Quantcast
Viewing all 973 articles
Browse latest View live

Årets hjemmebrygger 2016

Årets hjemmebrygger er Atle Betten fra Kristiansund med ølet Gammel Jo.
2. plass ble tatt av Martin Bech-Ravn fra Oslo med ølet Brun Krig og 3. plass ble tatt av Henning Nilsen fra Langesund med ølet Globetrotter.

Ølene konkurrerer i typeriktighet, som er en beskrivelse av hva ølet skal lukte og smake, og bedømmes av Norbryggs sertifiserte øldommere landet over. 59 øldommere har bedømt klassene for lys lager, mørk lager, lys ale, mørk ale, porter og stout, IPA, imperial, belgisk og spesialøl i Oslo, Grenland, Grimstad, Stavanger, Bergen, Trondheim og Bodø. Ølene blir bedømt blindt, der flaskene er anonymisert og dommerne bare har fått vite hva slags type bryggeren mener ølet skal være.

Årets klassevinnere

A – Lys lager Navn Brygger
1 Globetrotter Henning S. Nilssen
2 Angela Merkel Kurt Haugen
3 Tsunami Henning S. Nilssen
B – Mørk lager
1 Galematias Olaf Ryan Audin Nykrem
2 Doppelbock Arne Marius Haugen
3 Bacon Arne Jervell
C – IPA
1 Old Time Bjørn Vistvik
2 Winter IPA Espen Olaussen
3 Californ-IPA Joar Eitrheim
D – Lys Ale
1 Colibri Ørjan Rabben Kristiansen
2 San Francisco Smoke Joakim Olavesen
3 Gudlarina Dag Frode Aasnes
E – Mørk Ale
1 Gammel Jo Atle Betten
2 Bryllupsøl Joakim Amundsen
3 North West BW Atle Betten
F – Porter/Stout
1 baltiska portska Kåre Kristiansen
2 Kaffestout Erik Ingebrigtsen
3 Oregon Eirik Nygård
G – Imperial
1 Makers Imperialé Andreas Högfeldt
2 Daywrecker Anders Laengen
3 Rabalder goes 1349 Bernt Sandsmark
H – Belgisk
1 Fallen Madonna Kurt Haugen
2 mørk kjeller #2 Vegard Olsen
3 Quadrupel Christoffer Haugan
I – Spesial
1 Brun krig Martin Bech-Ravn
2 Nieuw Bruin Petter Fornes
3 Langgårdweissen Øyvind Langgård

Hver av klassevinnerne har blitt invitert til landsfinalen, som skjer under Norbryggs hjemmebryggerhelg, der forelesere fra kjente bryggerier og andre ølpersonligheter har foredrag. I år arrangeres dette med stor hjelp fra Haandbryggeriet og Aja i Drammen. Alle klassevinnerne får sponset reise og opphold, og får gavekort fra Norbryggs sponsorer Petit Agentur AS, Bryggeland AS, Bryggselv AS, og Vestbrygg AS.

I år har 171 hjemmebryggere sendt inn 376 øl, som er en svak stigning fra året før. Dommerne kommenter at kvaliteten på ølene blir høyere og høyere for hvert år, og at det er morsomt å se at både gamle og nye bryggere gjør det bra i konkurransen.

Finalejuryen beskriver ølet som «Old Ale er det ikke så ofte man ser, men denne er veldig typeriktig. Maltrikt med preg av tørket frukt, lett varmende alkohol. Den treffer spot on med å være en mellomting mellom barley wine og strong bitter.» Nøgne Ø har tilbudt seg å brygge vinnerølet hvert år siden 2009, og det blir spennende å smake dette når det kommer på markedet.

Atle Betten, Martin Bech-Ravn og Henning Nilssen  og ølene deres blir nå sendt videre til Skandinavisk finale i København den 21. mai, der de møter vinnerølene fra de svenske og danske mesterskapene. Vi ønsker våre vinnere lykke til videre i konkurransen!


Crowdfunding for growler filling

Vi ser fra tid til annen at det dukker opp ølrelaterte crowdfounding-prosjekter. Prosjektene har gjerne litt høytsvevende planer om nye oppfinnelser, som i manges øyne er mer morsome konsepter, heller enn at de kommer til å bli nyttige eller lønnsomme produkter.

Little Brother er en av landets aboslutt minste bryggerier og deres crowdfounding er også så jordnær som det er mulig å få det. De har rett og slett satt opp et prosjekt som dreier seg om å få bygget en butikk for fylling av growler og flaskesalg. Selve gjennomføringen og holdt på lavbudsjett. De ønsker å lage innredningen selv og gjøre det meste av arbeidet selv, men trenger penger til materiell og ikke minst 10 linjer for fylling av growlere. I tillegg planlegger de å til en hver tid ha 100 forskjellige flaskeøl tilgjengelig.

Når dette legges ut er det 11 dager igjen av prosjektet og de mangler rundt 90.000 av de 150.000 de prøver å få inn.

Sjekk ut prosjektet og se om det frister å være med på, enten for å få en growler-fyllestasjon i Oslo eller for å få klørne i noen av belønningene de lover for dem som bidrar.

Ølklubb på Stortinget

Flere av våre Stortingsrepresentanter har vist en viss interesse for øl. Trine Skei Grande (V) som ble kåret til Årets Ølhund 2015 og tilbrakte 8. mars på ølfestival, er kanskje den politikeren som er mest kjent for sin ølinteresse, men vi har også observert stortingspolitikere på blant annet det årlige juleølslippet til Bryggeri- og drikkevareforeningen. Nå er det tatt grep for å sette ølinteressen blant våre folkevalgte i system med en egen ølklubb. Den enkleste måten å presentere tankene bak Stortingets nye ølklubb er å gjengi invitasjonen som gikk ut på e-post fra Ulf Leirstein (FrP):

Kjære kollegaer

I flere parlamenter finnes det øl-klubber for å fremme kunnskap om øl og bryggerikunsten, samt at man på tvers av partigrenser kan møtes til hyggelig lag.

Vi er flere stortingsrepresentanter som nå ønsker at vi også i Stortinget stifter vår egen klubb.

Dette er tenkt gjort etter mal fra våre venner i det danske Folketinget. Vi ser for oss å samarbeide med Bryggeriforeningen for å invitere til spennende foredrag og smaksprøver til våre treff.

Det inviteres til stiftelsesmøte tirsdag 26. april 2016 kl 1700 i Stortingets kjellerstue.

Til vårt stiftelsesmøte har vi invitert representant fra Folketinget for å fortelle om «Folketingets øl laug» og i tillegg har vi invitert et spennende bryggeri som skal fortelle om sin gründervirksomhet, produksjon og som vil servere smaksprøver.

På møtet ønsker vi også at det velges et styre for klubben, som får ansvaret for videre drift. I tillegg skal vi vedta vår formålsparagraf. Forslaget lyder:

«Klubbens formål er å fremme kunnskap om og nytelse av øl av høy kvalitet, som er brygget i Norge. Klubben vil bidra til opplysning og debatt om aktuelle ølpolitiske spørsmål og arbeide for å fremme en ansvarlig drikkekultur med fokus på måtehold. Dessuten vil klubben skape rammer for et godt og hyggelig samvær mellom klubbens medlemmer på tvers av partipoliske linjer.»

Vel møtt til hyggelig kveld!

Vennlig hilsen
Ulf Leirstein

Rundt 40 representanter, fra alle parti med unntak av Senterpartiet og Miljøpartiet de grønne meldte sin interesse, men på grunn av stor arbeidsmengde frem mot sommerinnspurten var det kun halvparten som hadde mulighet for å stille.

Passende nok hadde nestoren innen norsk håndverksbrygging, Nøgne Ø det kompromissløse bryggeri, blitt invitert til stiftelsesmøtet. De presenterte syv av sine øl sammen med passende mat og gav en liten innføring i det å drive bryggeri i Norge i dag.

Klubben ble offisielt stiftet og dens eksistens er godkjent av Stortingspresidenten. Navnet ble ganske enkelt Stortingets Øl-klubb og fokuset skal selvsagt være på norsk øl. Det var og enighet om at dette er en arena der fornøyelse og arbeid kan blandes, ved at en kan lære om næringen så vel som å lære om øl, nyte godt øl og hverandres selskap. Skei Grande, som antagelig er den stortingspolitikeren som har besøkt flest bryggerier, ønsket å få i gang en konkurranse om hvem som klarer å besøke flest bryggerier fra nå av. Om den hansken blir tatt opp vet vi ikke ennå, men vi er absolutt for at politikerne kommer seg ut blant vanlige folk og bryggere.

Øst vant over vest i Bryggeribråk

Kampen mellom de to bryggeriene var jevn, og det stod til slutt om desserten etter at forreten hadde gått til Amundsen og hovedretten til Ægir. Amundsen og sjefsbrygger John Hudson gikk for et uventet og modig skritt da de satte et hveteøl med sitruspreg til Håndverkerstuenes marsipankake. Ægir var hakket mer tradisjonelle i sitt valg med sin skotske ale Lindisfarne. Det utradisjonelle valget til Amundsen sikret dem seieren i det som ble en av de artigste Bryggeribråk-kveldene til nå på Håndverkerstuene.

Begge bryggeriene sørget for at mandagens kamp ble et realt show, og stemningen var nær elektrisk i et fullsatt lokale. Evan Lewis stilte for anledningen kledd i et halskjede med Ægir bokser. Han hadde også med seg en superkvinne, Camilla Wedding, iført blå trikot og belte med Ægir-bokser. Amundsen Bryggeri var ikke noe dårligere. Matthew Thomas hadde laget en dress av bryggeriets etiketter for ølene de stilte med i kampen. Som en del av oppvarmingen til kampen, la bryggeriet også ut en video på Facebook (se posten lengst ned i artikkelen). Under kampen sørget bryggeriene for ytterligere show med verbale slag og heiarop.

I år gjennomføres det innledende runder mellom norske bryggerier før kampen om Norden starter for alvor i mai. Til nå har Voss Bryggeri, St. Hallvards, Aass, Ego Brygghus, Bådin, Nøgne Ø og etter mandag, Amundsen, sikret seg plass for å kjempe mot de øvrige nordiske bryggeriene. Den siste kampen i de innledende rundene står førstkommende mandag. Det blir et rent vestlandsoppgjør mellom 7 Fjell og Kinn. Resultatet fra den kampen kan du lese her på Ølportalen.

Følgende stod på menyen i kampen mellom Amundsen og Ægir:

Forrett: Røkte reker på smørstekt loff med rømme, chipotle, råmarinert fenikkel, karse og stekt sitron.

Øl: Amundsen Lorita (rundevinner) og Ægir Sommar Red Lager

Hovedrett: Langtidsstekt svinenakke med bryggrynsotto, løk i variasjon, kålrot, shiitake, søt og syrlig rødvinsdemiglace.

Øl: Amundsen Blackbird og Ægir Magni Tripel (rundevinner)

Dessert: Marsipankake

Øl: Amundsen Lemondrop (rundevinner) og Ægir Lindisfarne

Da er den i boks

Butikkjedene har lanseringsrutiner som strengere enn Vinmonopolets. Nye varer med landsdekkende distribusjon kan kun lanseres et par ganger i året. Dette gjelder både frossenpizza og øl. I en bransje der Grandiosa uten paprika er en stor nyhet skulle en tro at ølboksens definitive inntog ble lagt merke til, men det ser ut til at det hele forbigås uten så mye som et nikk. Vi har grei oversikt over hva som kommer på boks og vi har prøvd å få oversikt over hvor det blir tilgjengelig. Det lille vi har skjønt av dette, deler vi her med alle forbehold om feil og mangler.

ÆGIR

Vi har tidligere vært innom den totale omleggingen Ægir gjør til 0,33l boks og flaske. Her nøyer oss med å nevne de i tillegg til denne utskiftingen lanserer et nytt øl med navn Sommar. Dette er en red lager som burde falle i smak hos både gamle og nye venner av Ægir.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Ægirrekken

8 stk. på vei til butikken og en på vei til Vinmonopolet.

Joker lister alle disse som frivillig utvalg.
Kiwi lister alle som frivillig utvalg, med unntak av Sumbel og Sommar, som de ikke lister.
EuroSpar lister Bøyla, Dag, Rallar og Veslebror som pliktig og resten som frivillige.
Spar lister Bøyla, Rallar og Veslebror som pliktig og vi antar at resten er kan hentes inn under frivillig.
Meny lister alt som pliktig på store butikker, men lar noe være frivillig på de mindre.
Rema tar inn enkelte varianter regionalt i Vest (rundt Bergen) og i Oslo-området.

Coop har et så avansert opplegg for listing, med regionale inndelinger, at vi ikke helt klarer å gjengi hva som er å få hvor.

Vi minner og om at alle boksene fra Ægir kommer med 360 End. Noen av oss har nå fått testet denne og det vi hadde av skepsis er solid parkert.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Ægir-360

Ægir 360 i tre trinn.

Ægirs poløl vil komme på boks variant for variant.

LERVIG

Lucky Jack, Hoppy Joe og Johnny har vært tilgjengelige på boks en stund, men selv om de er billigere i innkjøp enn flaskeølene ser det ut til at butikkene holder igjen og heller tar inn flasker. Vi få håpe dette bedrer seg når de får selskap av Sour Suzy, som tidligere har vært tilgjengelig på flaske, og nykommerne Fat Earl og Lucky Jack Grapefruit Edition. Fat Earl er en solid brygget forholdsvis mørk lager, av den sorte nordmenn gjerne kaller fatøl. En liten ordlek fra Mike Murphy og resten av gjenge der altså. Lucky Jack Grapefruit er som navnet vitner om standardølet tilsatt grapefrukt. Dette skjer i form av konsentrat og det fungerer bra som en frisk sommerdrikk.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Lervig-Alle-Boksene

Grape-Jack, Lucky Jack, Sour Suzy, Hoppy Joe og Fat Earl. J Lo var ikke til stede da bildet ble tatt.

Med dette skulle alt butikkøl fra Lervig, med unntak av Betty Brown, være tilgjengelig på boks. Om de så faser ut flaskene vet vi ikke, men som boksfans håper vi selvsagt dette skjer slik at vi får den beste forpakningen uansett hvor vi kjøper øl fra Lervig,

Lervigs distribusjon har vi ikke helt oversikten over, men Grape Edistion er meldt inn som sesongøl og vil være tilgjengelig regionalt hos dem som driver med slik inndeling. Norgesgruppen skal ha det meste tilgjengelig på tvunget eller frivillig og vi antar at Rema i det minste tar inn litt av det.

NØGNE Ø

Nøgne Ø har startet sin boksovergang litt forsiktig, men etter vellykket testing med Asian Pale Ale er de klare for å gå videre. I denne omgang er det Global Pale Ale, Blonde og Wit som blir bokset og sammen med Inferial Stout har de nå fem tilgjengelige for butikkmarkedet.

Joker lister Global Pale Ale, Asian Pale Ale, Wit og Blonde som frivillig og resten, med unntak av Inferial Stout, som frivillig
Kiwi lister Global Pale Ale, Asian Pale Ale, og Blonde som pliktig og resten, med unntak av Inferial Stout, som frivillig
EuroSpar lister Global Pale, Asian Pale Ale, Wit Ale og Blonde som pliktig og resten som frivillig.
Spar lister Global Pale Ale, Wit og Blonde som pliktig og resten som frivillig.

Obs lister Global Pale Ale, Wit og Blonde som pliktig, men ikke i region Nord, mens Asian Pale Ale er pliktig på ca. halvparten av butikkene og frivillig for den andre halvdelen.
Mega lister Global Pale Ale, Asian Pale Ale, Wit og Blonde som pliktig for store butikker og frivillig for de mindre.
Extra lister Global Pale Ale, Asian Pale Ale, Wit og Blonde som pliktig i de aller fleste butikker, men ikke i region Nord.
Prix lister Global Pale Ale, Wit og Blonde som pliktig i de aller fleste butikker, men ikke i region Nord.
Marked lisert lister Global Pale Ale, Wit og Blonde som pliktig i ca halvparten av butikkene, men ikke i region Nord.

Vi antar at det som er listet som tvunget et sted i Coop-systemet er tilgjengelig som frivillig for de andre, også der dette ikke er nevnt.

Rema har vi ikke oversikt over.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
De nye butikkølene samlet.

De nye butikkølene samlet.

 

Deler av det omtalte og avbildede vareutlvaget er gratis smaksprøver.

80 nye øl på polet

Slippene til Vinmonopolet gir stadig noen nye godbiter for ølinteresserte. I maislippet er det norske og danske øl som får mye oppmerksomhet. Totalt er det over 80 øl som blir lansert i bestillingsutvalget i dagens slip. I vareutvalget til Vinmonopolet er det nå hele 1.280 forskjellige øl. Flere norske bryggerier kommer med nye øl i dette slippet. Faktisk er det hele 13 bryggerier som har fått med nyheter denne gangen: Eiker Ølfabrikk, Haandbryggeriet, 7 Fjell, Northern Co., Loftpils, St. Hallvards, Amundsen, Cervisiam, Kinn, Lindheim Ølkompani, Holtens, Nøisom og Sagene.

Som vanlig ved de siste slippene, er det få nyheter i basisutvalget. Nyhetene i basis-, parti- og testutvalget finner du under:

Varenr Øl Land Produsent Kat. Volum Pris
3843202 Harboe Gold Danmark Harboe 5 0,330 28,70
3868702 Carlsberg Premium Beer Danmark Carlsberg Breweries 5 0,330 29,90
3770802 Liberty Sauvin Bomb New Zealand Liberty Brewing Company 5 0,500 84,90
1454501 Garage Project Pernicious Weed New Zealand Garage Project 4 0,650 119,90
3851102 Pivovar v Rakovniku Bakalar Tsjekkia Pivovar v Rakovniku 6 0,500 39,90

Og her er alle nyhetene i bestillingsutvalget:

Varenr Øl Land Produsent Volum Pris
2938502 Grimbergen Blonde Belgia KSC 67210 0,330 39,90
2938602 Grimbergen Double Ambrée Belgia KSC 67210 0,330 39,90
2939702 Grimbergen Blanche Belgia KSC 67210 0,330 39,90
2063002 Rodenbach Grand Cru Belgia Brouwerij Rodenbach 0,330 46,80
3908402 De Leite Cuvée Jeun’homme Blonde Oak Aged Belgia Brouw. De Leite 0,330 59,00
3904302 To Øl You Shall Nut Pass! Belgia To Øl 0,330 59,90
3904502 To Øl Wit is the New Black Belgia To Øl 0,330 59,90
3920502 De Leite Cuvée Mam’zelle blonde doré Oak Aged Belgia Brouw. De Leite 0,330 64,00
3906002 Mikkeller All Others Pale Ale Belgia Mikkeller 0,330 65,00
3906502 Mikkeller Tiger Baby Belgia Mikkeller 0,330 65,00
3906902 Mikkeller Milk Stout Belgia Mikkeller 0,330 67,00
3906802 Mikkeller Kolsvart Lakris IPA Belgia Mikkeller 0,330 69,00
3907102 Mikkeller Hva Såå!? Belgia Mikkeller 0,330 69,00
3906402 Mikkeller Stateside IPA Belgia Mikkeller 0,330 69,20
1804202 Verzet Oud Bruin 2014 Belgia Brouwers Verzet 0,375 75,00
3905902 Mikkeller Funky E-Star Belgia Mikkeller 0,330 75,00
3919002 3 Fonteinen Oude Gueze Belgia Brouwerij 3 Fonteinen 0,375 99,30
3791302 Alvinne Wild West Blond sour Belgia Alvinne 0,330 99,90
3866701 Glazen Toren Lentebier Belgia Brouwerij de Glazen Toren 0,750 134,80
3518601 De Glazen Toren Cuvée Angélique Belgia Brouwerij de Glazen Toren 0,750 141,80
3906602 Mikkeller Acid Trip Belgia Mikkeller 0,375 145,00
3906202 Mikkeller Raspberry Quadrupel Belgia Mikkeller 0,375 169,00
3977301 Lindemans BlossomGueuze Belgia Lindemans 0,750 177,90
3517801 Colorado Vixnu Brasil Cervejaria Colorado 0,600 122,00
3878502 Faxe Royal Danmark Royal Unibrew 0,500 49,00
3920002 Herslev Bryghus Mark Hø Danmark Herslev Bryghus 0,500 89,00
3920902 Herslev Bryghus Mark Hamp Danmark Herslev Bryghus 0,500 99,00
3921002 Herslev Bryghus Mark Tidsel Danmark Herslev Bryghus 0,500 99,00
3920802 Herslev Bryghus Mark Kirsebær Danmark Herslev Bryghus 0,500 99,90
3911801 Bøgedal Beniono No 474 Danmark Bøgedal 0,750 229,90
3868202 Burning Sky Easy Answers IPA England Burning Sky 0,330 59,90
2207002 Beavertown Bloody ´Ell Blood Orange IPA England Beavertown Brewery 0,330 63,90
3583302 Sulauze L’iglou Winter Spiced Beer Frankrike Brasserie de Sulauze 0,330 34,90
3917701 Esperluette Blonde Frankrike Robert Christoph 0,750 139,90
3917901 Esperluette Blanche Frankrike Robert Christoph 0,750 139,90
3917801 Esperluette Ambrée Frankrike Robert Christoph 0,750 145,00
3976602 Monaco Blonde Frankrike Brasserie de Monaco 0,330 49,90
3903602 Demory Paris Intrépide IPA Frankrike Demory Paris 0,330 59,90
3920302 Tre Fontane Tripel Italia Abazia delle Tre Fontane 0,330 99,90
3920102 La Trappe Quadrupel Oak Aged Batch 22 Nederland Bierbrouwerij de Koningshoeven 0,375 69,00
3919902 Het Uiltje Pepperspray Porter Nederland Het Uiljte 0,330 75,00
3920602 Het Uiltje Oh! buurman, wat doet u nu? Nederland Het Uiljte 0,330 95,00
3902602 Renaissance Craftsman Chocolate Oatmeal Stout New Zealand Renaissance Brewing 0,330 52,00
3903002 Renaissance Stonecutter Scotch Ale New Zealand Renaissance Brewing 0,330 56,00
3902702 Renaissance Marlborough Pale Ale Imperial IPA New Zealand Renaissance Brewing 0,330 59,90
3902902 Renaissance Boom Doubel IPA New Zealand Renaissance Brewing 0,330 59,90
3958702 Garage Project Hops On Pointe Champagne Pilsner New Zealand Garage Project 0,330 59,90
2771801 Garage Project Touch Wood New Zealand Garage Project 0,650 139,70
3972202 Eiker Saison du Framboise Norge Eiker Ølfabrikk 0,330 69,90
3894202 Haandbryggeriet Funky Black Norge Haandbryggeriet 0,500 75,10
3879602 7 Fjell Tjommi Pale Ale Norge 7 Fjell Bryggeri 0,330 49,90
3880002 7 Fjell Løvstakken Witbier Norge 7 Fjell Bryggeri 0,330 49,90
3880102 7 Fjell/Austmann Joint Venture Lactic Brown Norge 7 Fjell Bryggeri 0,330 54,90
3801802 Northern Storm IPA Norge Northern Co. 0,330 59,00
3801702 Northern High Tide Rye Stout Norge Northern Co. 0,330 59,90
3881002 Lofotpils Godt Haill Norge Lofotpils AS 0,330 49,90
1854802 Lofotpils Pilsner Norge Lofotpils AS 0,330 52,10
1854902 Lofotpils Hvetebrygg Norge Lofotpils AS 0,330 58,20
3973702 St. Hallvards Sving deg Klassisk pils Norge St. Hallvards Bryggeri 0,500 64,90
3977202 St. Hallvards Baut-Skib Norge St. Hallvards Bryggeri 0,500 69,90
3958602 Amundsen Pineapple Oceans IPA Norge Amundsen Bryggeri 0,500 71,80
3973802 St. Hallvards Taffel-øl Norge St. Hallvards Bryggeri 0,500 75,90
3907002 Cervisiam Enough to make a mango sour Norge Cervisiam Bryggeri 0,500 85,00
2179701 Kinn Sommarøl Norge Kinn Bryggeri AS 0,750 89,90
3980601 Kinn Brottsjø Dobbel Indiaøl Norge Kinn Bryggeri AS 0,750 109,90
3971902 Lindheim Cider Weisse Norge Lindheim ølkompani 0,500 99,90
3967301 Holtens Nesten Blond Norge Holtens AS 0,750 129,50
3929102 Nøisom Eplekjekk Norge Nøisom 0,500 73,00
3645602 Sagene Amerika Norge Sagene Bryggeri AS 0,330 42,00
7214202 Haandbryggeriet Wild Thing Norge Haandbryggeriet 0,500 75,10
3782102 BrewDog Arcade Nation Black IPA Skottland BrewDog Brewery 0,330 55,00
3927802 BrewDog Elvis Juice Grapefruit Infused IPA Skottland BrewDog Brewery 0,330 56,90
3928002 BrewDog Monk Hammer Ruthless IPA Skottland BrewDog Brewery 0,330 70,00
3395602 Edge Hoptimista Spania Edge Brewing 0,330 49,90
3908502 Poppels American Pale Ale Sverige Poppels Bryggeri 0,330 47,00
3908602 Poppels IPA Sverige Poppels Bryggeri 0,330 47,00
3908702 Poppels Double IPA Sverige Poppels Bryggeri 0,330 58,00
3827502 Mahrs Bräu Pilsner Tyskland Mahrs Bräu Bamberg 0,500 47,90
3801102 Oskar Blues G’Knight Imperial Red Ale USA Oskar Blues Brewery 0,355 64,90
3550401 Brooklyn Intensified Coffee Porter USA Brooklyn Brewery 0,750 179,90

Slutt for Arendals Pils i Arendal

Mandag meldte Agderposten at Ringnes har sagt opp sin avtale med Arendals Bryggeri om å produsere Arendals Pils. Bryggeriet vil flytte produksjonen av ølet til Oslo. Beslutningen har vakt reaksjoner i sørlandsbyen. Flere utesteder og restauranter har gitt beskjed om at de vil si opp avtalen med Ringnes og kjøpe øl direkte fra Arendals Bryggeri.

– Jeg synes det er veldig synd. Arendals Pilsen har vært bryggeriets hovedvaremerke i mange år. Det skulle ivareta Arendal-ølets framtid, sier formann i Arendal Bryggeriets Venner Øyvind Olsen til NRK.

Prisen skal ha vært avgjørende for valget om å flytte produksjonen til Oslo. Daglig leder ved Arendals Bryggeri, Torstein Paulsen, sier at tilbudet fra Ringnes om fortsatt produksjon av pilsen var for lavt.

Produksjonen av Arendals Pils har ikke vært en stor del av aktiviteten til Arendals Bryggeri, og i følge Paulsen vil ikke avslutningen av avtalen med Ringnes ha store konsekvenser for bryggeriet. Fremover vil bryggeriet satse på egne merkevarer. De siste årene har bryggeriet gitt ut flere øl i serien «1839».

Arendals Bryggeri ble et selvstendig bryggeri sommeren 2009 etter at bryggeridriften ble solgt fra Ringnes til ansatte, Arendal kommune og Arendals Næringsråd.

Voss videre i Bryggeribråk

Etter åtte innledende runder med norske bryggerier, var det mandag kveld klart for den første nordiske kampen i årets utgave av Bryggeribråk. Voss Bryggeri sikret seg seieren over de danske gjestene fra Munkebo Mikrobryg etter å ha blitt kåret av publikum til beste bryggeri til hovedretten og desserten.

Etter de innledende rundene har reglene blitt endret for bryggeriene. Kampen avgjøres nå basert på hvor mange runder bryggeriene vinner, og ikke antallet stemmer. Voss og Jeanette Lillås la grunnlaget for seieren med hovedretten. Til tunfisk gikk Lillås for en engelsk brown ale, mens Munkebo satset på en IPA. Brown alen harmonerte best med fisken og ga Voss en klar rundeseier, og dermed uavgjort etter to runder. Desserten ble jevnere, men publikum satte mest pris på Voss’ syrnede tyttebærøl til pannekaker med bær.

– Det er fantastisk hva Hans gjør med denne konkurransen. Jeg elsker å lage mat selv, så dette er også en konkurranse som appellerer mye til meg, fortalte Lillås til Ølportalen. Som et lite bryggeri, er det flere utfordringer med å delta i en konkurranse om å sette det beste ølet til mat. – Vi bryggeri ikke alle typer øl, og det kan være en utfordring når vi skal finne et passende øl til rettene. Særlig desserten har vært utfordrende. For å finne et passende øl må vi være kreative, forteller Lillås.

Lillås trivdes på Håndverkerstuene, og synes det var spennende å delta i en slik konkurranse igjen. Dette er første året Voss Bryggeri er med på Bryggeribråk, men bryggeriet og Lillås har tidligere deltatt på og vunnet en lignende konkurranse – slaget om Vestlandet – i Bergen. Nå ser hun frem til en ny runde av Bryggeribråk. Av drømmemotstandere står Kinn øverst på listen. Bryggeriet vant over 7 Fjell i den siste innledende runden, og møter danske Amager i august.

Du finner en oversikt over alle kampene i Bryggeribråk – og andre ølrelaterte arrangementer – i vår kalender.

Følgende ble servert:

Forrest: Klippfisk-sashimi med syltet gresskar, pepperrotkrem og vingetang. Munkebo: Hjemstavn. Voss: Oregonian

Hovedrett: Tunfisk med lun agurksalat, boc choy, selleripuré med brunet smør og blåskjellsbuljong. Munkebo: Balder. Voss: Natabjødn

Dessert: Pannekake fylt med friske bær, ingefærnougatine og hvit sjokolade. Munkebo: Folkvang. Voss: Titty Barry

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Desserten serveres på Bryggeribråk


Growleriet

Så viste det seg at endel folk hadde feil. Det er ikke ulovlig. Growleriet er lovlig og det er alt de driver med i butikken også, da selvsagt så lenge ølet ikke er sterkere enn 4,7%. Morsomt nok slutter spørsmålene om lovligheten å bli hørt over ølnerdenes gjennomskinnende besserwisser-egenskaper om at «de er hvert falt ikke først til å gjøre dette», siden noen i media har gjort dårlig bakgrunnssjekk av artikkelen de skrev og omtalt det som først i Norge.
«Det har ingen av oss påstått, bare at vi er de eneste i Oslo» sier Cameron Manson og nevner både Voss og Lindheim som foregangsfolk, uten å være mindre stolt av hva de har fått til.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Growleriet Utvalg

Det er utvilsomt mye kjærlighet lagt ned i hyller, bord, krakker og skilt hos Growleriet i Oslo. Laser-printede skilt i lyse finerplater med logo, åpningstider og til merking av ølstiler på reolene. Små fiffige detaljer i hyllene, krakker og bord. Lampene er laget av keykegs og growler fyllestasjonen er en massiv steinvask.
 Dette er en kul sjappe med sjel.

Brødrene Cameron og Andrew Manson, samt kompisen Lachlan McLeod startet i 2013 Little Brother Brewery i Oslo. 2500 liters kapasitet i måneden på 90- liters anlegg, er så nærme hjemmebryggerstørrelse som mulig uten å være det.
 Da de presenterte planene sine om butikken på folkefinansieringsplattformen Kickstarter, hadde de som mål å skaffe til veie 150.000 kroner, og de siste dagene tikket de over 160.000 kroner.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Growleriet tappestasjon

Mange av de som har gitt bidrag skal også få sine navn laser-printet på lys finer og henge over hyllene med over 100 forskjellige øl fra inn- og utland.
 Andre får eget tappetårn. At Little Brother Brewery brygger 90- liters batcher i en krok av hovedstaden, betyr ikke at ideen med fyllestasjon for håndverksøl gikk hus forbi på gjengen fra Skifjorden Bryggeri i Sogn og Fjordane. «Jeg hadde ikke hørt om dem engang, da de kom inn som sponsor for et tappetårn. Og nå får ølet deres strømme ut av tappekranene. Det er utrolig gøy» sier Lachlan.

«Tanken er å berike ølkulturen i Oslo, samtidig som vi kan være et sentralt samlingspunkt for de mange ølentusiastene der ute», sier Cameron Manson. Med ti tappekraner, hvor fire er fra Little Brother selv og de seks andre byttes på, er ferskt øl som tappes på 2- liters growlers kanskje en ny trend. Prisen på cirka 250 kroner for en påfylling, hvor en growler koster en hundrings, er ikke avskrekkende når det er snakk om norsk håndverksøl rett fra fat og muligheten for å dele med gode venner hjemme i egen stue. Om growler-konseptet ikke er for deg, så har du 100 flasker med annet øl å meske deg med.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Growleriet flasker

Growleriet ligger i Seilduksgata 26 i Oslo og åpner i dag, den 1. Juni.
De vil holde åpent onsdag til lørdag fra 12.00 til 20.00.


 

Lasse Lukacs skriver også for øl-, mat- og snus-bloggen lassel.blogg.no


Feirer Oslo-øl med egen festival

Grünerløkka Brygghus og daglig leder Kjetil Johnsen er glade i små og intime ølfestivaler. Nå har de laget en egen for Oslos mikrobryggerier. Oslo har de siste årene fått en rekke nye mikrobryggerier, og i morgen og lørdag samles ni av dem – inkludert hovedstadens nyeste bryggeri, Oslo Brewing Co. – til festival i bakgården hos Grünerløkka Brygghus. Dette blir første gang bryggeriene samles til sin egen festival.

Konseptet til festivalen er det samme som de tidligere mikrobryggfestivalene på Grünerløkka. Bakgården og bryggeribygningen til Grünerløkka Brygghus åpnes opp og det blir mulig å smake på et bredt utvalgt av øl fra bryggeriene som deltar. Det blir også mat fra Grünerløkka Brygghus, Nighthawk Diner og Vespa & Humla, i tillegg vil en DJ sørge for musikk under festivalen. Nytt for denne gangen, er at plastglassene er borte. Etter forrige festival ble det mye jobb med å kaste store mengder plastglass. I billettprisen får nå alle et festivalglass, og det settes opp godt med skyllestasjoner og muligheter for å bytte ut glass.

Målgruppen til festivalen er alt fra de ølinteresserte til de som bare er nysgjerrige på håndverksøl. Johnsen bedyrer at det ikke er en nerdete festival, men at det er en festival som viser bredden til hva Oslo-bryggeriene. Det er fortsatt snakk om en liten og intim festival. Denne gangen vil ikke festivalområdet inkludere Vespa & Humla, men det vil være litt større plass i bryggeriet. Johnsen anslår at det er plass til rundt 3-400 festivaldeltakere. Med interessen som har vært for festivalen kan det være en fordel å komme tidlig for å unngå lange køer.

Bryggeriene vil ta med et stort utvalg øl til festivalen. Alle ølene blir servert fra fat, og bryggeriene vil til en hver tid ha opptil fire øl tilgjengelig. Johnsen synes det er mye spennende øl som blir servert på festivalen, og han ser frem til å få muligheten selv til å smake hva de andre Oslo-bryggeriene lager.

– Jeg leder meg til selv å prøve hva de andre bryggeriene driver med. Jeg får ikke tid til å smake alt, sier Johnsen til Ølportalen. Han vil ikke si at det er noen spesiell stil som kjennetegner de små Oslo-bryggeriene. Det viktigste kjennetegnet er at alle bryggeriene eksperimenterer med smaker. – Bryggeriene prøver ut mye forskjellig. Selv liker jeg å bruke ingredienser fra den norske naturen, slik som pors og einer. Vi prøver oss også på surøl nå. Fordelen med små bryggerier er nettopp det at vi har gode muligheter for å eksperimentere, sier Johnsen.

Du finner ølliste for festivalen på våre arrangementssider! Vi vil fortløpende oppdatere denne.

 

Norbrew tar majoriteten i Haand

Selv om aksjene ikke bytter haand (ok, det er siste ordspill) før i august, viser nyetablerte Norbrew at de mener alvor med på bringe norsk håndverksøl til massene. Der noen små bryggerier har fortrinnsvis lokale utsalgssteder, vil Norbrew etablere sine merker i HoReCa- markedet og Vinmonopolet i vårt langstrakte land og eksport til det enda større utlandet.

«Vi har kjøpt 60 prosent av aksjene i Haandbryggeriet. Aksjene overtas i august. Med dette blir Norbrew landets største aktør innen håndverksøl, med en kapasitet på til sammen cirka 10 millioner liter», sier Steinar Knutsen, konsernsjef i Norbrew, til Finansavisen.

Norbrew hevder at de vil bli Norges største håndverksøl-aktør når de har fått sine fire bryggerier – de har allerede Northern & co., samt Voss Fellesbryggeri (må ikke forveksles med Voss bryggeri), tar over aksjemajoriteten i Haandbryggeriet fra August og planen er å åpne Oslo & Akershus Bryggeri i januar neste år – med en total kapasitet de hevder vil være på 10 millioner liter.

Norbrew har rundt 130 aksjonærer som vil få førsteprioritet på kjøp av aksjer i en emisjon (aksjekapitalen forhøyes ved utstedelse av nye aksjer) som skal sikre 15 millioner kroner.

Konsernsjef Steinar Knutsen sier til Finansavisen at «Norbrew prises til 39,5 millioner kroner før emisjonen».

Prisdryss for Ægir

Ægir og Nøgne Ø har igjen vore med i Australian International Beer Awards (ABA) og i år drog dei med seg fleire prisar enn nokon gong tidlegare. Frå smakspanelet blei følgande prisar gitt:

  • Lærdøl Sour Cherry Rye – Sølv
  • Tors Hammer Barleywine – Sølv
  • Bøyla Blonde Ale – Bronse
  • Lynchburg Natt Barrel-Aged Imperial Porter – Bronse
  • Vetlebror Session IPA – Bronse

Her henta Nøgne Ø med seg:

  • American Pale Ale – Sølv
  • Kriek of Telemark – Sølv
  • Vic Secret IPA – Sølv
  • Brandenburger – Bronse

I tillegg hadde Ægir levert inn til desgnkonkurransen og plukke her med seg ei heil bukett bronsemedaljar.

  • Sommar Red Lager – Bronse
  • Dag Sitrus Pale Ale – Bronse
  • Bøyla Blonde Ale -Bronse
  • Rallar Amber Ale – Bronse
  • Vetlebror (Littlebro) Session IPA – Bronse
  • Ægir India Pale Ale – Bronse
  • Sumbel Porter – Bronse

Vi tek med eit par kommentarar får dommarpanelet:

– Dristige og forlokkande illustrasjonar, gjennomført stil for alle produkt.
– Lokkar blikket mot hylleplassen dramatisk.

Evan Lewis melder at han er svært nøgd med premiane og spesielt dei for design, han fortel vidare at dei tek til å eksportere til Australia i haust.

Som om ikkje det var nok har Ægir og fått Spesialitet-merket fra Matmerk for mjøden sin Heidrun.

Vi bøyer oss i støvet og gratulerar begge bryggeria.

Skikkelig Malt / Skikkelig Mat

Sartor Senter er et av de største kjøpesentrene i landet. Her finner du en rekke kjeder som er til stede på de fleste senter, noen som kun er til stede få plasser og noen som er unike for Sotra og Sartor. Skikkelig Mat og underbruket, eller var det sidebruket, Skikkelig Malt hører til den siste kategorien. Det finnes, så langt, bare en og den ligger litt i bakkant av senteret. Bakkant høres fort litt usentralt ut, men dette betyr samtidig at det er kort å gå til bilen, for dem som vet hvor de skal parkere. Det betyr og at Skikkelig Mat har inngang mot den lille gågaten, slik at de kan ha åpent for spise og drikkegjester når selve butikksenteret er stengt.

Skikkelig Mat/Malt er tredelt. Hovedlokalet er spisestedet, der en i tillegg kan kjøpe nybakt brød og annet for å ta med seg hjem. Her serveres og et greit utvalg av øl til gjestene. Ettersom en her i landet ikke har lov å selge alkohol ut av lokaler med skjenkebevilling er den delen skilt ut og det er innredet en svært trivelig liten butikk. En kan her kjøpe seg en kopp kaffe eller varmmat, og en kan handle med seg ferskt brød (hentet fra Mat-delen), i tillegg til ølet.
Den siste delen er et lokal med tilknytning til begge de to andre, der en kan holde smakinger eller litt mer lukkede forsamlinger. Den dagen vi var innom snublet vi over Gahr Smith-Gahrsen som skulle gå gjennom fem av ølene fra 7 Fjell Bryggeri. Ettersom dette er knytte mot skjenkeløyvet er det her ikke begrenset til øl i butikkstyrke.

I butikkdelen regjerer en gammel kjenning i det bergenske ølmiljøet: Stefan Williams Hansen, mannen bak Maltmisjonen og Haanbryggeriets representant på vestlandet. Vi tok en prat med Stefan en av de første dagene de hadde åpent.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Stefan Williams Hansen

Stefan Williams Hansen

Hva er din rolle i dette?

Jeg kom rekende på en fjøl etter at jeg hørte at de så etter noen med en litt over gjennomsnittlig interesse for øl. Min oppgave er vel i bunn og grunn å i vareta et godt spennende utvalg av i hovedsak norsk håndverksøl både i butikken og cafeen, ja og så har jeg tittelen butikksjef.

Det blir med andre ord sener morgener og lengre kvelder enn du hadde i oljeindustrien?

Det blir det nok. For en som er vant til å være på jobb i halv syv tiden så blir dette en overgang. Til gjengjeld får jeg lov å jobbe enda mer med norsk håndverksøl.

Hvordan blir dette opp mot ditt arbeid for Haandbryggeriet?

Min rolle for Haandbryggeriet vil nok fortsette så lenge Ole Richard og co, trenger meg til å pushe godsakene på folk her på Vestlandet.

Kan du kort beskrive utvalget i butikken?

Med ett ord: fantastisk!
Vi kommer til å ha ett sterkt fokus på sesongens matvarer og finne øl som passer til rettene som blir servert i cafeen, i tillegg til å vise frem små norske bryggerier som gjerne ikke er så godt representert i dagligvare generelt her på vestlandet. For meg er det litt meningsløst å gå over bekken etter vann og ha utenlandske øl som diverse f.eks. pale ales når norske bryggeri lager like bra, eller bedre. Når det er sagt, så forbeholder jeg meg retten til å iblant være litt fanboy og ta inn litt utenlandsk øl fra bryggerier som jeg liker spesielt godt. Det vi har tatt inn så langt av utenlandsk øl er f.eks. et surdeigsøl fra England, et eikefatslagret syrlig øl fra Belgia, og et alkoholfritt øl fra Tyskland.

I tillegg til flaske/boksøl så vil vi satse på salg av growlere og ha et spennende utvalg, Vi har ganske mange ideer og planer så det blir en veldig spennende høst! Growlersalget fikk forøvrig en brakstart. Det gikk 5 fat første lørdagen vi hadde åpent.

Hvilke åpningstider har dere?

10-20 på hverdager og 10-18 på lørdager

Klarer kundene finne dere i Sørvestlandets største kjøpesenter?

Det er bare å følge lukten av nytraktet kaffe og ferske brød så går det greit. Om ikke Norges største så blir vi i hvert fall norges koseligste ølbutikk.

Hvem står bak Skikkelig Malt.

De som står bak Skikkelig Malt er samme gjengen bak Skikkelig Mat som driver med servering av kortreist mat på Sartor. Det vil si Trond Birkeland, May-Britt Bildøy og Anette Rydeståle.

 

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Growlers

Growlers

 

Vi gikk hjem fra Skikkelig Malt mette og fornøyde og med litt øl i posen som vi ikke finner der vi handler vanligvis. Den kombinasjonen kommer nok flere til å nytte seg av i tiden fremover.

 

Handbryggeriet selges til mindretallseierne

Følgende pressemelding ble i dag sendt ut av Arne Eide og Egil Hilde:

«Dagens eiere i Haandbryggeriet sikrer seg alle aksjene i selskapet gjennom å utøve forkjøpsretten. Dermed blir det ikke noe av et mulig salg til andre eiere.

– Vi er stolte av den norske håndverksbryggeri-kulturen, og vi er spesielt glad i mangfoldet av uavhengige bryggerier over hele landet. Haandbryggeriet er et av Norges eldste og mest anerkjente håndverksbryggerier, og trenger langsiktige eiere som tror på bryggeriet, sier Egil Hilde, som sammen med Arne Eide i utgangspunktet hadde en eierpost på 40 prosent av Haandbryggeriet.

Sammen ønsker de to å videreutvikle Haandbryggeriet basert på dagens forretningside. Derfor utøver de forkjøpsretten og kjøper de resterende 60 prosentene av selskapets aksjer som opprinnelig skulle selges til andre eiere.

– Håndverksbryggeriene er bygget opp ved hjelp av en sterk kultur preget av deling, dugnad og samarbeid og det vil vi fortsette med, sier Arne Eide.»

Les kommentaren til Sammy om Norbrews oppkjøpsforsøk av Handbryggeriet her.

Voss Bryggeri i boks

Med unntak av et par batcher med spesialbestilt øl har alt fra Voss Bryggeri frem til nå gått ut på KeyKeg og dermed kun vært tilgjengelig på utesteder spredt rundt i landet. Bryggeriet har en liten fordel når det gjelder sin investering i bokselinje. De har ingen gammel flaskelinje de har investert tid og penger i og som opptar areal. Samtidig vet alle som har vært innom bryggeriet at de har en større utfordringer enn mange andre når det gjelder plass. De har imidlertid funnet en slank bokselinje, som forholdsvis lett lar seg montere i samme etasje som bryggverket og fermeteringstankene.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Prøvemontering

Prøvemontering

Det er en stund siden bokselinjen ble bestilt. Den er nå prøvemontert på fabrikken og er forventet å ankomme Voss tidlig i august. Oppstart for bosking på bryggeriet er beregnet til slutten av august og deretter er det Vinmonopolets lanseringsdatoer og butikkjedenes treghet som avgjør når det blir mulig å kjøpe øl fra Voss Bryggeri og nyte det hjemme i sin egen stue.

Cask Brewing Systems ble valgt som leverandør fordi de kunne levere en linje som både er kompakt og er av dei som gir minst tilførsel av oksygen under fyllingen. 

Linjen har en topphastighet på 2 000 bokser i timen. Dette oppnås ved at 5 og 5 bokser er i selve fylleprosessen samtidig. Før de kommer så langt blir de «flushet» med CO2 for å best mulig holdbarhet.

Selve boksene er 0,33 liter og ankommer bryggeriet blanke. Etiketter blir limt på etter at boksene er fylt. Dette reduserer behovet for lager betraktlig, men de må uansett ut og leie plass til både tomme bokser og ferdige produkt.

Her blir det utvilsomt mye spennende «leamikk» å holde styr på for teknisk potet Dag Jørgensen og noe av det første han må til med er en «depalletizer». Det vil si en løsning for lasting av hele lag med bokser fra pallene de kommer på og inn på bokselinjen.

Etter det vi vet blir Voss Bryggeri med dette landets minste bryggeri med egen bokselinje.

 

 


Mikrobryggfestival på niende året

I helgen arrangeres Grünerløkka Mikrobryggfestival for niende gang i Oslo. Festivalen starter i dag, torsdag, og varer frem til lørdag. Som vanlig er festivalen på bryggeriet til Grünerløkka Brygghus. I år deltar 22 bryggerier fra Norge og andre land i Europa, inkludert Estland, Skottland og Italia. Disse vil tilby 85 forskjellige øl til en hver tid, og 130 forskjellige øl til sammen gjennom festivalen.

I tillegg vil det være mat fra Grünerløkka Brygghus og Vespa & Humla, som passer godt til øl. På den musikalske siden blir det innslag fra Emma Hegermann, Twang-O-Matics og Grünerløkka Brygghus egen bryggerimesters band Onkel Tuka.

Under finner du øllisten til årets festival.

Grunerløkka Brygghus
Geriljagospel Tripel
Geriljagress Double IPA
Pors Pale Ale
Tøyen Sommer
Chilli & Ingefær Saison
Hoppy Saison collab. with Pohjala

Crow
Single Hop New Zealand IPA
TBD
TBD

Amundsen
Lush – Raspberry & Lime Berliner – 5,5%
Lush – Blueberry & Lavender Berliner – 5,5%
Lush – Citra Dryhopped Berliner – 5,5%
Lemondrop – Citrus Wheat – 4,7%
End of Darkness #2 – Rum Barrel aged Imperial stout with Blackberries and Brett – 14,5%
Colonel Red Leaf – Bourbon Raison Brown Ale – 6,5%
Black Cherry Lady – Cherry Black Saison – 6,5%
Southern Passion – Passionfruit IPA – 6%

Lindheim
4X (quadrupel)
Lime gose
Lords of acid
Cider Weisse
Pop That cherry
We juice : plum
We juice : rhubarb

Voss
Oregonian APA 6%
Kjelesyrna IPA 6,5%
Kveika Rugøl 7,1%
Kveika Humleøl 7%

Nogne Ø
Norsk Høst 4,5%
American Pale Ale 4,5%
Sunturnblend 11%
Imperial Aquavit Porter 11%
Vic Secret 7,5%
Saison 6,5%
Anamaorphic IPA 6%

Qvart
Intergalactic Hop Juice 6,5 %
Sjauer Porter 7,5 %
Sour Mandarina 6 %
Hoppy Belgian 7 %
Hageslang Bringebær 4 %
St. Lucia Kaffestout 6 %
Palmekyst IPA 6,5 %

7 Fjell
Småtøs American Blonde 4,7%
Møllaren Citrus Wit 4,7%
Ibsens Ripsbusker Berliner Weiss-Nicht 5,5%
The Donald Ignorant IPA 4,7%
Garage True Norwegian Black Pale Ale 4,7%
Tjommi Pale Ale 6,0%
Ulriken Double IPA 8,5%
7Fjell/Borg Ølur Oldur Aleur 8,5%
Gamlehaugen Old Ale 8,7%
Kniksen India Red Ale 6,8%
Meltzer Dubbel 7,7%
Fløien India Pale Ale 6,9%

Bådin
Rensåsen – Mosaic Pale Ale (5.6%)
Træna Hawaii – Pineapple Pale Ale (5.6%)
Rensåsen Remix Bjørkeskudd – Pale Ale with birch sprouts (5.5%)
Raud den Rame – India Red Ale (5.6%)
Aspmyra – Golden Strong Ale (9.0%)
Independent Stout (feat. Kjetil Jikiun) (8.5%)
Beer & Lothing in Bodø (feat. Espen Lothe) – Belgian Double (8.0%)

Ego
Fredrikstad Anno 1700, Farmhouse Ale
The Origin of Species, Pale Ale
Shipwreck, Porter
Egose Passion fruit Edetion, Gose
Redness, Amber Ale

Brewdog
Black hammer
Elvis juice
Bourbon baby
Electric india

Ægir
Lærdøl
Gose
Natt
Ratatosk
Ipa

Wild Beer
Smoke n’Barrels
Keller
Pogo
Sleeping lemons
Bibble
Millionaire

Tocalmatto
Rehop (APA)
Sibilla(Saison)
Ryevolution (Double saison Ipa)
iss Molly (Passionfruit IPA)
Dr. Kaligari (Double Berliner Weisse)
Zona Cessarini (Pacific IPA)
Maciste (Double IPA)
Moon Dance (Imperial White IPA)

Pohjala
Aeg Maha, 4% – session IPA
Virmalised, 6,5% – IPA
Must Kuld, 7,8% – porter with lactose
Kreuzberg, 3,5% – berliner weisse with lactose
Mets, 7% – black IPA with spruce tips and blueberries
Ruukirääk, 5,9% – rye pale ale with 8 different malts and hopped with Cascade and Chinook
Routa – 6,7% – IPA brewed with cloudberries
Põhja Konn, 8% – Double IPA with the freshest hops available

Birrifico Italiano
Tipopils, 5,2% – dry hopped pilsner
Asteroid 56013, 6,6% – Cascadian IPA
B.I. Weizen, 5% – hefeweizen
Amber Shock, 7% – dry hopped doppelbock
B.I. Bock, 6,2% – light, dry hopped bock
Extra Hop, 4,8% – light pilsner with young hops
BRQ NI#23 BIS – 6% – barrel-aged Nigredo in red wine barrels
Mamma Mia, 4,7% – collab with Freigeist, experimental beer made to resemble a rhubarb pie in taste
Cuveè de Missenhardt, 5,2% – pilsner made with the old Tettnang-hop Rothenburger, collab with Brasserie de la Senne and Private Landbrauerei Schönram

Kinn
Bresjnev, Foreign Export Stout 8,5%
Brottsjø, DIPA 8,0%
Bærøl, Fruitbeer with raspberries 6,0%
Gardsøl, Saison 4,5%
Kinn Pils, Lager 4,5%
Kveldsbris, Belgian Pale Ale 5,5%
Saison Extra, Saison 7,5%
Skodehav, White IPA 6,5%
Sommarøl, APA 5,5%
Svart Hav, Stout 4,5%
Vestkyst, IPA 7%

Austmann
TBD

Lervig
Sippin into Darkness
Café Sur
Don’t Rye This at Home
Passion Tang
Norwegian Mauler
3 Bean Bourbon Barrel Aged
Rye IPA
3 Bean Stout
Sverd I Fjell

Svalbard
TBD

Klostergarden
Mellomveien Stout
Alstadberger (traditional smoked beer)
7 Slag (barley wine)
IPA
Wit
St. Nicolas

Beer Enthusiast
Færder Classic Lager (økologisk)
Einstök White Ale
Sierra Nevada Torpedo
We’re bring sexy back. Something special from the cellar

Ølliste Bergen Ølfestival 2016

Noen liker å gå på ølfestival og se hva de snubler over av spennende øl, mens andre foretrekker å planlegge litt i forveien. De kan det være greit med en oversikt over hva som er tilgjengelig av øl.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
FOTO: SKJALG EKELAND

FOTO: SKJALG EKELAND

I tillegg til listen over øl har vi kart over området. Noe som gir de mest nøyaktige muligheten til å også planlegge korteste rute fra øl til øl og som kan gi andre en generell oversikt over området.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Bergen Ølfestival 2016 - Områdekart foernklet

Festivalen holdes i år, som i fjor, på Bergenhus Festning og åpningstidene er 12:00 – 21:00 på fredag og 12:00 – 20:00 på lørdag. Program og andre detaljer finner dere på festivalens hjemmesider.

Dag Øl Ølstil ABV Bonger
FRE/LØR 7 Fjell / Borg Ølur Old Ale 8,0% 1
FRE/LØR 7 Fjell / Vaat Alte Hansa Traditional Ale (med krydder) 10,0% 1
FRE/LØR 7 Fjell Andre Buskvekster Berliner Weisse (med pasjonsfrukt og mango) 4,7% 1
FRE/LØR 7 Fjell Borgermester Brown Ale (med kaffe) 4,7% 1
FRE 7 Fjell Eiffeltårnet Stout (med rug) 7,5% 1
FRE/LØR 7 Fjell Fløien India Pale Ale 6,9% 1
LØR 7 Fjell Helges Spicy Surprise Golden Ale/Blond Ale (med krydder) 4,7% 1
FRE/LØR 7 Fjell Ibsens Ripsbusker Berliner Weisse (rips, te, sitron, og bær) 5,5% 1
LØR 7 Fjell Jens Chocolate Oranges Stout (med sjokolade og appelsin) 7,5% 1
FRE/LØR 7 Fjell Kjuagutt Amber Ale 4,7% 1
FRE/LØR 7 Fjell Kniksen Amber Ale 6,8% 1
FRE/LØR 7 Fjell Lyderhorn Saison 8,3% 1
FRE/LØR 7 Fjell Meltzer Abbey Dubbel 7,7% 1
FRE/LØR 7 Fjell Møllaren Witbier 4,7% 1
FRE/LØR 7 Fjell Morgenstemning Stout (med kaffe) 6,5% 1
FRE/LØR 7 Fjell Sjarlatan Fake IPA American Pale Ale 4,7% 1
FRE/LØR 7 Fjell Småtøs Golden Ale/Blonde Ale 4,7% 1
FRE 7 Fjell Sommer American Pale Ale 4,7% 1
FRE 7 Fjell Storbynatt Stout (med rug og cognac) 7,5% 1
FRE/LØR 7 Fjell Svartediket Black IPA 7,0% 1
FRE/LØR 7 Fjell The Donald Ignorant IPA India Pale Ale 4,7% 1
FRE/LØR 7 Fjell Tippetue Saison 4,7% 1
FRE/LØR 7 Fjell Tjommi American Pale Ale 6,0% 1
FRE/LØR 7 Fjell Ulriken Double/Imperial IPA 8,5% 1
LØR Aja Aurora Borealis India Pale Ale (med belgisk gjær) 7,5% 1
FRE Aja Høstløv Amber Amber Ale 5,5% 1
FRE Aja Lemmy Witbier Witbier 5,5% 1
FRE/LØR Aja Noaidi Dark Saison Saison 8,0% 1
LØR Aja Passionate Mango Fruit Beer 5,5% 1
FRE/LØR Aja Pilen Pale Ale Belgian Ale 6,0% 1
LØR Aja Pilsner Pilsener 4,7% 1
FRE Aja Saison Terroir Saison (med vingjær) 4,7% 1
LØR Aja Spelt Saison Saison 6,5% 1
FRE Aja Vestmølle Tripel Abbey Tripel 9,0% 2
FRE Amundsen Barefoot Saison (med grapefrukt) 4,7% 1
FRE Amundsen Black Cherry Lady Saison (med kirsebær) 6,5% 2
FRE Amundsen Colonel Red Leaf Brown Ale (med rosiner og bourbon) 6,5% 2
FRE/LØR Amundsen End of Darkness #2 Imperial Stout (fatlagret, rom, bjørnebær og brett.) 14,5% 4
FRE/LØR Amundsen Fear the Reaper 2015 Imperial Stout (fatlagret på 3 ulike fat) 11,5% 3
LØR Amundsen Lemondrop German Kristallweizen (med sitron) 4,7% 1
FRE Amundsen Lorita Session IPA (med pasjonsfrukt) 4,7% 1
LØR Amundsen Southern Passion India Pale Ale (med pasjonsfrukt) 6,0% 1
FRE/LØR Austmann / Brussels Beer Project La Shaman Aztec Stout Imperial Stout (chipotle/habanero, kakaobønner) 8,0% 2
FRE/LØR Austmann / Kaapse Vinland Barley Wine 8,3% 2
FRE/LØR Austmann / Slottskällans Sura Bror Berliner Weisse (med hvit fersken) 5,0% 1
FRE/LØR Austmann Bricks & Mortar Porter 6,0% 1
FRE/LØR Austmann Ceylon Sucker! American Pale Ale (med rug og svart Ceylon-te) 4,5% 1
FRE/LØR Austmann Heads & Stakes India Pale Ale 6,5% 1
FRE/LØR Austmann Hoppy Blonde Session IPA 4,5% 1
FRE/LØR Austmann IPA India Pale Ale 6,5% 1
FRE/LØR Austmann Mørk Skog Old Ale (med pors, granskudd og bergmynte) 6,0% 1
FRE/LØR Austmann Tre Gamle Damer Begian Ale 5,5% 1
FRE/LØR Bådin 8013 Black IPA Black IPA 7,0% 1
FRE/LØR Bådin Aspmyra Belgian Strong Ale 9,0% 1
FRE/LØR Bådin Beer and Loathing in Bodø Abbey Dubbel 8,0% 1
FRE/LØR Bådin Independent Stout Imperial Stout 8,5% 1
FRE/LØR Bådin Moloen Saison 5,6% 1
FRE/LØR Bådin Mørkved Stout 5,2% 1
FRE/LØR Bådin Raud den Rame Amber Ale 5,8% 1
FRE/LØR Bådin Rensåsen American Pale Ale 5,5% 1
FRE/LØR Bådin Rensåsen Remix 05 – Bjørkeskudd Spice/Herb/Vegetable 5,5% 1
FRE/LØR Bådin Træna Hawaii American Pale Ale 5,6% 1
FRE/LØR Bådin Vestfjorden India Pale Ale 6,6% 1
FRE/LØR Balder Bergen Pale Ale American Pale Ale 4,7% 1
FRE/LØR Balder Eplepils Fruit Beer (med eple) 4,7% 1
FRE/LØR Balder Eplepils (5,5 %) Fruit Beer (med eple) 4,7% 1
FRE/LØR Balder Gammal-Ole Old Ale 6,0% 1
FRE/LØR Balder Grabokk Dunkler Bock 6,0% 1
FRE/LØR Balder Harald Hårfagre-Øl Fruit Beer (med bringebær) 5,7% 1
FRE/LØR Balder Kjedlarpils Zwickel/Keller/Landbier 4,7% 1
FRE/LØR Balder Porter Porter 6,0% 1
FRE/LØR Balder Skrivareiki Engelsk Pale Ale (lagret på eikechips) 5,2% 1
FRE/LØR Balder Sognapils Pilsener 4,7% 1
FRE/LØR Balder Stabokk Heller Bock 6,2% 1
FRE/LØR Balder Turken Smoked 8,0% 2
FRE/LØR Berentsens Black Bull Black IPA 5,5% 1
FRE/LØR Berentsens Bombay IPA India Pale Ale 7,0% 1
FRE/LØR Berentsens Gullkorn Imperial Pils/Strong Pale Lager 6,5% 1
FRE/LØR Berentsens Jaktpils Premium Lager 4,7% 1
FRE/LØR Berentsens Neptun Witbier 4,7% 1
FRE/LØR Berentsens Panther 33 Berliner Weisse 3,5% 1
FRE/LØR Berentsens Rav Amber Ale 4,7% 1
FRE/LØR Berentsens Saison Bringebær Saison (med bringebær) 4,7% 1
FRE/LØR Berentsens Saison Classic Saison 4,7% 1
FRE/LØR Berentsens Skumring Brown Ale 4,7% 1
FRE/LØR Berentsens Sorte Får Stout 4,7% 1
FRE/LØR Berentsens Stelliger Divum Doppelbock (sterk) 19,0% 2
FRE/LØR Bergenhus Azacca APA American Pale Ale 6,6% 1
FRE/LØR Bergenhus Bambergenser Smoked 4,7% 1
FRE/LØR Bergenhus Death Before Decaf (Nitro) Porter 4,7% 1
FRE/LØR Bergenhus Eikbock Eisbock (med krydder) 7,4% 1
FRE/LØR Bergenhus Old Rurik Imperial Stout 10,0% 2
FRE/LØR Bergenhus Spruce Bringsteen Spice/Herb/Vegetable 6,6% 1
FRE/LØR Bergenhus Thrash Nettle!! Saison 4,7% 1
FRE/LØR Borg 1016 Spice/Herb/Vegetable 4,7% 1
FRE/LØR Borg Bokkøl Dunkler Bock 6,6% 1
FRE/LØR Cervisiam Jungle Juice Double/Imperial IPA 8,5% 2
FRE/LØR Cervisiam Satanic Panic Imperial Stout (med kaffe, kakao, vanilje og laktose) 10,0% 2
FRE/LØR Cervisiam Smells Like Bean Spirit Brown Ale (med kaffe og laktose) 7,0% 1
FRE/LØR Cervisiam Toxic Alevenger American Pale Ale 6,0% 1
FRE/LØR Dronebrygg Hungry Ghost Moon Spice/Herb/Vegetable (med rug og burot) 5,7% 1
FRE/LØR Dronebrygg SøL Spice/Herb/Vegetable (med tang og shitake-sopp) 4,7% 1
FRE/LØR Dronebrygg Tunbalderbrå Gose 5,1% 1
FRE/LØR E.C.Dahls Bolt IPA India Pale Ale 6,9% 1
FRE/LØR E.C.Dahls Lamo Wit Witbier 5,2% 1
FRE/LØR E.C.Dahls Pepra Saison Saison 6,5% 1
FRE/LØR Ego Alna Pale Ale American Pale Ale 4,7% 1
FRE/LØR Ego Egose Passionfruit Gose 3,6% 1
FRE/LØR Ego Fredrikstad Anno 1700 Saison 4,7% 1
FRE/LØR Ego Gamlebyen Pilsner Czech Pilsner 4,7% 1
FRE/LØR Ego Norsk-Amerikaner Golden Ale/Blonde Ale 4,7% 1
FRE/LØR Ego Plankebærer Porter 4,7% 1
FRE/LØR Ego Shipwreck Porter 6,5% 1
FRE/LØR Ego Tropic Breeze American Pale Ale 5,5% 1
FRE/LØR Ekangersmuget Ambrosia Saison (med bringebær og rabarbra) 4,7% 1
FRE Ekangersmuget Burgerbajer Amber Ale 5,2% 1
FRE/LØR Ekangersmuget Go’gruv India Pale Ale (White IPA) 6,4% 1
FRE/LØR Ekangersmuget Guko’ Hærlig German Hefeweizen 4,7% 1
FRE/LØR Ekangersmuget Kakemums Imperial Stout (med mye rart i) 12,0% 4
FRE/LØR Ekangersmuget Kalabalik India Pale Ale 6,8% 1
FRE/LØR Ekangersmuget Liten Rakkar Gose 3,7% 1
FRE/LØR Ekangersmuget Oppskåk Traditional Ale (med pors og einer) 5,4% 1
FRE/LØR Ekangersmuget Rabbagast American Pale Ale 5,6% 1
LØR Ekangersmuget Tidi Golden Ale/Blonde Ale 4,7% 1
FRE/LØR Færder Belgisk Gyllen Belgian Strong Ale 9,0% 2
FRE/LØR Færder Belgisk Lys Witbier 4,7% 1
FRE/LØR Færder Black IPA Black IPA 6,5% 1
FRE/LØR Færder Classic Lager Pale Lager 4,7% 1
FRE/LØR Færder Festival Session IPA 4,7% 1
FRE/LØR Færder Graff Fruit Beer (med eple) 5,3% 1
FRE/LØR Færder IPA India Pale Ale 6,5% 1
FRE/LØR Færder Pale Ale American Pale Ale 4,5% 1
FRE/LØR Færder Supreme Stout Stout 6,0% 1
FRE/LØR Frydenlund Bayer Dunkel 4,5% 1
FRE/LØR Frydenlund Fatøl Pale Lager 4,5% 1
FRE/LØR Frydenlund Session IPA Session IPA 4,5% 1
FRE/LØR Graff Coffee Infused Pale Ale American Pale Ale (med kaffe) 4,7% 1
FRE/LØR Graff Dead Cat Double/Imperial IPA 8,0% 1
FRE/LØR Graff Dead Head Red Ale Amber Ale 6,3% 1
FRE/LØR Graff Münchener Dunkel Dunkel 4,7% 1
FRE/LØR Graff Münchener Helles Dortmunder/Helles 4,7% 1
FRE/LØR Grim & Gryt 6060 Lys Øl Golden Ale/Blond Ale 4,7% 1
FRE/LØR Grim & Gryt 986 Sterk Raudøl Amber Ale 7,0% 1
FRE/LØR Grim & Gryt Bitter Sunnmøring Bitter 4,5% 1
FRE/LØR Grim & Gryt Festivaløl Golden Ale/Blond Ale 4,7% 1
FRE/LØR Grim & Gryt Fish & Ships Maritim Pale Ale American Pale Ale 4,7% 1
FRE/LØR Grim & Gryt Frosen Eisbock 15,5% 3
FRE/LØR Grim & Gryt Humlekraft India Pale Ale 6,0% 1
FRE/LØR Grim & Gryt Juletre Spice/Herb/Vegetable (IPA) 7,0% 1
FRE/LØR Grim & Gryt Norsk Sur Øl Sour Ale/Wild Ale 4,7% 1
FRE/LØR Grünerløkka Geriljagospel Abbey Triple 9,0% 2
FRE Grünerløkka Geriljagress Double/Imperial IPA 8,5% 2
FRE/LØR Grünerløkka Løkka IPA India Pale Ale 7,0% 1
LØR Grünerløkka Løkka Sitrongress Saison Saison 6,0% 1
FRE Grünerløkka Løkkatrollet Porter 6,5% 1
LØR Grünerløkka Pors Pale Ale American Pale Ale (med pors) 5,1% 1
FRE/LØR Grünerløkka White IPA India Pale Ale (White IPA) 5,5% 1
FRE Haandbryggeriet Akevitt Porter Imperial Porter 8,0% 2
FRE/LØR Haandbryggeriet Belgisk Mørk Sterkøl Quadrupel 10,0% 2
LØR Haandbryggeriet Belgisk Pale Ale Belgian Ale 6,5% 1
FRE Haandbryggeriet Bringebær Fruit Beer (med bringebær) 4,5% 1
FRE/LØR Haandbryggeriet E du Wittig? Apollon 40 år! Witbier 4,5% 1
LØR Haandbryggeriet En til Takk! Session IPA 4,5% 1
FRE Haandbryggeriet Funky Black Sour Ale/Wild Ale 8,0% 2
FRE/LØR Haandbryggeriet Fyr & Flamme India Pale Ale 6,5% 1
LØR Haandbryggeriet Grapefruit IPA Session IPA (med grapefrukt) 4,5% 1
LØR Haandbryggeriet Haandbic Sour Ale/Wild Ale 7,5% 2
FRE Haandbryggeriet Haandkrik Sour Red/Brown 8,0% 2
LØR Haandbryggeriet Hesjeøl Traditional Ale 6,5% 1
FRE/LØR Haandbryggeriet Humlekanon India Pale Ale 7,5% 1
FRE/LØR Haandbryggeriet Humlesus Session IPA 4,5% 1
LØR Haandbryggeriet Jordbær Fruit Beer (med jordbær) 4,5% 1
LØR Haandbryggeriet Norse Porter Porter 6,5% 1
FRE Haandbryggeriet Odins Tipple Imperial Stout 11,0% 2
FRE Haandbryggeriet Sitron IPA Session IPA (med sitron) 4,5% 1
FRE Haandbryggeriet Wild Thing Sour Ale/Wild Ale 7,0% 2
FRE/LØR Hansa Fatøl Pale Lager 4,5% 1
FRE/LØR Hansa Pilsner Pilsener 4,5% 1
FRE/LØR Hansa Pilsner Lite Pale Lager 4,5% 1
FRE/LØR Hansa Premium Pale Lager 4,5% 1
FRE/LØR Hansa Spesial Bayer Dunkel 4,5% 1
FRE/LØR Hansa Spesial Hvete German Hefeweizen 4,6% 1
FRE/LØR Hansa Spesial IPA Session IPA 4,7% 1
FRE/LØR Hansa Spesial IPA Extra India Pale Ale 6,0% 1
FRE/LØR Hansa Spesial Porter Porter 4,7% 1
FRE/LØR Hansa Spesial Vienna Lager Amber Lager/Vienna 4,6% 1
FRE/LØR Hansa Spesial White IPA India Pale Ale (White IPA) 4,7% 1
FRE/LØR Hansa Sterkøl Imperial Pils/Strong Pale Lager 6,5% 1
FRE/LØR Kinn Bærøl Fruit Beer (med bringebær) 6,0% 1
FRE/LØR Kinn Bøvelen Abbey Tripel 9,0% 1
FRE/LØR Kinn Bresjnev Foreign Stout 8,0% 1
FRE/LØR Kinn Brottsjø Double/Imperial IPA 8,5% 1
LØR Kinn Gamleguten Old Ale 7,0% 1
FRE/LØR Kinn Gardsøl Saison 4,5% 1
LØR Kinn Haustøl (2016) Dunkelweizen 5,5% 1
FRE/LØR Kinn Haustøl 2016 Dunkelweizen 5,5% 1
FRE/LØR Kinn Kveldsbris Belgian Ale 5,5% 1
FRE/LØR Kinn Pils Czech Pilsner 4,5% 1
FRE/LØR Kinn Pryl Abbey Dubbel (Glutenfri) 7,0% 1
LØR Kinn Saison Extra Belgian Strong Ale 7,5% 1
LØR Kinn Skoddehav India Pale Ale (White IPA) 6,5% 1
FRE/LØR Kinn Sommarøl 2016 American Pale Ale 5,5% 1
FRE/LØR Kinn Strandgata Bitter Bitter 4,2% 1
FRE Kinn Svartekari Porter 6,5% 1
FRE Kinn Svartekunst (2014) Imperial Stout 10,5% 2
FRE Kinn Tomasmesse (2014) Quadrupel 10,5% 2
LØR Kinn Vestkyst India Pale Ale 7,0% 1
FRE/LØR Klostergården 7 Slag Barley Wine 10,0% 2
FRE/LØR Klostergården Alstadberger Traditional Ale (med Stjørdalsmalt) 6,5% 1
FRE/LØR Klostergården Bitter Bitter 4,7% 1
FRE/LØR Klostergården Brown Ale Brown Ale 4,7% 1
FRE/LØR Klostergården IPA India Pale Ale 6,5% 1
FRE/LØR Klostergården Mellomveien Lysere Tider Witbier 5,2% 1
FRE/LØR Klostergården Mellomveien Stout Stout 5,5% 1
FRE/LØR Klostergården Pors Golden Ale/Blond Ale (med pors) 7,0% 1
FRE/LØR Klostergården Stjørdahls Pilsener (med Stjørdalsmalt) 4,7% 1
FRE/LØR Klostergården Triple Abbey Tripel 10,0% 2
LØR Lervig / Arizona Wilderness Lawless Saison (med kveik) 6,5% 1
FRE Lervig / Boxing Cat Norwegian Mauler Stout 7,9% 1
LØR Lervig / Hoppin’ Frog Sippin’ into Darkness Imperial Stout 12,0% 2
LØR Lervig / Jopen Don’t tRYE This At Home Barley Wine (med rug) 12,0% 2
LØR Lervig / Lindheim / Mikkeller Pop That Cherry Fruit Beer (med kirsebær) 6,5% 1
FRE Lervig / Magic Rock Farmhouse IPA India Pale Ale 6,0% 1
FRE Lervig / Way Beer 3 Bean Stout Imperial Stout (vanilje, kaffe, kakao) 13,0% 2
FRE/LØR Lervig Fat Earl Pilsener 4,7% 1
FRE/LØR Lervig Godshot Stout Stout (med havre og kaffe) 7,8% 1
FRE/LØR Lervig Hoppy Joe Amber Ale 4,7% 1
LØR Lervig Iconoclast Quadrupel (med brettanomyces) 9,5% 1
FRE/LØR Lervig Lucky Jack American Pale Ale 4,7% 1
LØR Lervig Lucky Jack Black Edition Black IPA 4,7% 1
FRE/LØR Lervig Lucky Jack Grapefruit Edition American Pale Ale (med grapefrukt) 4,7% 1
FRE Lervig Passion Tang Sour/Wild Ale 7,0% 1
LØR Lervig Rye IPA Double/Imperial IPA 8,5% 1
FRE/LØR Lervig Sour Suzy Berliner Weisse 4,5% 1
FRE/LØR Lervig Sverd I Fjell Double/Imperial IPA 10,5% 2
FRE Lindheim / Lervig / Mikkeller Pop That Cherry Fruit Beer (med kirsebær) 6,5% 1
FRE Lindheim 4X Quadrupel 9,0% 2
FRE Lindheim Cider Weisse Fruit Beer (Berliner Weisse/Cider) 7,5% 1
LØR Lindheim Farmhouse Ale Saison 6,8% 1
LØR Lindheim Guttorm Imperial Stout (fatlagret) 10,5% 2
LØR Lindheim Lime Gose Gose (med lime) 4,7% 1
LØR Lindheim Lords of Acid Berliner Weisse 4,7% 1
FRE Lindheim Påsk Porter 6,5% 1
LØR Lindheim We Juice: Plum Berliner Weisse (med plomme) 5,5% 1
LØR Lindheim We Juice: Rhubarb Berliner Weisse (med rabarbra) 5,5% 1
FRE/LØR Little Brother 3C-2I-1S Double/Imperial IPA 7,5% 2
FRE/LØR Little Brother Bean & Gone Imperial Stout 8,0% 2
FRE/LØR Little Brother O So Weiss Berliner Weisse 4,7% 1
FRE/LØR Little Brother Tessera Du Pont Saison 4,5% 1
FRE Lucky Jack Black Edition Black IPA 4,7% 1
FRE/LØR Lysefjorden Black IPA Black IPA 6,0% 1
FRE/LØR Lysefjorden Blonde Golden Ale/Blonde Ale 4,7% 1
FRE/LØR Lysefjorden BØLL 2015 Mild Ale 4,0% 1
FRE/LØR Lysefjorden Gamleposten Golden Ale/Blonde Ale 5,5% 1
FRE/LØR Lysefjorden Høglenderen Imperial Whisky Gose American Strong Ale (Gose) 6,7% 1
FRE/LØR Lysefjorden Hoppy Simon Double/Imperial IPA 8,5% 2
FRE/LØR Lysefjorden Imperial Red IPA American Strong Ale (Double IPA) 12,8% 3
FRE/LØR Lysefjorden IPA India Pale Ale 6,5% 1
FRE/LØR Lysefjorden Red IPA Session IPA 4,7% 1
FRE/LØR Lysefjorden Russian Imperial Stout Imperial Stout (fatlagret) 10,0% 3
FRE/LØR Lysefjorden Sour Simon Geitrams Berliner American Strong Ale (Berliner Weisse) 5,5% 1
FRE/LØR Lysefjorden Vestlandskyss Fruit Beer (med bringebær) 8,0% 2
FRE/LØR Mack Freeze Low Alcohol (glutenfri) 0,0% 0
FRE/LØR Mack Good Girls American Pale Ale 4,7% 1
FRE/LØR Mack Haakon Amber Lager/Vienna 4,5% 1
FRE/LØR Mack Haakon Senior Imperial Pils/Strong Pale Lager 6,5% 2
FRE/LØR Mack IPA India Pale Ale 4,5% 1
FRE/LØR Mack Isbjørn Pale Lager 4,5% 1
FRE/LØR Mack Isbjørn LITE Pale Lager (Glutenfri) 4,5% 1
FRE/LØR Mack Nordlys Pilsener 4,5% 1
FRE/LØR Mack Prins Mild Mild Ale 3,5% 1
FRE/LØR Mack SaiSånn Saison 6,5% 2
FRE/LØR Mack Smoke Stout Smoked 7,0% 2
FRE/LØR Mack Witbier Witbier 4,5% 1
FRE/LØR Munkholm Low Alcohol 0,0% 1
FRE/LØR Nøgne Ø American Pale Ale American Pale Ale 4,5% 1
FRE/LØR Nøgne Ø Anamorphic IPA India Pale Ale 6,0% 1
FRE/LØR Nøgne Ø Bahrainer Weisse Berliner Weisse 3,7% 1
FRE/LØR Nøgne Ø Brandenburger Gose 2,7% 1
FRE/LØR Nøgne Ø German Pale Ale Kölsch 4,5% 1
FRE/LØR Nøgne Ø Imperial Aquavit Porter Imperial Porter 11,0% 2
FRE/LØR Nøgne Ø Imperial Brown Ale Brown Ale 7,5% 1
FRE/LØR Nøgne Ø Norsk Høst Traditional Ale (med kveik, pors og granskudd) 4,5% 1
FRE/LØR Nøgne Ø Oud Bruin Sour Red/Brown 7,0% 1
FRE/LØR Nøgne Ø Sparkling Sake Sake 12,5% 2
FRE/LØR Nøgne Ø Sunturnblend Barley Wine (fatlagret) 11,0% 2
FRE/LØR Nøgne Ø Tiger Tripel Abbey Tripel 9,0% 2
FRE Nøisom / Little Brother Mangoose Gose 5,2% 1
LØR Nøisom 1-Øl Kölsch 4,7% 1
FRE Nøisom Aotearoa American Pale Ale 6,2% 1
FRE Nøisom Black Black IPA 6,8% 1
FRE/LØR Nøisom Bonfire Blond American Pale Ale 4,7% 1
FRE/LØR Nøisom Bringebær & Chili Stout Stout 4,7% 1
FRE Nøisom Cascadian American Pale Ale 4,7% 1
FRE/LØR Nøisom Corvus Imperial Stout 10,2% 2
LØR Nøisom Eplekjekk Saison 5,8% 1
LØR Nøisom Galaxy Chaser Double/Imperial IPA 8,2% 1
LØR Nøisom Granny Got Drunk On Bourbon Imperial Porter (fatlagret) 8,8% 2
FRE/LØR Nøisom Grumpy Dane – Guarana Edition Gose 3,7% 1
LØR Nøisom Grumpy Dane – Guarana Edition 5,2 % Gose 5,2% 1
FRE/LØR Nøisom Hvete German Hefeweizen 4,7% 1
LØR Nøisom Lemcyon India Pale Ale 7,2% 1
LØR Nøisom Messy Rye India Pale Ale (med rug) 6,8% 1
FRE/LØR Nøisom Olav Den Heldige Imperial Stout 8,2% 1
FRE Nøisom Redneck Amber Ale 6,8% 1
FRE Nøisom Roughneck American Strong Ale 10,8% 2
FRE Nøisom Slim Simcoe India Pale Ale 6,8% 1
FRE Nøisom Solstikk American Pale Ale 4,7% 1
LØR Nøisom Somnus Brown Ale 6,8% 1
FRE Nøisom Tango For To Berliner Weisse 5,8% 1
LØR Nøisom Urban APA American Pale Ale 4,7% 1
FRE/LØR Northern Apricot-Molly Fruit Beer (med aprikos) 4,7% 1
FRE/LØR Northern BØLL 2016 Brown Ale (med jordbær) 6,5% 1
FRE/LØR Northern Fedje Golden Ale/Blond Ale 4,7% 1
FRE/LØR Northern Fjord American Pale Ale 4,7% 1
FRE/LØR Northern Flora Spice/Herb/Vegetable 4,7% 1
FRE/LØR Northern Frost Gose 3,7% 1
FRE/LØR Northern High Tide Stout (med rug) 7,0% 1
FRE Northern Meadow Saison 6,5% 1
FRE/LØR Northern Northern Lights Low Alcohol (American Pale Ale) 2,0% 1
LØR Northern Pasture Saison 7,0% 1
FRE/LØR Northern Pistachigose Gose (med myske) 3,7% 1
FRE/LØR Northern Scotch’n’Scotch Scotch Ale 6,5% 1
FRE/LØR Northern Storm India Pale Ale 6,5% 1
FRE/LØR Oslo Mikrogryggeri Belgisk Blond Belgian Ale 7,0% 1
FRE/LØR Oslo Mikrogryggeri Hvit-øl Witbier 4,7% 1
FRE/LØR Oslo Mikrogryggeri Steamer California Common 4,7% 1
FRE/LØR Oslo Mikrogryggeri Twin Peaks American Pale Ale 4,7% 1
FRE/LØR Qvart Castanea Brown Ale Brown Ale 4,5% 1
FRE/LØR Qvart Gose Gose 3,0% 1
FRE/LØR Qvart Hageslang Bringebær Fruit Beer 4,0% 1
FRE/LØR Qvart Hoppy Belgian Belgian Ale 7,0% 1
FRE/LØR Qvart Intergalactic Hop Juice American Pale Ale 6,5% 1
FRE/LØR Qvart La Vie Saison Saison 4,5% 1
FRE/LØR Qvart Palmekyst India Pale Ale 6,5% 1
FRE/LØR Qvart Sjauer Porter 7,5% 1
FRE/LØR Qvart Sour Mandarina India Pale Ale (syrnet) 6,0% 1
FRE/LØR Qvart St. Lucia Stout (med kaffe) 6,0% 1
FRE/LØR Ringnes Extra Gold Imperial Pils/Strong Pale Lager 6,5% 1
FRE/LØR Ringnes Lite Glutenfri Pale Lager 4,3% 1
FRE/LØR Ringnes Polaris Kaffebokk Dunkler Bock (med kaffe) 6,5% 1
FRE/LØR Schouskjelleren Carolinas Creeper Imperial Stout 10,0% 1
FRE/LØR Schouskjelleren Carolinas Creeper (Cask Edition) Imperial Stout 10,0% 2
FRE/LØR Schouskjelleren Empress of India India Pale Ale 6,7% 1
FRE/LØR Schouskjelleren India Pale Lager Premium Lager 6,6% 1
FRE/LØR Schouskjelleren Mango Gose Gose 4,7% 1
FRE/LØR Schouskjelleren Pils Pilsener (ufiltrert) 4,7% 1
FRE/LØR Schouskjelleren The Hindu-German Conspiracy Imperial Pils/Strong Imperial Lager 6,5% 1
FRE/LØR Schouskjelleren XXX Abbey Tripel 10,0% 1
FRE/LØR St. Hallvards Bærliner Weisse Guy Berliner Weisse (med bringebær) 5,2% 1
FRE/LØR St. Hallvards Baut-Skib Wheat Ale 5,6% 1
FRE/LØR St. Hallvards Flikk Flakk Saison 4,7% 1
FRE/LØR St. Hallvards Hermansen India Pale Ale 7,4% 2
FRE/LØR St. Hallvards Luse-Frants Imperial Stout 8,4% 2
FRE/LØR St. Hallvards Sving Deg Pilsener 5,5% 1
FRE/LØR Stjørdalsbryggeriet Bohem Pils Czech Pilsener 4,7% 1
FRE/LØR Stjørdalsbryggeriet Halsøen German Hefeweizen 4,7% 1
FRE/LØR Stjørdalsbryggeriet Hausten Porter (med kaffe) 5,5% 1
FRE/LØR Stjørdalsbryggeriet Okkelberg Traditional Ale (Stjørdalsøl) 7,0% 1
FRE/LØR Stjørdalsbryggeriet Rabagasten Saison (med rabarbra) 6,0% 1
FRE/LØR Stjørdalsbryggeriet Stor Straight German Hefeweizen (med spansk kumquat) 4,7% 1
FRE/LØR Stjørdalsbryggeriet Summer Snake Saison (med agurk) 6,0% 1
FRE/LØR Sundbytunet Blond Belgian Ale 6,0% 1
FRE Sundbytunet Bybayer Dunkel 4,5% 1
LØR Sundbytunet Emigrant IPA India Pale Ale 6,7% 1
FRE/LØR Sundbytunet Gårdsøl Høst Saison 5,7% 1
LØR Sundbytunet Kjellerpils Zwickel/Keller/Landbier 4,5% 1
FRE Sundbytunet Pacific Pale American Pale Ale 4,5% 1
FRE/LØR Sundbytunet Pilegrimspilsener Pilsener 4,7% 1
FRE/LØR Sundbytunet Solskinnspils Pilsener 4,5% 1
FRE/LØR Telemark Mikrogryggeri IPA India Pale Ale 6,5% 1
FRE/LØR Telemark Mikrogryggeri Odd Pale Ale American Pale Ale 4,7% 1
FRE/LØR Telemark Mikrogryggeri Pale Ale English Pale Ale 4,7% 1
FRE/LØR Trondhjem Mikrogryggeri Amber Friday Amber Ale 4,7% 1
FRE/LØR Trondhjem Mikrogryggeri Interrail Pale American Pale Ale 4,7% 1
FRE/LØR Trondhjem Mikrogryggeri Skøyer India Pale Ale 4,7% 1
FRE/LØR Voss Eldhus Porter Porter (Smoked) 6,0% 1
FRE/LØR Voss Kjelesyrna IPA India Pale Ale (Sour/Wild Ale) 6,5% 1
FRE/LØR Voss Kveika Humleøl India Pale Ale (med kveik) 7,0% 1
FRE/LØR Voss Kveika Rugøl Specialty Grain (med kveik) 7,1% 1
FRE/LØR Voss Lysverket American Pale Ale 4,7% 1
FRE/LØR Voss Oregonian American Pale Ale 6,0% 1
FRE/LØR Voss Skiferøl American Pale Ale (med einer) 4,7% 1
FRE/LØR Voss Vossaøl Traditional Ale (med kveik) 7,0% 1
FRE/LØR Waldemars Baltisk Porter Baltic Porter 7,2% 1
FRE/LØR Waldemars Brunette Brown Ale 4,5% 1
FRE/LØR Waldemars Red Hot Mama Belgian Ale 6,7% 1
FRE/LØR Ægir Bryggve Golden Ale/Blonde Ale 6,0% 1
FRE/LØR Ægir Bøyla Golden Ale/Blonde Ale 4,7% 1
FRE/LØR Ægir Dag American Pale Ale 4,0% 1
FRE/LØR Ægir Heidrun Mead 13,2% 2
FRE/LØR Ægir India Pale Ale India Pale Ale 6,5% 1
FRE/LØR Ægir Lærdøl Sour Cherry Rye Sour/Wild Ale 5,5% 1
FRE/LØR Ægir Lindisfarne Scotch Ale 7,0% 1
FRE/LØR Ægir Naglfare Brown Ale 4,7% 1
FRE/LØR Ægir Natt Imperial Porter 10,0% 2
FRE/LØR Ægir Rallar American Amber Ale 4,7% 1
FRE/LØR Ægir Ratatosk Double/Imperial IPA 9,0% 2
FRE/LØR Ægir Tors Hammer Barley Wine 13,2% 2
FRE/LØR Ægir Vetlebror Session IPA 4,7% 1
FRE/LØR Ægir Witbier Witbier 4,7% 1
FRE/LØR Ægir/Anchor Gose Gose 5,5% 1
FRE/LØR Aass Bayer Dunkel 4,7% 1
FRE/LØR Aass Bock Dunkler Bock 6,5% 1
FRE/LØR Aass Bryggerhuset Altbier Altbier 4,7% 1
FRE/LØR Aass Bryggerhuset Dobbelbock Doppelbock 9,7% 1
FRE/LØR Aass Bryggerhuset IPL Imperial Pils/Strong Lager 6,2% 1
FRE/LØR Aass Bryggerhuset Session Ginger Beer Spice/Herb/Vegetable 4,7% 1
FRE/LØR Aass Ekte Cider Med Eple Cider 4,7% 1
FRE/LØR Aass Ekte Cider Med Solbær Cider (med solbær) 4,7% 1
FRE/LØR Aass Pilsner Pilsener 4,7% 1
FRE/LØR Aass Uten Low Alcohol 0,7% 1
Image may be NSFW.
Clik here to view.
FOTO: EGIL MATHISEN

FOTO: EGIL MATHISEN

 

 

 

 

 

Finalistene til årets øl er straks klare

Interessen blant bryggeriene er stor, og i år har 34 bryggerier meldt på 80 øl som har blitt lansert det siste året. Ølene skal konkurrere i om de er nyskapende, har et bra design – og om de faktisk er gode øl.

Bryggeri Finalist
7-Fjell Bryggeri Alte Hansa Mumme
Aass bryggeri Bryggerhuset Session Ginger Beer
Amundsen Bryggeri Fear the Reaper
Berentsens Brygghus AS Black Bull
Færder Mikrobryggeri Classic Lager
Geiranger Bryggeri Vikingstøa Pale Ale
Graff Brygghus Hefeweizen
Gulating Bryggeri Myltr
Hansa Borg Bryggerier AS Borg 1016
Hubertus bryggeri Rektor
Kinn Bryggeri Svartekari
Lervig aktiebryggeri as Lucky Jack Grapefruit Edition
Lervig aktiebryggeri as Brewers Reserve Barley Wine 2016
Lindheim Ølkompani Cider Weisse
Lindheim Ølkompani Sour Cherry
Lysefjorden Mikrobryggeri Vestlandskyss
Macks Ølbryggeri Good Girls
Northern & Co Flora
Nøgne Ø Det kompromissløse bryggeri A/S Nøgne Ø Bahrainer Weisse
Reins Kloster AS Reins Kölner
Ringnes Bryggeri Ringnes Polaris Kaffebokk 2016
Små Vesen Gygr Amber Ale
St. Hallvards bryggeri AS Taffeløl
Telemark Mikrobryggeri AS Mørkredd Stout Trondhjem Mikrobryggeri
Trollbryggeriet AS Slogen Pilsner

Etter en innledende runde står vi igjen med 25 finalister, som skal vurderes nøye av årets fagjury. Fagjuryen består av:

  • Aase Jacobsen, Apéritif
  • Gustav Foseid, Norbrygg
  • Joakim Grønli, Brandlab
  • Jørn Tore Persen, Øl-akademiet
  • Runar Døving, Markedshøyskolen Campus Kristiania
  • Steina Killi, Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo
  • Ove Haugland Jacobsen, Ølportalen
  • Per Øyvind Arnesen, Ølportalen

Ølene vurderes av en fagjury der kriterier som innovativ verdi, visuelt uttrykk (design, emballasje/etikett), PR/markedsføring, markedspotensial og selvsagt smak og typeriktighet vurderes. Kompetanse som markedskommunikasjon, design, produktutvikling, innovasjon og bred ølfaglig ekspertise er hensyntatt i sammensetningen av årets jury.

Felles for ølene er at de alle har det lille ekstra enten i form av ingredienser, historie, design eller bryggefaglig som gjør at de skiller seg ut. Hvert av bryggeriene har kunnet melde på inntil 3 øl som er tilgjengelig på boks eller flaske, og som er lansert mellom 2015-08-01 og 2016-07-31.

 

Grim og Gryt har doblet kapasiteten

Grim & Gryt godt i gang og deler følgende melding med oss:

Responsen har vært helt enorm. Ikke i våre villeste fantasier hadde vi trodd at dette skulle bli så stort og så godt mottatt. At vi vant prisen for Norges beste tradisjonsøl åtte måneder etter vi startet opp produksjonen, og i sterk konkurranse med veletablerte bryggerier, det er rett og slett overveldende,” sier daglig leder Øyvind Grimstad Gryt.

Ølet de vant med var 6060 Lys Øl, som er brygget på pilsnermalt og klassisk tysk og tsjekkisk aromahumle, og har en porsjon med umaltet landhvete i oppskriften. Bryggeriet melder at både dette og de andre ølene har blitt svært godt mottatt på Sunnmøre.  Når de nå skal ha flere øl inn på Vinmonopolet og distribueres gjennom Gulating Ølutsalg sine butikker ser de behov for å doble produksjonskapasiteten.

Produksjonssjef Andreas Grimstad beklager at kundene til tider har blitt møtt med tomme butikkhyller og forteller videre:

I det siste har dette blitt svært utfordrende, og vi har nå både bygget om bryggeriet for å øke produksjonen og doblet kapasiteten ved å sette inn fire nye tanker. Når vi startet opp for ett år siden trodde vi jo at den kapasiteten skulle holde lenge, hvor lenge den holder nå skal bli artig å se.

Økningen i kapasitet skjer ved at det settes inn fire nye gjæringstanker på 1000 liter en på over 2000 liter. Disse er, som de andre tankene på bryggeriet, brukte tanker som er blitt bygd om hos ei lokal bedrift med spesialkompetanse på rustfritt stål.

I tillegg til økt kapasitet vil de nye tankene gi en mulighet til å brygge mindre batcher (1000 liter) med spesielle typer øl og øl som krever lenger lagringstid. (Vi hører rykter om surøl og kraftige stouts.) De håper og at den største tanken, kombinert med kjølekappe, kan hjelpe dem med utfordringen de til tider har hatt med mer sediment enn ønsket i flaskene. Dette er de allerede i gang med og resultatene er oppløftende.

Med denne økningen har de nådd det de mener er maksimal utnytting av lokalene og neste naturlige steg vil være en mulighet for ekstern lagring av ferdig øl. Kapasiteten er nå opp mot 70 000 liter i året.

Grim og Gryt er ikke fremmed for eksport, men hovedfokus vil fortsatt være regionalt og nasjonalt.

Tilgjengelig på butikk:

  • Fish & Ships Maritim Pale Ale
    6060 Lys Øl – vinnerølet fra Det Norske Måltid 2015

Tilgjengelig på Vinmonopolet:

  • Humlekraft Indiaøl

Fra mai av kommer også:

  • 6060 Lys Øl – vinnerølet fra Det Norske Måltid 2015 (Polversjon)
  • The Number of the Yeast – Sterk Staut
  • 986 – Sterk Raud Øl
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Grim_og_Gryt_6060

Prisvinneren: 6060 Lys øl, en lys, frisk og lettdrikkelig overgjæret øl.

Årets øl 2016 – Bahrainer Weisse

Årets øl arrangeres av Apéritif og Ølakademiet, i tett samarbeid med Norbrygg og Ølportalen. I konkurransen er det ikke bare smak som avgjør, men også kriterier som design, nyskapning og markedspotensiale.

Ølet som trakk det lengste strået og kan titulere seg Årets Øl 2016 er altså Bahrainer Weisse fra Nøgne Ø Det Kompromissløse Bryggeri.

Juryen uttaler om årets øl:

Dette er et tidsriktig syrlig øl med god fruktighet og tørrhet som sin lave alkoholprosent (3,5) til tross fungerer også godt til mat, som fish’n chips og kremet ost. 

Nøgne Ø åpnet sitt bryggeri for Norges beste hjemmebrygger i 2015 Petter Fornes som oppskalerte sitt surdeigsbrygg som for øvrig var tidenes mest soleklare hjemmebryggvinner. Resultatet er overbevisende og et godt bidrag til kategorien berliner weisse. Bahrainer forteller om opprinnelsen til surdeigen og er et morsomt ordspill på originalen, men også i større skala enn hjemme hos Fornes fungerer dette ølet veldig godt. Ikke minst fremhever juryen ølets lave alkoholprosent på 3,5 som en styrke. Ølets svakhet er designen som er moden for fornyelse. Dermed er utfordringen overlevert Nøgne Ø.

Videre ble det i år trukket frem tre andre øl som juryen synes fortjener hederlig omtale. Disse ølene kommer fra Lindheim Ølkompani, Amundsen Bryggeri og Færder Mikrobryggeri og representerer tre helt forskjellige ølstiler som alle er både tidsriktig og nyskapende på hver sin måte.

Lindheim Ølkompani – Sour Cherry Farmer’s Reserve 2014

Et fatlagret syrlig kirsebærøl i belgisk oude kriek-stil men med Lindheims klare signatur. Det betyr også kirsebær fra egen hage. Et øl som fungerer veldig godt til lam, storfe og svin, eller til ost.

Lindheim Ølkompani tråkker opp et velprøvd spor med sitt kirsebærøl, både flaskedesign og etikett peker mot belgiske tradisjonen med oude kriek og denne ølstilens vinøse karakter. Bruken av kirsebær fra egen hage gjør at har ølet sikret seg en plass både blant de ølinteresserte og blant landets gode restauranter med nordisk fokus. Skal det inn på disse restaurantene, bør det imidlertid investeres mer i det designmessige uttrykket som er en smule hjemmelaget.

Amundsen Bryggeri – Fear the Reaper Imperial Stout 2015

En kraftpakke av et øl som har mye av alt med en nærmest enorm konsentrasjon, men som bærer sin 11,5 prosent alkohol godt. Et øl som passer best til meditasjon og i små doser, derfor rekker flasken langt.

Denne kraftpakken av et øl er et øl du ikke glemmer så lett. Selve ølet er tilnærmet galskap siden det er modnet i tre så forskjellige fattyper som tidligere har inneholdt bourbon, single malt og rom. At det likevel blir harmoni er en bragd, også med tanke på alkoholen som er på solide 11,5 prosent.
Innpakningen er også med på å skille det ut fra mengden, enten du liker metal-flørten eller ei, Amundsens Bryggeri har nemlig valgt en relativt original vri med å pakke flaskene inn i papir med trykk, men illustrasjonene signert «hustegner» Peter-John de Villiers og den tilhørende historien kunne med fordel ha blitt bearbeidet mer. Selve flasken, uten papiret, kunne også hatt designelementer som underbygger kvaliteten i ølet.

Færder Mikrobryggeri – Classic Lager

Et tidsriktig lagerøl, økologisk og ufiltrert, tappet i Færders prisbelønte design, som fortsatt holder øl, tre år etter starten. Det har en lett sødme samt butikkstyrke som gjør det tilgjengelig for flere. Dessuten smaker det godt rett fra den nette flasken og har derfor et trendpotensial blant det yngre ølpublikum.

Småskalabrygget lagerøl er ingen nyhet, men Færder Mikrobryggeris innpakning og øvrige konsept er så helstøpt at deres siste øl i porteføljen oppleves som sådan. Ølet er ikke for feinschmeckerne, til det er det ikke bittert nok, men for dem som vil ha god munnfølelse og en lett sødme, er det et godt alternativ. Med 4,7 prosent alkohol er tilgjengeligheten og dermed suksesspotensialet stort.

Diplomer ble utdelt på Bergen Ølfestival lørdag 3. september klokken 18.15.

Viewing all 973 articles
Browse latest View live