraftig til at jeg ville ha drukket noe særlig mye av den…

13.02

Gänstaller Bräu Franz Xaver, aroma har rreg av karamell, tørket frukt, korn, brødskorpe, loff, noe gammel vørter. Smak er overaskende tørr med preg av tørket frukt og brødskorpe. Lite bitterhet. Artig å smake, Märzen er det ikke ofte vi ser på lista.

12.59

Stone Brewing Spröcketbier Black Rye Kölsch, i serien med ting som russian imperial berliner weisse. Brygget på Berlinbryggeriet, med aroma av røstet og brent malt, lett rug og noe fruktighet, mel. Smaken er preget av brent malt, middels restsødme, noe kaffe og lakris. Dette er bare kölsch i navnet (og ikke brygget i Køln), men en helt saklig lett stout med bra fylde til sine 5,4%.

12.55

Founders Brewing Co Frootwood, kirsebærøl modnet på bourbonfat. Aroma er preget eik og vanilje med noe hint av røde bær, kirsebær. Det er mye restsødme i smak, da fatene har inneholdt lønnesirup. Overraskende artig kombinasjon, men du skal være glad i søtsaker. Må prøves til en artig dessert.

12.52

Samarbeidsprosjekt mellom Voss Bryggeri og Le Trou de Diable, Quadruple Bypass. Brygget med einerlåg og rognebær, og tilgjengelig på boks. Fruktig og interessant aroma med hint av bær, tørket frukt, smaken er preget karamell, korn, noe varmende alkohol og lett knekk. Spennende boksøl, denne blir også med i sekken i sommer.

12.49

Forøvrig artig at et Trappistbryggeri kommer med slikt.

12.48

La Trappe Quadrupel Oak Aged Batch 19, kompleks aroma med tørket frukt, malt og karamell, eik og lett vanilje. Lagret på en kombinasjon av gamle og nye fat, som gir litt rå eikekarakter. Smak er overraskende tørr for La Trappe, med kraftig eikepreg og noe tørket frukt. Du må være glad i eik for å like denne (og, det er jeg…).

12.45

Stone Vertical Epic, belgisk wit brygget med korianderfrø, appelsinskall og svart pepper. Encore-serien deres er gjenbrygging av gamle oppskrifter, denne ble opprinnelig brygget i 2002. Aroma har appelsinskall, lett hint av korianderfrø, noe karamell, malt og lett humle. Noen hint av pepper. Smak er preget av tørr karamell og kraftig bitterhet for typen. Overraskende flat i smaken. Mest for tickerne.

12.42

Brooklyn Brewery Tripel Burner, brygget med lakrisrot og modnet på hvitvinsfat. Aroma er preget av noe lagringspreg/kjeller, lett fruktighet og noe tørket frukt. Smak er preget av lett sødme med melent preg, noe hint av eik, hvitvin og fruktighet. Komplekst og spennende, men mest for tickerne.

12.39

Grünerløkka Brygghus En vill en, antageligvis det første ølet fra bryggeriet med blandede gjærtyper. Fruktig og syrlig aroma med bra kompleksitet, lett preg av eik og hint av balsamico. Smak har fortsatt noe restsødme, lett bitterhet og ettersmak av korn og appelsin. Det mangler fortsatt litt kompleksitet, men en bra start. Det blir artig å se hva som kommer fra de framover.

12.36

Brasserie de Bastogne Ardenne Saison, ettergjæret med brettanomyces og tørrhumlet med cascade. Aroma er preget av litt oksidert cascade med appelsin og kvae, komplekst preg av korn, tørket frukt, stall og geit fra begynnende brettgjæring. Smak er fruktig med lite restsødme, lett preg av brett, noe syre. Bra kompleksitet, et spennende kjøp (bortsett fra litt off humlepreg i min bok).

12.32

Ettersmaken av kneipbrødskorpe er faktisk ganske kraftig, og sitter igjen lenge.

12.32

Brasserie Au Baron og 10 Barrel Brewing, Old Man Winter, mye skum og preg av karamell, brødskorpe og noe knekk. Lett hint av anis, noe tørket frukt. Smak har noe restsødme med tørket frukt, korn, karamell, og lett bitterhet, appelsinskall. Noe bittert balansert, en mer brødpreget farmhouse ale.

12.28

Aja Saison, drammensbryggeriet som spesialiserer seg på belgiske øl. Brygget med 10% ris og litt spelt. Aroma er fruktig med noen preg av fenoler, tørket frukt, loff og lett aprikos, lett korn. Smaken er overaskende bitter, humlet med styrian golding og amarillo. Friskt og tørt balansert. Dette blir mer en frisk, lys belgisk øl for humlehoder.

12.24

Weihenstephaner Kristall Weizenbock, fra bryggeriet som har holdt på siden 1040. Aroma av korn, fenoler, noe mais (DMS), noe karamell. Frisk smak med noe preg av europeisk humle. Overraskende tørr for typen med preg av ristet brød, brødskorpe og karamell. Interessant å prøve denne typen, men du må være glad i tyske maltøl.

12.20

Ace Blackjack,  californisk sider laget på 100% gravensten, modnet på chardonnayfat. Aroma er mer oksiderte epler, eplestein, noe hint av eik. Smak er tørrere med noe hint av eik, syrlige epler. Ettersmak er frisk med en del syre, noe hint av eik. Bra kompleksitet, tørr.

12.17

Portland Cider Companys Hoprageus, sider på boks. Aroma er vinøs. Galla, Honey Crisp, Golden Delicious og Fuji, humlet med Citra og tilsatt appelsinskall. Minner litt om en blanding mellom engelske sidere med løsemiddelpreg og noe brett. Smak er frisk med en del syre, kjenner noe hint av humlebitterhet. Ikke så kraftig humlet som jeg fryktet, denne har god balanse og kan nok fort bli med i ryggsekken i sommer.

12.13

Da er vi igang. Sist gang var det lite norske øl i slippet, det har de prøvd å gjøre noe med. Det er dog noen av bryggeriene som ikke har klart å levere. Interessen til bryggeriene til å lage nye og kreative øl ser ut til å være stigende.

Først ut er Gosnells Elder Mead, en mjød tilsatt hylleblomst, basert på spansk appelsinblomsthonning. Aroma er fruktig med preg av honning, blomster, fruktig. Smak har noe restsødme med honning, men er relativt tørr. Minner litt om petroleumspreget fra riesling. Meget interessant.

11.48

skriiiiIIIIIIIIIII (mikrofonfeedback)

11.47

Testing testing, 1 2 3

Hjah hjah hjah pffffffff

7 Fjell øker med 140%

$
0
0

Utvidelsen består i første omgang av nye gjæringstanker og vi tok en liten prat med Torvald Storaas for å få en liten innsikt i hva dette går i.

Hvorfor denne utvidelsen?

Bryggeriet er i en eksplosiv fase. Vi har vokst utrolig fort og det er viktig å holdet tritt med etterspørselen. Det siste vi ønsker er at folk ikke får tak i ølet vårt.

Hvor mye større blir bryggeriet?

Vi installerer 9 ny gjæringstanker og 2 nye bright beer tanker. Dette gir en økning på vel 140% i ren gjæringskapasitet. I totalt tankkapasitet er vi nå over 100 000 liter.

Hvilke nye muligheter gir dette?

Vi kan møte volumbehovet og samtidig har ledig tankkapasitet til eksperimentering og testing av nye varianter. Det sist har til tider vært vanskelig å få til med de begrensningene vi tidligere hadde.

Hva er din rolle i dette?

Jeg har vært ansvarlig for teknisk design, hatt oppfølging av leveranser og vært prosjektansvarlig for montering og ferdigstilling.

Vil denne utvidelsen føre til flere ansatte?

Ikke i første omgang. Tanken bak utvidelsen har hele tiden vært at dette skal kunne betjenes med den bemanningen vi har i dag.

Er det planer om ytterligere utvidelser?

Ja vi holder på med monteringen av et nytt tapperi, som skal kunne tappe på både flasker og bokser. Her er det fokus på å både øke kapasiteten, en bedre arbeidsflyt og dermed en enklere arbeidsdag i tapperiet. Dette henger tett sammen med det vi allerede har gjort og flyten mellom de forskjellige avdelingene i produksjonen.

 

Vi kommer selvsagt tilbake med informasjon om det nevnte tappeanlegget.

Årets Hjemmebrygger er kåret

$
0
0

I helgen ble Norbryggs Hjemmebryggerhelg arrangert på EC Dahls Bryggeri i Trondheim. Foruten kåringen av Årets Hjemmebrygger, bød helgen på en rekke aktiviteter for brygge-entusiaster fra hele landet. Besøk på Austmann Bryggeri på fredag ble fremhevet som ett av flere høydepunkter.

Austmanns gjester, engelske Redchurch Brewery og latviske Labietis ga interessante foredrag om henholdsvis craft brewing / farmhouse brewing i England, og om bruk av urter i øl i Latvia.

EC Dahls Bryggeri var en perfekt vert for forventningsfulle hjemmebryggere. I sine flotte lokaler på Svartlamoen bød de på alle fasiliteter for hyggelig samvær og kunnskapsformidling. Vi kan imidlertid ikke klandre EC Dahls for været, men vi fikk ihvertfall oppleve alle de fire årstidene i løpet av denne helgen!

Lørdagen var det foredrag av Lars Marius Garshol om gårdsøl og kveik, Forskningsleder Zoran Gojkovic ved Carlsberg Laboratories i Danmark snakket om Carlsbergs rolle som pådriver i utviklingen av det moderne øl. Imponerende historie, selv om enkelte ikke kunne dy seg for å benekte at Carlsberg oppfant gravitasjonen…

Ølguru John Palmer fra USA hadde som vanlig et veldig interessant foredrag, og kveikforsker Per Bruheim fra NTNU Norge snakket om denne ”norske snakkisen”, som nå er på vei til å bli en internasjonal snakkis. “Surøl og mere” ble dokumentert av Eik og Tid, Det var også foredrag av Norges ukronede Untappd #1-konger, Monkey Brew, (selv om de i siste liten ble forbigått på Untappd av nevnte Eik og Tid som “Norges beste bryggeri” på Untappd. Bryggerimester på EC Dahls Wolfgang Lindell snakket om om malting, og Roger Løe fra EC Dahls bryggerier foredro om infeksjoner i øl. Det var med andre ord et svært matnyttig program for de mange fremmøtte hjemmebryggerne.

Lørdag kveld var det treretters middag i EC Dahls lokaler. Rettene ble servert med øl fra EC Dahls (forrett og hovedrett) og Austmann (dessert). Nydelige smaker og velkomponerte retter med spennende øl til!

En NM-vinner som ser ut til å være veldig klar for å få brygget sitt øl hos Tom Young og resten av gjengen på Nøgne Ø det kompromissløse bryggeri.

Tidligere på dagen hadde 4 dommere bedømt de 9 finalistene som skulle ende opp i kåringen av Årets Hjemmebrygger. Det ble en 4 timers maraton-bedømming av 9 finaleøl, med ekstraomganger:

1E   Münchener helles
3C   Doppelbock
6B   Amerikansk IPA
4E   Amerikansk pale ale
9A   Engelsk barley wine
9D   Baltisk porter
13C  Trelagret øl (Imperial Stout)
11B  Mørk sterk belgisk ale
7C  Belgisk wit

Doppelbocken og Münchener Helles’en utmerket seg, og disse fikk lik poengsum fra de fire dommerne (Anders Christensen, Ken Robin Rud, Øystein Grøtting og Tom Young). Omkamp måtte til. Der trakk Doppelbocken det lengste strået. Dermed blir det Arne Marius Haugen som kan smykke seg med tittelen Årets Hjemembrygger og får brygge sitt vinnerøl hos Nøgne Ø.

Norbrygg med egen podkast

$
0
0

Hjemmebrygging har i flere år vært den raskest økende hobbyen i Norge, og skal vi tro Aftenposten er det nå over 50 000 hjemmebryggere rundt om i landet.  Organisasjonen for hjemmebryggere, Norbrygg, er ikke fullt så stor, men nærmer seg 5000 medlemmer. Norbrygg har eksistert i 20 år og har nå funnet at tiden er inne for en egen podcast.  Denne har fått navnet Norkast.

Det er Rolv Bergesen, mannen bak ølpodcasten Vestkast, som lager Norkast.  «Jeg ble bedt om å være med i Norbryggs mediegruppe, og da var det jo naturlig å foreslå en egen Norbryggpodcast» forteller Rolv.  «Men det betyr ikke at jeg legger ned Vestkast» fortsetter han, «Norkast er en hjemmebryggerpodcast, og skal primært formidle stoff relatert til hjemmebrygging.  Vestkast fortsetter som ølpodcast og retter seg mot ølnerder, hjemmebryggere og andre som er interessert i øl.»

Foreløpig har Norkast kommet ut med to epsioder. Episode 1 er et intervju med øl-legenden Jamil Zainiasjeff, som nå driver Heretic Brewing.  Han er nok mest kjent blant ølinteresserte for boken «Brewing Classic Styles».  Episode 2 er fra Hjemmebryggerhelgen, som Norbrygg arrangerte i Trondheim 21. og 22. april. Her dukker enda en øl-legende opp: John Palmer.  Både hobbybryggere og proffer har vel lest «How to Brew», som er  det nærmeste man kommer en bryggebibel.

«Etter disse to episodene skal vi settes oss ned med Norbryggstyret, evaluere og stake ut veien vi skal gå videre med Norkast.  Det mangler ihvertfall ikke på ideer og stoff til hjemmebryggerpodcaster!» sier han som bloggen Godt i Glasset omtaler som Bergens ukronete podcastkonge.

De to omtalte episoden kan høres her.

Lindheim Ølkompani til Belgia

$
0
0

Da vi fikk høre at Lindheim Ølkompani skulle dra til Belgia for å selge surøl begynte vi å lure på om de hadde blitt vel kreative. I stedet for å lure videre tok vi rett og slett en prat med sjefen sjøl: Ingeborg Lindheim.

Hva er det dere har funnet på nå?

Vi har siden 2015 hatt et godt vennskap med Gert Christiaens som driver Oud Beersel og hans familie. I fjor da de var på ferie her ble vi enige om å lage en blend av 100 % spontangjæret øl. 50 / 50 fra Norge og Belgia.

Men blir ikke dette omtrent det samme som å selge sand til Sahara? Belgia er tross alt verdens ledende surølland og det uten sidestykke.

Dette er ikke for å få noe betydelig salg til Belgia. Det er rett og slett et koselig samarbeid mellom to bryggerier. Gert sendte opp 1000 liter geuze fra 2015 og vi blandet det med 1000 l av vårt coolshipøl fra 2014 og 2015. Dette har også gitt navn til den nye serien, som vi tapper på champagneflasker: Friendship Serie. Dette er en form for underserie av Farmer’s Reseve, som er fellesbetegnelsen på ølet vi slipper på champagneflasker.
Vi slipper flere samarbeid i samme i Friendship-serien utover våren. Alt er i begrenset opplag, lagret og syrnet på eikefat i opptil et år.

Hvem er disse samarbeidene med?

Crooked Stave, Del Ducato og Pohjala

Hvor blir det mulig å få tak i dette ølet?

I bestillingsutvalget på Vinmonopolet. Fifty Fifty fra mai, mens Flower Hunters og Wild & Mild kommer i juli, men de er allerede tilgjengelige gjennom de vanlige kanalene ifor HoReCa markedet.

Det ryktes at dere også skal være til stede på Toer de Geuze?

Ja, vi er et av 6 bryggerier som har gjort et samarbeid med Gert. Lervig og New Belgium er to av de andre, men vår blend er det eneste av kun spontangjæret øl. I tillegg har vi med to andre øl.

Hvem er kunstneren bak de nye etikettene?

Vår datter Tone og en kalligrafør vi jobber med. Tone leverer råmaterialet og han designer etiketten utfra dette.

Ser du en fremtid for henne som etikettdesigner i et voksende marked for håndbrygget øl?

Haha, nei hun blir et arbeidsjern som mammaen sin

Øl i stedet for altervin

$
0
0

Oslo har en rekke ølfestivaler. Både de rene ølfestivalene og de som er del av en større mat eller drikkefestival. Fellestrekk for disse er imidlertid at de ikke er spesielt store. Nå har en gjeng, med utgangspunkt i Café Sara, satt seg fore å lage en festival med litt størrelse. Festivalen har fått navnet Håndverksølfestivalen i Oslo og arrangeres fredag 9. og lørdag 10. juni.

De har sett seg ut Kulturkirken Jakob og området rundt som et passende sted for festivalen. Noe som gir en unik setting og med kirkens beliggenhet, ved Akerselva og 13 minutters spasertur fra Oslo Sentralstasjon, burde plasseringen være svært bra. I tillegg til servering inne i kirken vil det bli satt opp boder i området rundt. Over 50 bryggerier vil være representert. Noen med importør eller distributør og andre med folk fra selve bryggeriet. Dette vil gi over 200 tilgjengelige øl.

Festivalsjef Lasse Lukacs trekker frem at Norge vil være representert fra Kristiansand (Qvart) til Svalbard (Svalbard Bryggeri), men er ikke veldig villig til å trekke frem enkeltbryggeri utover dette. Etter litt press på hva som kommer fra utlandet presenterer han følgende liste:

Buxton (UK), Magic Rock (UK), Brewdog (UK), Wild Beer (UK), Brouwerij de Molen (NL), Kaapse (NL), De Glazen Toren (BE), Alvinne (BE), To Øl (DK),  Mikkeller (DK), Amager (DK), BRUS (DK), Warpigs (DK), Beerbliotek (SV), Gotlands (SV), Brekeriet (SV), Harpoon (US), Browar Artezan (PL) og Garage Project helt fra New Zealand.

Arrangørene setter en begrensing på 2000 besøkende pr. dag. Rent teknisk kan de få plass til fler, men mener trivselsgrensen går omtrent her.

Billettprisen blir 320,-
Dette inkluderer 3 bonger og 20 cl smaksglass.
Flere bonger kan kjøpes for 25,- pr. stk.
Aktueller linker:
Billetter
Kulturkirken Jakob

Den Nye Ø

$
0
0

Så lenge jeg har drukket håndbygget øl og så lenge de fleste av våre lesere har drukket håndbygget øl har Nøgne Ø sin logo vært den samme, men nå er det endringer på gang. Ølet blir det samme, i den grad en kan si det om et bryggeri som stadig kommer med noe nytt, men innpakningen kommer til å bli kraftig endret.

Når jeg nevner innpakning tenker jeg ikke først og fremst på at Nøgne Ø går over til 0,33 flasker, og bokser der dette er aktuelt, men at hele det grafiske designet blir endret. Bak dette ligger en tosidig besluttning. Etter 15 år mener de at det er på tide med fornyelse. På dette grunnlaget skifter de designer. Samtidig har de gitt designeren instruksjoner om å gå tilbake til røttenen og det er nettopp dette Punktum Design har gjort. Først tok de tak i den verdenskjente Ø-en og strømlinjeformet den. Så brukte de dette som utgangspunkt for å reformere resten av det grafiske uttrykket.

Sentralt i dette er at det er Ø-en som er tyngden i det hele. Dette fremheves ved at denne nå alltid vil være det nederste elementet på etiketter, plakater og all annen profilering.

Etikettene også en oppstraming på baksiden og samtidig en tilpassning til det internasjonale markedet.

Legg merke til tabellen fors smaksprofil som sammen med Ø-en på forsiden danner ordet ØL om boks/flaske sees fra riktig vinkel.


Restefest etter Haandfestivalen

$
0
0

Fra klokken 14 og utover setter gjengen på Brakerøya på fat til hvert eneste tappetårn de har tilgjengelig, for de som gikk glipp av Haandfest, eller de som vil ha mer av de bryggede dråper.

Inngangsbillett for en hundrings, så er man på festival og drikker øl for 25-kroners bonger, men denne gangen litt mer eksklusivt, da det er begrensede plasser til lørdagens happening i Drammen.

BBQ Brazil disker opp med grillmat, så man får både flytende og fast føde i lokalene til bryggeriet.

For billetter må du sende mail til brita@haandbryggeriet.no med fullt navn og mobilnummer på alle som skal ha plass.
Billettene hentes i døra (senest kl. 16.00 på lørdag).

Mer info via FB finner du her

Butikk nr. 26

$
0
0

De fleste ølinteresserte har fått med seg at Gulating Ølutsalg er godt etablert og har butikker i spredt rundt i kongeriket. I dag åpner de ny butikk i Sirkus Shopping ved Strindheim i Trondheim.
Bak butikken står blant annet Tommy Holen Helland, som til daglig driver butikken i Byhaven. Utvalget i den nye butikken blir som i de andre, men foreløbig uten growlerfiller.

Tommy er godt fornøyd med å komme i gang med den nye butikken og sier:

«Med åpningen på Sirkus Shopping vil publikum i området rundt Strindheim og Leangen få et nytt og spennende tilbud bestående av minst 500 ølsorter. Dette er et kjøpesterkt og strategisk viktig område for oss. Gulating i Byhaven er i god utvikling og vi tror det er behov for flere Gulating utsalg i Trondheim området. Med åpningen på Sirkus er vi i ferd med å bre om oss i Trondheim.»

Gulating Sirkus er åpen:
09-20 man-fre
09-18 på lørdag

Fire melk og NEIPA fra i går

$
0
0

En av de største utfordringene med ferskvaren øl er transport og lagring. Bryggeriene kan lage så godt øl de vil, men om det fraktes og lagres i varmen går dette kraftig utover holdbarheten. Vi tenker da på tiden før det kommer så langt som til de alt for lyse butikkhyllene. Dette i kombinasjon med mengder de selv begynte å slite med å håndtere har gjort at Lervig Aktebryggeri har inngått en distribusjonsavtale med TINE.

Melk og øl har det til felles at det trives best nedkjølt og når TINE har en bilpark og et fordelingsnett som dekker hele landet burde det være en god kombinasjon å ta øl med på lasset.

– Med TINEs over 650 kjølebiler og kjøl på hele lager- og logistikkjeden er dette et fantastisk oppsett, når man som vi produserer ufiltrert og upasteurisert øl, sier Anders Kleinstrup som er administrerende direktør for LERVIG.

– De fleste av kundene som LERVIG har i porteføljen er allerede i vårt system og vi kan derfor utnytte vår kapasitet optimalt til alles glede. Dette er et samarbeid begge parter vil dra nytte av, men til slutt kommer det kvaliteten av ølet og forbrukeren til gode, sier Dag Bjarne Hustvedt som er distribusjonssjef ved TINE Meieriet Sola.

Avtalen trådte i kraft 1. juni og Ølportalen har allerede lagt merket at Lervigs produkter er mer til stede i butikkene i Bergen. Vi antar det samme er tilfellet rundt omkring i landet.

 

Norsk i Storbritannia

$
0
0

Du har sikkert fått det med deg. Disse bryggeriene som før de har fått kokt sin første vørter forteller oss at de skal innta verden. Norsk øl skal eksporteres både i øst og vest. Andre jobber mer i stillhet og bruker energien på å finne rette partnere og tilpasse produktene for salg i utlandet. Det første avhenger både av kjemien mellom firmaene og om de rette aktørene i de forskjellige markedene har ledig plass i sin portefølje. Det andre er på sett og vis lettere å får til. En kan først og fremst glemme flasker om en vil eksportere nevneverdig. Det er boks som gjelder. Deretter må en ha et design som er salgbart i kobbelet av konkurrenter. At ølet må ha tilstrekkelig god kvalitet er så grunnleggende at det burde være unødvendig å nevne.

Flere norske bryggerier begynner å få resultater å vise til i utlandet. Det jeg har lagt mest merke til i det siste er det som skjer i England. Beer 52, som selger månedsabonnement på ølpakker med forskjellige temaer, hadde nylig Norge som tema. Abonnentene fikk da tilsendt en pakke med øl fra Amundsen, Lervig og Ægir. Denne ble og tilbudt gratis til alle som hadde kjøpt billett til London Craft Beer Festival. Da selvsagt mot at en bandt seg til slike pakker en viss tid fremover. The Independent sin nettutgave hadde nylig en anbefaling av de beste skandinaviske ølene som er tilgjengelige i Storbritannia. Her er Lervig, Nøgne Ø og Ægir med.

Lervig, som antagelig har vært den mest aktive på det britiske markedet, er også hjertelig til stede i en del nettbutikker. Beermerchants har f.eks. listet 15 av deres produkter (+ T-skjorter og glass). Her finner du også 8 produkter fra Lindheim Ølkompani.

Generelt sett er de nevnte bryggeriene listet på en del nettbutikker, men ikke alltid på plass på lager. Det mest tilgjengelige bryggeriet er utvilsomt Lervig, som også har brukt mest tid og ressurser på å det britiske markedet.

Dette var kun en liten smakebit og jeg kan garantere at jeg langt fra har fått med meg alt. Du kan helt klart risiker å snuble over annet øl fra Norge både i London og resten av Storbritannia. Det som imidlertid bør tas med her er at Amundsen, Lervig og Ægir er tilstede på London Craft Beer Festival denne helgen og at du også kan finne Lervig på Beavertown Extravaganza første helgen i september.

Muraren er tilbake

$
0
0

Hugsar du muraren? Denne høge elegante 0,7 liter flaska, som visstnok skal ha vore elska av murarar etter ein lang støvete dag. Den gamle muraren har forlate oss for godt og det same har den klumpete grøne etterfylgjaren som arva namnet, men no har Kinn blese nytt liv i namnet.

I Vinmonopolet sitt bestillingsutval finn du no Kinn Murar. Dette er eit lyst lagerøl, med alkoholinnhald på 5,5%. Bryggjeriet beskriv ølet på fyljande vis:
Murar er eit lyst og leskande lagerøl med ein lang, behageleg ettersmak av edel humle. Vi gjærar ølet ved ekstra låg temperatur slik alle lagerøl vart gjæra før i tida. Skjenk slik at det skummar godt i glaset; då får du fram meir av dei gode smakane. Nytast ved 6-8 grader C og gjerne i lag med fisk og skaldyr.

 

En lokal ølblogg

$
0
0

Det begynte å dukke opp linker til en ny blogg i Facebook-feeden min. Selvsagt sjekket jeg hva dette var og ble litt overrasket da det viste seg at bloggen hadde et litt annet utgangspunkt enn det mange av oss andre driver med. De konsentrerer seg rett og slett om Rogaland fylke og skriver om det som har skjedd og er i ferd med å skje der. Dette var så spennende at jeg ba om et lite lynintervju for å få vite litt mer.

 – Hvem passer Brewolution Rogaland for?

Alle som er glad i øl, glad i Rogaland, eller begge deler. Spesielt alle som er en del av hjemmebryggermiljøet eller ølindustrien – «from grain to glass» – i Rogaland.

 – Hvem står bak Brewolution Rogaland?

To hjemmebryggere i Stavanger. Vi ønsker ikke fokus på oss selv, kun på det vi skriver. Vi mottar ikke støtte av noen og vil heller ikke la oss forlede til å skrive noe vi ikke fullt og helt står bak. Vi er ikke, og har aldri vært, ansatt i et bryggeri e.l. Vi er uavhengige og meningene vi gir uttrykk for er våre egne. Når det er sagt, så ønsker vi at alle kommer til orde.

 – Hva er målet med bloggen?

Å promotere Rogland som et ølfylke lokalt, nasjonalt og internasjonal.
Å dekke «alt» som skjer innen øl i fylket.
Å få høyere bevisstheten omkring betydningen av en levende ølkultur og ølets historie i regionen.
Å høyne anseelsen til bryggeriene og bedre forståelsen for hva som skal til for at små bryggeri skal overleve, spesielt blant dem som kan forbedre deres betingelser (politikere, skjenkemyndigheter mv).
Å ha det gøy – vi er veldig glade i alt som har med øl og brygging å gjøre. Vi liker å skrive om det og håper at vår ølglede er smittsom!

 – Vil det bare bli skrevet om øl i Rogaland?

Ja. Øl, bryggerier, skjenke- og utsalgssteder, og ølevenement (seminarer, konkurranser, festivaler, ølslipp etc) i Rogaland.

 – Vil en konsentrere seg om fortiden eller vil det også bli mer dagsaktuelle saker?

Begge deler. Vi vil også intervjue sentrale personer i ølmiljøet, det være seg bryggere, hjemmebryggere eller bar- og ølbutikkeiere.

 – Hvem av dem som ikke er i hovedmålgruppen av lesere vil ha størst utbytte av å lese bloggen?

De som er opptatt av at regionen skal ha en mangfoldig industri. De som er opptatt av å understøtte merkevaren Matfylket Rogaland. De som kommer som turister til Rogaland eller som jobber i den lokale turistindustrien.

Ølportalen ønsker lykke til og lover å sjekke innom bloggen fra tid til annen.
Om du er interessert finner du den her.

Eige øltelt på Dyrsku’n

$
0
0

Dyrsku’n i Seljord har røter tilbake til 1866 og dei ferraste er nok i tvil om at det har vore konsumert ein del øl i på dette arrangementet opp gjennom åra. I år har dei imidlertid teke det heile eit steg vidare og freista med eige øltelt, noko dei ser som ei naturlig utvikling frå i fjor, då øl og NM i graut delte telt.

Temaet i årets øltet er norske ingrediensar i handverksøl. Det vert 4 spanande foredrag om temaet. Desse er opne og gratis for alle. Blant anna kjem Hege Ramseng frå Bryggeri- og drikkevareforeningen for å snakke om den norske ølbølga og Mette Thomsen frå Norsk Institutt for Bioøkonomi skal snakke om deira forskningsprosjekt; Norsk malt, humle og urter – Smaken av norsk øl. I tillegg vert det foredrag om kveik, gardsøl og foredrag av Fletre Humlehage.

I tillegg stiller Fjellbryggeriet, Valdres Gardsbryggeri, Ego Brygghus og Nøgne Ø til den nybygde øl-baren. Dei vil ha med seg 2-4 forskjellige typar øl. Det vil med andre ord bli noko for einkvar smak. Valdres Gardsbryggeri har også brygga eit spesialøl, med kveik og tørrhumling.

Detaljar om arrangementa finn du i vår ølkalendar.


Klar for 10. gang

$
0
0

Det som Kjetil Johnsen startet i Parkteateret for ti år siden har utviklet seg til en en av landets mest kjente og anerkjente ølfestivaler, og har nå funnet sitt permanente hjem på Grünerløkka. Mens de den gang var tre bryggerier (Nøgne Ø, Haandbryggeriet og Ægir) kan en nå skilte med 20 spennende bryggerier fra inn- og utland.

Nytt av året er at en kan snike seg forbi sjetongkøen ved å betale med Vipps. Her er det satt opp egen bryggierimeny, og om dette fungerer ser vi ikke bort fra at vi får se det på flere ølfestivaler fremover.

Deltagende bryggerier er:

7 Fjell
Ægir
Amundsen Bryggeri
Austmann
Bådin
Ballast Point
Borg Brugghús
Cervezas Althaia Artisana
Eik & Tid
Haandbryggeriet
Hawkshead
Kinn Bryggeri
Lervig
Lindheim Ølkompani
Monkeybrew
Nøgne Ø
Qvart Ølkompani
Toccalmato
Voss Bryggeri
Wild Beer

Vill & syrlig surøl- og siderfestivalen 2017

$
0
0

En festival kun for surøl og cider, spør du kanskje?
Amund Polden Arnesen, landets første ølsommellier, smiler og svarer «Vi synes det er så sinnsykt godt, at det får alt for lite oppmerksomhet, det er for lite tilgjengelig og derfor er alt for uoppdaget».

Amund Polden Arnesen og Bjørn Færøvik startet sitt eget surøl-bryggeri med akkurat dette i tankene.
«Disse øltypene kan ofte by på de mest komplekse- og merkeligste smakene ølets mangfold har å by på. Vi er rett og slett inne samme territoriet som tradisjonelt speket mat, kulturlagrede oster og fermenterte grønnsaker. Dette er gjærsoppenes og bakterienes arena, og bryggeren og drikkeren er med på deres vilkår» fortsetter Polden.

Når samtalen dreier over mot sider, er det ikke det søte, boblevannet de mer ungdommelige slurper i seg man tenker på. Polden forklarer: «Med ekte sider mener vi det motsatte av rusbrussiderene som spesielt Sverige er kjent for. I Frankrike og England har de sterke tradisjoner for spontangjærede sidere. Disse kan ligne litt på surøl i smak! Sidere som gjæres med blandingskultur, spontangjæres og gjerne lagres på fat blir komplekse og spennende drikker som fortjener å oppdages av smaksinterreserte».

Smakinger, kurs og foredrag

Festivalen er langt ifra kun for de som allerede kjenner til surøl og ekte sider. Arrangørene vil at flest mulig kan lære seg å sette pris på de gyldne dråpene som blir presentert, så det er mulig å være med på smakinger og kurs på Himkok, uten å faktisk ha festivalpass.
Det skaper en bevisstgjøring over hva man kan forvente seg når man smaker surøl og ekte sider, en dypere forståelse for drikkevarene, som kan inspirere videre. «Vi vil at alle som har et snev av interesse for mat og drikke skal eksponeres for disse unike drikkevarene» avslutter Polden

Festivalen er en unik mulighet til å prøve seg igjennom et unikt utvalg drikkevarer som sjelden samles i et slikt mangfold under samme tak. Bli med å utforsk denne verdenen av spennende og fascinerende smaker med bryggeriene og gjester under festivalen!

Siden det ble utsolgt i 2016 blir det i år 3 sessions:

Session 1 koster 425,-
Session 1 gir adgang til festivalen fredag 08.09 fra 16.00 ? 21.00 og inkluderer 6 drikkebonger.

Session 2 koster 375,-
Session 2 gir adgang til festivalen lørdag 09.09 fra 13:00 ? 17:00 og inkluderer 5 drikkebonger.

Session 3 koster 375,-
Session 3 gir adgang til festivalen lørdag 09.09 fra 17:30 ? 21:30 og inkluderer 5 drikkebonger.

Flere bonger kan kjøpes for 25,- pr. stk på festivalen.
Du vil få et festivalbånd som sikrer at du kan komme og gå som du vil i løpet din session.

Bekreftede bryggerier og siderier:

Nøgne Ø (NO)
Haandbryggeriet (NO)
Lindheim Ølkompani (NO)
Rocket Brewing Company (DK)
To Øl / BRUS (DK)
Bretty Fingers (SE)
Monkey Brew (NO)
Oud Beersel (BE)
Oedipus Brewing (NL)
Nevel Artisan Ales (NL)
Eik & Tid (NO)
Solhøi Cider (NO)

Macondo (NO) norsk ølimportør med en imponerende surølsportefølje.
Mostue (NO) norsk importør med et imponerende utvalg av sider og surøl.

Billetter kjøpes her til både sessions og foredrag/kurs

 

Kurs og foredrag:

Fredag 8. September 17:00-18:00
Jan Beeka – Brett will eat everything
Foredrag av grunnleggeren av legendariske Carnivale Brettanomyces om alternativ gjæring. Foregår på engelsk med smaksprøver.

Fredag 8. September 19:30-21:00
Øl møter cocktials med BRUS og HIMOK
Linda fra BRUS og cocktailgjengen fra HIMKOK utforsker øl som cocktailingrediens

Lørdag 9. September 14:00-15:00 
Solhøi Cider – Degorgering og andre sidertips
Smaking og siderkurs med Martin Bech-Ravn, eier av Solhøi Cider

Lørdag 9. September 16:00-17:00 
Nøgne Ø tradisjon og innovasjon
Ølsmaking med Nøgne Øs kreative leder Edvard Hortemo

Lørdag 9. September 18:30-19:30 
Høsting og bruk av vill gjær
med brygger og eier av Bretty Fingers bryggeri, Aiden Jönsson

Lørdag 9. September 20:30-21:30 
Oud Berseel Lambic & spontangjæring
Ølsmaking med Lambicblender Gert Christiaens

 

Drikkeliste (foreløbig):

BRUS

Sur Germs Are Coming Eating Our Pomegranate & Redcurrant
Sur Sorachi Ace
LemonGrass Gose
Surbær
Velvets Are Blue

Nøgne Ø

Norsk Høst
Malmen
XXX
RAW
Oud Bruin
Bad Apple
Mad Apple

Monkey brew

Trilobite Orange
Trilobite White Peach 
Glyptodon 
Megalodon

Cascade Brewing Company

Kriek 2015
Kriek 2016
Apricot
Sang Noir

Blueberry
Cranberry 
Elderberry
Noyaux Raspberry Apricot
The Vine

The Bruery

Humulus Terreux

Logsdon

Seizon Bretta og Straffe Dreiling

Isastegi

Cidra Natural

Bordatto

Basa Jaun
Basandere

Bretty Fingers

Thesis
The Colonel
Tribe of Goat

Oedipus

Swingers 
Vogelen
Polyamorie 
Mannenliefde w/ Brett 
Carnivale Lambic 2016

Nevel Artisan Ales

Teerling 
Erve 
Tenger 
Dool

Haandbryggeriet

TindBic 2016
Haand Framboos 2016
Funky Black
Flemish Brown Cherry
HaandBic 521

Eik & Tid

Hagen 
Myr
Råere Blank
CilantRÅ
Klone X

Oud Beersel

Oud Beersel sourblend 
Oud Beersel framboise 
Oud Beersel Oude Geuze 
Oud Beersel Oude Kriek 
Bzart kriekenlambiek 

De Leite

Cuvée Jeun’homme Golden Blonde Oak Aged 
Cuvée Mam’Zelle Blonde Dorée Oak Aged 
Cuvée Soeur’Ise Triple Kriek Oak Aged 

De Troch

Oude Gueuze 2014 
Chapeau Cuvee Oude Gueuze

Hof Ten Dormaal

Kriek
Zure van Tildonk

Verhaeghe

Duchesse de Bourgogne 
Vichte Echt Kriekenbier

De Brabandere

Petrus Oud Bruin 
Petrus Aged Pale

Bøgedal brygghus

Bøgedal Sour#1 
Bøgedal Sour#2

Maley

Cidre de Mont Blanc Classicum Methode Traditionnelle 
Cidre de Mont Blanc Methode Traditionnelle 
Cidre Jorasses Classicum Methode Traditionnelle 
Cristallier Amaro de Cidre

Domaine Dupont

Cidre Bouché 
Cidre Triple 
Dupont Cidre de Givre Ice Cider

Eric Bordelet

Sidre Brut Tendre

Jaanihanso

Dry Hopped Craft Cider 
BRUT Meth.Traditionnelle Cider

Cervisiam har funnet sin base

$
0
0

Dersom en følger aldri så lite med på det som skjer på den norske ølscenen skal det godt gjøres å ikke ha fått med seg Cervisiams eksistens. Nomadebryggeriet som utfordrer kjente ølstiler i både den ene og den andre rettningen.

Fakta om Oculus:

Torggata 18B, 0181 Oslo

Mandag 12-00
Tirsdag 12-00
Onsdag 12-01
Torsdag 12-01
Fredag 12-03
Lørdag 12-03
Søndag 15-23

De hadde lenge en plan om å åpne et eget bryggeri, men har enn så lenge slått seg til ro med en pub. Denne har fått navn Oculus, ligger i Oslo i området som stadig diskuteres om er en del av Grünerløkka eller ikke. Det vil si mellom Akersgata og Hammersborggata, der vi fra før finner utesteder som Crowbar, Cafe Sara, Brus og Gaasa. Med andre ord midt i smørøyet for den som allerede er på en runde for å smake godt øl.

Oculus er på ca. 80 kvm, har 70 sitteplasser og i tillegg en kjeller i omtrent samme størrelse og en liten uteservering. Stedet har 20 kraner og en håndpumpe og vi blir bedt om å understreke at de har kaldlagring av alt øl, inkludert det som til en hver tid er tilgjengelig på tap. To av kranene er satt av til rotasjon på surøl, en er reservert til taptail (cocktail på fat). 70-80 forskjellige øl og sidervarianter vil i tillegg være tilgjengelig på flaske.

I tillegg til øl fører de også rundt 40 forskjellige typer med bourbon og single malt whisky, og 15-20 forskjellige viner servert i glass eller som flaske. Noe de håper vil knytte øl og vin litt mer sammen.

Selve stedet er inspirert av designprofilen til Cervisiam, og alt arbeidet er gjort for hånd av Cervisiam med familie og venner med unntak av møblementet som er utformet av Østre Snekkeri. En hel vegg er kledd i gamle VHS-kasetter fra 80 og 90-tallet, tapetet er inspirert av Kubrick sin klassiker «The Shining», neonskilt er på plass og møblementet er rustikk utformet i solid eik, skinn, fliser og betong.

Oculus vil satser på å ha en del arrangement og du kan allerede finne en del av disse i vår arrangementskalender.

De proffe får være med

$
0
0

Det nærmer seg kåringen av Årets Ølhund og Bryggeri og Drikkevareforeningen tar med glede mot innspill fra alle ølninteresserte i landet. Dette har tidligere vært en kåring blant personer ”som på uegennyttig grunnlag har gjort norsk øl store tjenester”, men man har nå også åpnet for dem som jobber i bransjen. Noe som burde gi mulighet for mange gode kandidater.

Har du forslag til en verdig ølhund kan du sende det til petter.nome [a] bryggeriforeningen.no

Selve prisen deles ut på juleøllanseringen på Ballroom i Oslo, 2. november.

Lønner det seg egentlig å brygge øl?

$
0
0

Dersom en følger den norske bryggerirevolusjonen i tradisjonelle medier kan en fort få inntrykk av at det er gull og grønne skoger så langt øyet rekker. Vi som følger bransjen litt tettere vet imidlertid at dette er en sannhet med solide modifikasjoner. Selvsagt finnes solskinnshistoriene, men når de fortelles er gjerne slitet og dugnadstimene som ligger bak utelatt eller oppsummert i en litt uklar setning, og ikke minst er det lenger mellom solskinnshistoriene enn vi ønsker det skal være.

For å få et litt bedre overblikk satte jeg meg ned og gikk gjennom regnskapstallene til landets 60 største bryggerier. Et antall som kan virke litt snodig, men når det stemmer ganske godt med med grensen for 20 000 liter fant jeg det passende å sette strek der. To av bryggeriene som er store nok til å være med her er knyttet til gårder og derfor drevet som enkeltpersonforetak. Noe som er krav for gårdsdrift og samtidig gjør at regnskapene ikke er offentlige, slik de er for AS. Dette er Lindheim Ølkompani og Klostergården Håndbryggeri.

Tallene for de øvrige 58 er rett og slett brutale. 20 (34,5%) hadde overskudd, mens 38 (65,5%) gikk med underskudd. Dette er imidlertid inkludert de 6 største: Ringnes, Hansa, Aass, Mack, Grans og EC Dahls. Fem av disse går med overskudd, mens EC Dahls, med under et halvt år med salg etter oppussingen, har røde tall for 2016. Ser vi da på de resterende, som Bryggeriforeningen kaller Små og Mellomstore Bryggerier, finner vi at 15 (28,8%) gikk med overskudd, mens 37 (71,2%) hadde røde tall på bunnlinjen.

Dersom vi går og spør hvert enkelt bryggeri med underskudd vil nok de fleste bedyre at de nå har investert for fremtiden og kommer til å tjene penger de neste årene. Spørsmålet blir så om de virkelig er nok penger til dette i bransjen. For å få en liten pekepinn på dette summerte jeg ganske enkelt resultatet før skatt for disse små og mellomstore bryggeriene. Det gav et «bransjeresultat» for de 54 «nest største» på – 36 699 000,-. Noe som vil si at de taper i snitt nesten 700 000 i året. Nå hører det selvsagt med til historien at mange av disse har investert solid i 2016 og at dette viser igjen på resultatet, men en må og ta med at en del av dem også driver annen virksomhet. Først og fremst innen uteliv, men også innen import og annet. Slik sett er ikke selve summen så viktig, men den gir uansett en pekepinne på at det å brygge øl neppe er «den nye oljen».

Bak disse tallene ligger også store forskjeller i driftsmodeller. Vi har alt fra bryggerier som drives av idealister som brenner for å bygge opp noe, tar ut minimalt i lønn og har venner inne på dugnad, til topptunge organisasjoner som betaler sine ansatte godt over snittet i bransjen og insisterer på at de skal bli store og erobre verden. Noen kommer til å falle og jeg er ikke i tvil om hvem som kommer til å falle hardest.

Jeg ønsker selvsagt ikke å skremme bort alle potensielle investorer i bryggeribransjen og det finnes utvilsomt bryggerier det er verdt å investere i. Dette er imdlertid ikke noe en bør gjøre uten å ha fått en skikkelig gjennomgang av planer og budsjett, og stille seg selv og de som vil ha pengene dine noen spørsmål. Kjenner de egentlig bransjen? Har de klart for seg hvem kundegruppen er? Hvordan vil de vokse? Hvem er hovedkonkurrentene? Hvordan skal salgsapparatet bygges opp? Flere av disse spørsmålene har både enkle og rette svar. De enkle bør skremme deg bort, mens de rette ofte er litt mer innfløkte og bør øke din kunnskap om bryggeriet. Det som uansett er sikkert er at den enkleste måten å støtte norske bryggerier på er å kjøpe godt norsk øl fremfor importerte middelmådigheter.

 

Tall fra Proff.no
L
isens for bilde: CC BY-SA 2.0

 

Viewing all 975 articles
Browse latest View live