Quantcast
Channel: Nyheter –Ølportalen
Viewing all 977 articles
Browse latest View live

Full fart for St. Hallvards bryggeri

$
0
0

Anders Roede og Christian Salicath er de to ølentusiastene som i fjor ville starte eget mikrobryggeri gjennom folkefinansiering. Et knapt år senere har St. Hallvards Bryggeri et stort og toppmoderne anlegg i hovedstaden og en basisserie på seks ølsorter. Denne uka startet de bryggingen av sin tolvte batch med øl. Også på Untappd gjør bryggeriet seg bemerket – i kategorien for norskprodusert Brown Ale har sesongølen Høst allerede sikret seg førsteplassen. Bikkje-Lisa ligger som nummer tre.

– Fokuset i starten er å lage typeriktig øl, og vi har vektlagt at serien skal passe for de fleste. Ølet brygges på tradisjonelt vis, med en blanding av moderne amerikanske og klassiske engelske bryggestiler. Men, selv om vi holder et klassisk fokus til å begynne med, så har vi også litt galskap på lur, forteller Salicath til Ølportalen.

Folkelig finansiering

St. Hallvards Bryggeri har på flere måter gått sin egen vei. Blant annet valgte de crowdfunding for å få prosjektet på beina. Idag teller bryggeriet 500 lojale medeiere, hvorav 450 av de kommer fra crowdfunding. Folkefinansieringen gikk sakte i starten, men etter en dobbeltside i avisen økte prosjektet fra 63 prosent finansiering på en fredag til 100 prosent finansiering mandagen etter. Anders og Christian trives med å ha et bryggeri basert på både crowdfunding, såvel som store investorer i ryggen.
– Det føles veldig riktig med folket som medeiere. Det er deilig å få feedback og innspill, det gir også litt andre muligheter rundt markedsføring. Vi opplever at medeierne syns det er gøy å være med, sier Roede.

Inntil nylig benyttet St. Hallvards manuell tapping, og siden bryggeriet startet opp i august, har medeiere også deltatt i selve bryggeprosessen. Med knapp deadline og høyt tempo før polslipp, var det opptil ti gode hjelpere involvert i flaskingen for at de fire første ølene deres skulle nå polhyllene i tide.

BrygghusTravle tider i vente

St. Hallvards har allerede etablert seg som et viktig tilskudd til floraen av håndverksbryggerier i hovedstaden. På kort har de bygget opp en imponerende bryggekapasitet. Manuell tapping og flasking er byttet ut med ny tappelinje, og med kokekjele på 2800 liter, mesketanker på 1800 liter og gjæringstanker som rommer 4950 liter er alt tilrettelagt for produksjon av nye spennende ølsorter. Per idag brygger St. Hallvards også på kontrakt for blant annet Little Brother. Cervisiam kommer inn i løpet av uken.
– Framover fokuserer vi på innkjøring av det nye systemet. Vi har bryggeutstyr som ingen andre i Norden har. Det begynner å fungere veldig bra, så nå gjelder det lære seg alle systemene så godt som mulig, forteller Roede.

Oslos nyeste bryggeri byr på flere spennende prosjekter utover vinteren. Nylig har de sluppet jule-DIPA El Jucan, og 26. november lanseres Smelter Gårdsøl på Smelters Mathus i Bærums verk. Saisonen blir kun å få tak i på Smelters, og også den eneste ølen med butikkstyrke som St. Hallvards har brygget foreløpig.

– Planen var egentlig å lage bare poløl de to første årene. Men vi innser at etterspørselen etter øl med butikkstyrke også er stor. Gulating er blant noe av de som har vist interesse, så etter planen lanserer vi også flere butikkøl i løpet av våren, sier Salicath.

Byoriginaler og tradisjon

St. Hallvards bryggeri fokuserer på å være et tradisjonelt håndverksbryggeri for hele byen. Navnet er hentet fra hovedstadens skytshelgen, og det er også en videreføring av gamle St. Hallvards bryggeri, senere Nora industrier, som på starten av 1900-tallet var et av de klassiske bryggeriene i hovedstaden.

– Det har vært viktig å for oss med et navn som favnet nasjonalt, utover Oslo. Jeg tror de færreste vet hvem St. Hallvard er, hvem de tråkker på på kumlokkene når de går rundt i byen, ler Roede.

St. Hallvards bryggeri har også innlemmet mye historikk i øl-porteføljen, med navn som Bikkje-Lisa, Hermansen og Køla-Pålsen i sortimentet. Flere av ølene er oppkalt etter kjente byoriginaler.

– Vi ønsket å innlemme Oslo-historie i navnene. På et tidspunkt var vi kanskje også litt inspirert av blant annet karakteren Oslo-losen; vi ville fokusere på lokalhistorikk. Tanken var å gi kjente byoriginaler sin egen øl, og å bruke navn fra hele byen. Det er også litt morsomt at flere av medeierne er i slekt med eller har møtt mange av personene på øletikettene våre. Det er gøy å spille på originale personer folk kjenner igjen, sier Salicath.

Artikkelen Full fart for St. Hallvards bryggeri er hentet fra Ølportalen.


Meny Oslo City med eget juleøl

$
0
0

Denne uken kom juleølet «Bynisse» i butikken. Ølet er brygget med kanel og appelsinskall for å gi det et ordentlig julepreg. Meny Oslo City og kjøpmann Kevin Johansen har i flere år hatt planer om å få brygget sitt eget butikkøl. I en pressemelding om lanseringen, skriver de at det var viktig for butikken å finne et lokalt samarbeidspartner for å lage sitt eget øl. Valget falt på Amundsen Bryggeri, et lokalt bryggeri som holder til i Nydalen. Bryggeriet har til nå – med et lite unntak for et drøyt år siden – satset på øl med et høyere alkoholvolum.

I tillegg til juleølet som nå allerede er i butikken, vil Meny Oslo City også lansere et helårsøl, «Oslo City Blonde». Dette er et lett og friskt øl med sommerlige toner, brygget med blant annet Columbus-humle og appelsinskall. Etiketten på ølet spiller på landemerker rundt Oslo City, og butikken satser på at ølet vil appellere til alle som har et forhold til hovedstaden, både beboere og turister. Av den grunn er også etiketten skrevet på engelsk. Både etiketten til «Oslo City Blonde» og «Bynisse» er designet av kunstneren Peter-John De Villiers.

Flere andre butikker har lansert egne butikkøl. Blant annet har Meny Alna og Meny Kolsås eget butikkøl som er brygget i samarbeid med EGO Brygghus i Fredrikstad.

Artikkelen Meny Oslo City med eget juleøl er hentet fra Ølportalen.

Kinn treng folk

$
0
0

Bryggerirepresentant, Oslo

Dette er kort fortald for å erstatta Jeremy Nicely, som har dreg attende til USA. Oppgåvene vil vera å halda kontakt med kundar i HoReCa-marknaden (hotell, restaurant og catering). Stillinga skal dekke austlandet og sørlandet. Ein bør ha tilhald nær Oslo, der dei fleste kundane er. Ei interesse for handbrygga øl er sjølvsagt naudsynt for ei slik stilling og det same er førarkort. Kjennskap til HoReCa marknaden vil vere ei føremon.

Bryggar, Florø

Stillinga er ved bryggeriet i Florø og det ein er på jakt etter ein utdanna bryggar med erfaring og interesse for handbrygga øl. Tilfredsstillande fysisk form er ein føresetnad, rett og slett fordi det vert brygga «på gamlemåte», med mykje manuelt arbeid. Smakingar og omvisingar blir ein del av jobben og søkarane bør difor kunne snakke norsk.

Om dette er noko for deg sender du ein søknad til gründer og dagleg leiar Espen Lothe  el[a]kinn.no innan 23. november (fyrstkommande mandag). Spørsmål om stillingane kan rettas til same mann. på +47 47 93 31 91

Artikkelen Kinn treng folk er hentet fra Ølportalen.

Ny ølbutikk i Oslo

$
0
0

I Vibes gate på Majorstua i Oslo har det dukket opp en liten spesialbutikk for øl. «Drikk Godt» satser på kvalitetsøl både fra Norge og fra utlandet. For øyeblikket er hyllene fylt med øl fra blant andre Kinn, Nøgne Ø, Eiker Ølfabrikk, Haandbryggeriet, Ægir og Sagene. Planen er å stadig utvide tilbudet i butikken.

– Vi vil smake oss frem til hvilke øl vi tar inn i butikken. Vi vil unngå å ha det samme som dagligvarekjedene og skygge unna det mest kommersielle. Vi satser på kvalitetsøl og et bredt utvalg, forteller eier og daglig leder Jostein Wang til Ølportalen. Butikken har nå vært åpen i to uker, og har allerede fått entusiastisk respons fra folk i nabolaget. Wang er veldig glad for den gode responsen, men understreker at butikken er til for alle som ønsker å prøve noe nytt. Det jobbet også med en nettløsning hvor kunder vil ha mulighet til å bestille øl som pakkes klart for henting i butikken. – På den måten slipper folk å stå i kø, forklarer Wang.

Wang er selv utdannet sommelier og interesserer seg naturlig nok for kombinasjonen av mat og øl. Han tar gjerne imot spørsmål fra kunder om hvilket øl som kan passe godt til en aktuell matrett. Det er også planer om å starte opp ølsmakinger. – Vi har et lokale ved siden av butikken som kan brukes til smakinger, og vi har planer om å få dette i gang i løpet av kort tid, forteller Wang.

Artikkelen Ny ølbutikk i Oslo er hentet fra Ølportalen.

Nå skal det brygges Sagene-øl i Oslo

$
0
0

I løpet av den siste måneden har det vært hektisk aktivitet i Sagveien i Oslo. Ølportalen møter en meget engasjert bryggerimester i det gamle industribygget ved Akerselva der Sagene Bryggeri flyttet inn i sommer. Kristian Johnsen har lenge sett frem til å sette det første brygget med Sagene-øl. Nå har bryggeutstyret omsider kommet på plass og de første testene er kjørt. Om kort tid settes det første brygget med ekte Oslo-øl.

– Det er som bursdag og julaften på samme dag, smiler Johnsen i det han viser oss rundt i det nye bryggeriet. Så langt har ølet til Sagene blitt brygget i Arendal, men nå skal det også brygges i hovedstaden. Johnsen har fire oppskrifter klare. I starten kommer han til å rette oppmerksomheten mot å utvide repertoaret til Sagene. På listen står en pale ale, en IPA, en amber ale og en stout. Planen er å etterhvert lage alle variantene Sagene har i sortimentet per i dag. Det blir imidlertid ikke kopier av ølene som brygges i Arendal, men ufiltrerte varianter. – Vi har blitt utfordret på om vi klarer å lage undergjæret øl her, og vi vil gjerne bevise at det er noe vi klarer, sier Johnsen.

Fortsetter samarbeidet

Sagene vil fortsette samarbeidet med Arendals bryggeri også etter at det nye bryggeriet i Oslo er satt i drift. Kapasiteten i det nye bryggeriet ligger på rundt 250.000 liter i året. Dette er et godt stykke under volumet som er produsert for Sagene i Arendal så langt i år.

– I år havner vi mellom 500.000 og 600.000 liter. For at vi skal være inne hos dagligvarevarekjedene, så stilles det krav til et stort volum. Da er det viktig for oss å ha en stor samarbeidspartner, forteller Johnsen. Det er de undergjærede ølene til Sagene som fortsatt vil bli brygget i Arendal. Johnsen er veldig fornøyd med samarbeidet de har med sørlandsbryggeriet.

– Vi ville ikke hatt mulighet til å følge strategien vår med å konkurrere med de store, etablerte bryggeriene uten dette samarbeidet. Det er behov for både egnede produksjonslokaler, utstyr og infrastruktur, og dette er det godt tilrettelagt for i Arendal. Vi vil ikke ha alt det nødvendige utstyret her til å ha en slik produksjon. Blant annet har ikke bokslinje eller mulighet for filtrering. Vi kunne heller ikke konkurrert på pris med de store bryggeriene hvis vi skulle brygget i våre lokaler på Sagene, forklarer Johnsen.

Bryggeributikk og åpent bryggeri

Det første Oslo-bryggede Sagene-ølet vil komme på like ut på nyåret. Med unntak av IPAen, vil ølene bli brygget for dagligvaremarkedet, og bryggeriet satser på å få sitt nye øl ut til butikker i hovedstadsområdet. I tillegg vil ølet også bli å finne på flere utesteder på fat.

Sagene kommer også til å ha et eget ølutsalg i tilknytning til bryggeriet i Sagveien. De har også sendt inn søknad om skjenkebevilling i selve bryggerilokalene, og har planer om å arrangere ølsmakinger og bryggeribesøk. Det er satt opp store langbord i lokalet og det er også bygget en scene hvor det er muligheter for foredrag og andre arrangementer.

– Vi kommer til å gå løypa litt underveis og se hvordan vi kommer til å gjøre det i praksis, sier Johnsen. Han mener det har stor verdi at folk kan komme på besøk i bryggeriet.

Artikkelen fortsetter under bildekarusellen.

Turbulent

Samarbeidet med Arendal har også skapt noen utfordringer for Sagene. Det siste året har til dels vært turbulent og bryggeriet har møtt kritikk fra flere i bransjen og bransjekommentatorer. Blant annet har det kommet kritikk mot markedsføringen av bryggeriet og nettopp det at ølet til nå har vært brygget i Arendal til tross for den sterke Oslo-profilen til bryggeriet.

Johnsen tror ikke at de kritikerne nødvendigvis kommer til å gi seg nå som en del av ølet skal brygges i Oslo. – At ølet er brygget i Arendal er ikke noe vi har forsøkt å holde hemmelig, selv om det heller ikke er åpningsreplikken når vi forteller om ølet. Vi har en sterk Oslo-profil, og det er det noen som reagerer på, men det er det som er vårt konsept, sier Johnsen. Han legger ikke skjul på at temperaturen til dels har blitt litt for høy i debatten.

– Det har vært en bratt læringskurve på sosiale medier, kommenterer Johnsen. – Det er mye følelser i denne debatten. Når du møter kritikk for et produkt du har jobbet lenge for, så treffer denne kritikken veldig nær hjertet. Da kan det gå litt varmt for seg. Når det er sagt, så er noen av spørsmålene som har kommet, er helt berettigede spørsmål, og som bedrift burde vi ha vært mer profesjonelle i håndteringen av disse, utdyper han.

Positivt bidrag

Johnsen legger vekt på at Sagene ønsker å være et tilskudd til ølrevolusjonen som fortsetter å skylle over landet. Han er klar på at det er de store bryggeriene de ønsker å ta opp kampen mot, og at de ikke ser på de mange håndverksbryggeriene som konkurrenter.

– Vi har kanskje gått litt hardt ut, men det er de store bryggeriene vi sikter til, ikke de mange mikrobryggeriene i Oslo, forklarer Johnsen. Han tror Sagene kan bli et positivt tilskudd til ølmiljøet i hovedstaden. Han ser også positivt på mulighetene for vekst for de mindre bryggeriene i landet. Sammenlignet med andre ølnasjoner, slik som blant annet Danmark, har håndverksbryggeriene i Norge fortsatt en lav markedsandel. Det gir gode muligheter for å utvide markedet. – Vår ambisjon er å drive et bryggeri slik at vi kan leve av det og skape arbeidsplasser her i Oslo, sier Johnsen.

Artikkelen Nå skal det brygges Sagene-øl i Oslo er hentet fra Ølportalen.

Sært og eksotisk fra Nøgne Ø

$
0
0

Imperial Koji Saison er brygget sammen med Kris og Alex i det kinesiske bryggeriet Jing-A Brewing Co. Ølet er en saison som med tørket kinesisk appelsinskall – Chenpi – og sakegjær.I tillegg er koji (en asiatisk muggsopp) brukt som sakegjærstarter. Gjæringen varte og rakk, og ølet endte til slutt opp på hele 14 prosent. På bryggeriet var det en skeptisk holdning til ølet. Utviklingen i smak var langt fra hva bryggerne hadde tenkt seg, og konklusjonen var at det ikke smakte godt. Ølet fikk tilnavnet «The Thing», og ingen av bryggerne ville til slutt ta ansvaret for det. Flere alternativer ble vurdert, inkludert å kassere hele brygget.

Imperial-Koji-Saison-detaljert

Da Nøgne Ø sendte en smaksprøve til Kris og Alex i Jing-A, fikk de imidlertid meget god og entusiastisk tilbakemelding på smaken. De likte ølet, og ville gjerne ha hele batchen. Nøgne Ø valgte imidlertid å beholde noe til det norske markedet. I kveld blir det altså tilgjengelig på krankuppet på ØST i Stavanger. Hvor stor distribusjon ølet vil få er usikkert, men markedsansvarlig i Nøgne Ø, Tom Young, forteller til Ølportalen at bryggeriet vil selge det til alle som tør å ta det inn.

Artikkelen Sært og eksotisk fra Nøgne Ø er hentet fra Ølportalen.

Ledige stillinger i bryggeribransjen

$
0
0

Det er stor aktivitet i bryggeribransjen for tiden. Noe som også vises i jobbannonsene, og for øyeblikket er det ikke bare bryggere det søkes etter. Med andre ord er bransjen litt på linje med helsesektoren, som kjører kampanjer om at det trengs mange profesjoner for å få hjulene til å gå rundt. Her er det vi fant denne uken.

 

Bergen

7 Fjell Bryggeri

Kontorsjef / regnskapsmedarbeider / logistikkmedarbeider. Heltid eller deltid.
Med andre ord en temmelig åpen stillingsutlysing, og i et såpass lite miljø gjelder det like mye å finne den rette personligheten som den best utdannede. Det understrekes at hverdagen blir variert og oppgaver som nevnes er:

  • Kontroll av innkommende faktura
  • Utarbeidelse av utgående faktura
  • Likviditetsanalyser
  • Oppfølging og avstemming mot regnskap
  • Oppfølging av budsjetter
  • Volum- og omsetningsprognoser
  • Kontroll av reiseregninger
  • Kontroll av innkommende/utgående pakksedler og post
  • Rapportering
  • Avstemming av lagerregnskap, samt utgående vareflyt
  • Bidra i bestillingsprosess for råvarer/innskuddsfaktorer
  • Bistå med oppfølging av forsendelser og tollklarering av eksport
  • Bidra til å strømlinjeforme den administrative delen av bryggeriet

Søknadsfrist: 18.12.2015

 

Hansa Borg Bryggerier

Distriktsansvarlig uteliv (Bergen og nordover)
Hansa understreker at jobben er spennende, krevende og lærerikt og at du får jobbe med både nasjonale og internasjonale merkevarer.
Oppgaver som nevnes er:

  • Aktivt salgs og relasjonsskapende arbeid overfor kunder, drivere og evt. eiere
  • Planlegging, forberedelser, gjennomføring og oppfølging av kundebesøk
  • Innsalg og gjennomføring av aktiviteter og kampanjer
  • Rapportering av resultater og utvikling overfor kunder og internt
  • Lønnsomhetsvurdering av nye prosjekter
  • Kontraktsforhandlinger av nye og gamle avtaler i samarbeid med regionssjef

Søknadsfrist: Snarest

 

Oslo

Ringnes

Warehouse Manager
En stilling som krever noe mer spesialisert utdannelse enn de andre som er nevnt her, og som samtidig gir mindre hands on på selve produktet, men uansett en viktig stilling når ølet skal frem.
«Kandidaten vil få ansvar for personal, drift og økonomisk oppfølging av flere avdelinger og rapportere til National Warehouse Manager. Videre vil kandidaten være stedfortredende for National Warehouse Manager og dermed ha ansvar for den nasjonale drift i hans fravær.»
Som viktigste ansvars- og arbeidsoppgaver nevnes:

  • Koordinere planlegging og daglig drift i avdelingene
  • Budsjettansvar / kostnadsoppfølging
  • Personalansvar og utvikling av egne medarbeidere
  • Deltaker i utviklingsprosjekter
  • Tett kontakt med andre avdelinger som distribusjon produksjon, planlegging og salg/marketing
  • Være en aktiv bidragsgiver i Ringnes’ operasjonelle møter og tavlestrukturer
  • Bevare og videreutvikle et godt sosialt arbeidsmiljø

Søknadsfrist 06.12.2015

 

Trondheim

Ringnes

Distriktssjef Uteliv
Ringnes ser etter en konkurranseorientert person med kontaktskapende evner og kompetanse på relasjonsbygging. Evnen til å kunne jobbe selvstendig og det å trives i et hektisk miljø trekkes frem. Stillingens hovedansvar listes som:

  • Ansvar for salg og markedsføring av Ringnes’ produkter ovenfor utelivskunder i Trondheim med omegn
  • Gjennomføre kvalitative besøk hos definerte kunder i henhold til gjeldende besøksmatrise, herunder sørge for at salgssamtaler blir gjennomført og at Ringnes´ interesser hos den enkelte kunde blir ivaretatt
  • Sikre at inngåtte avtaler etterleves hos den enkelte kunde, spesielt med hensyn til sortiment, markedsaktiviteter og kampanjer
  • Informere om og selge inn avtaler og kampanjer/aktiviteter samt sikre at disse gjennomføres med maksimal volum-/lønnsomhetseffekt
  • Sikre kundens økonomiforståelse for Ringnes´ produkter
  • Ansvar for og oppfølging av den enkelte kundes økonomiske forhold til Ringnes
  • Videreutvikling av Ringnes´ posisjon i markedet
  • Være oppdatert på kommunale regler og forskrifter som gjelder ved omsetning av alkohol
  • Budsjettoppfølging i forhold til egne volumbudsjetter og rapportering
  • Fokus på AVP og maksimere «return of investment»

Søknadsfrist 14.12.2015

Artikkelen Ledige stillinger i bryggeribransjen er hentet fra Ølportalen.

7 Fjell invaderer Sverige

$
0
0

Har Jens Eikeset blitt så stresset at han har lovet bort salgsapparatet flere ganger samme dag, begynte vi å undre. For å spare Jens for ytterligere stress tok vi kontakt med Helge Algerøy. Han har tittelen Kjuagutt i det kompliserte hierarkiet i 7 Fjell, men ville antagelig hatt tittelen Salgssjef eller Markedsansvarlig i en mer konvensjonell bedrift.
Helge sendte oss følgende svar fra en flyplass et sted i nabolandet:

Det startet egentlig som en litt rar idè da jeg deltok på Stockholm Beer and Whiskey festival tilbake i månedsskiftet sept/okt. Dette er en festival som trekker mennesker og bryggerier fra hele Sverige og vel så det. Flere av tilbakemeldingene kom på at de lurte på når 7 Fjell kom til deres by, eller at de ønsket at ølet snart var tilgjengelig på Systemet (Systembolaget) eller på deres lokale «krog». 

Av og til så er jeg relativt smart og tenkte at et ordinært krankupp i Sverige ikke ville være så kult, men en Sweden-taptakeover kunne være en kul inngangsmåte på det Svenske markedet. Når det uttalte målet er World Domination, kan Sverige være et fint sted å begynne. All den tid vi dessverre ikke har nok mannskap for å kunne gjøre en i hver by (enda) måtte vi konsentrere oss om de tre største: Gøteborg, Stockholm og Malmø. Vi hadde så vidt begynt å bevege oss litt på det Svenske markedet og jeg luftet ideen for vår Svenske importør Martin i Original Brands STHLM om en trippel tap takeover i Sverige. Eller Tap Takeover Sweden som jeg kallet det. De var giret, men vi måtte finne en passende dag og anledning. 

Kort tid etter kom signalene om at vi ville bli lansert på Systemet med to ulike øl (Walkendorff Amber Ale og Lyderhorn Sasion Noir). Ølene blir lansert 22.01.16. Det er litt for langt unna og vi vil gjerne vise Svenskene ikke bare at vi er gode på ski (ikke så mange fra Bergen som er gode på ski da), men også god på øl. I tillegg er det en liten pekepinn på hvordan det Svenske markedet vil ta i mot deres to nye hjertebarn, samt skape litt blest rundt bryggeriet også i søta bror. 

Vi fikk også endel spørsmål på festivalen om våre juleøl, så det var i tillegg en ypperlig anledning til å by svenskene på norsk juleøl.

Vi ble enige om å kjøre 3 ulike steder, samme dag samme tidspunkt, med likt øl. Følgende oppsett ble sendt nedover:

  1. Walkendorff Amber Ale, 6,5%
    (Blir lansert på Systemet i Januar)
  2. Lyderhorn Saison Noir 8,3%
    (Blir lansert på Systemet i Januar)
  3. 7 Sorter Christmas Ale 6,5 %
    (Svenskene må ha juleøl)
  4.  Vinter American Strong Ale 7,3%
    (De har vinter i Sverige også selv om vi er bedre på ski)
  5. Ulriken Double IPA 8,5%
    (Var på topp 10 listen over øl på Stockholm Beer and Whisky festival, ble av folket kåret til den beste europeiske humledrevne ølen. Eneste humledrevne øl over Ulriken var Stone Enjoy by 31.10.15).
  6. Bellevue American Pale Ale 5,3%
    (En fruktig APA, for å tilby et lettere alternativ for dem som måtte ønske det)
  7. Morgenstemning Coffee Stout 6,5%
    (Vår prisvinnende Coffee Stout, som har vunnet gull medalje i World Beer Challenge 2015, og Bronze i Brussels Beer Awards 2015).

Til arrangementet Gøteborg og Brewers Beer Bar
kommer Jens Eikeset, selvtitulert som Leader of the free world.

Til arrangementet i Stockholm og The Bishops Arms Folkungagatan
kommer Helge Algerøy, selvtitulert som Entertainer.

Til arrangementet i Malmø og The Bishops Arms Savoy
kommer Gahr Smith-Gahrsen, titulert av andre som Hellige Gahr.

Vi tror Helge har fått sagt det meste her og har ikke stort annet å gjøre enn å ønske både svensker og 7-fjellsfolk lykke til.

Artikkelen 7 Fjell invaderer Sverige er hentet fra Ølportalen.


Eksklusivt ølsamarbeid mellom Haandbryggeriet og NSB

$
0
0

Da Haandbryggeriet ble spurt om å utvikle et øl for NSB, tok de utfordringen på strak arm. Dresin Pale Ale er en lys, leskende og aromatisk ale med behagelig maltprofil, frisk humlesmak og avrundet bitterhet. Ølet blir å finne på langdistansetogene fra Oslo til Bergen, Stavanger, Trondheim og Bodø.

NSBs nye serveringsmeny er utviklet i samarbeid med Jostein Medhus, landslagskokk fra Kulinarisk Akademi. Menyen fokuserer på norske råvarer og lokale produsenter. Pernille Hunsbedt, leder for produkt i NSB Meny, er godt fornøyd med samarbeidet med Haandbryggeriet.

– I følge Ratebeer er Haandbryggeriet rangert blant de 100 beste mikrobryggeriene i verden. Vi opplever bryggeriet som en god ambassadør for solid og innovativt norsk håndverksøl, sier Hunsbedt.

Hun forteller videre at NSBs menykonsept skal speile tradisjon og håndverk fra et bredt utvalg av lokale aktører, og mat og drikke skal være en del av reiseopplevelsen. Passasjerene skal kunne nyte utsikten og smake gode norske produkter mens man tar toget.

NSB har også innført et konsept med strekningsøl, der ølet ombord skal speile hvor i landet man befinner seg. Sørlandsbanen serverer CB, Nordlandsbanen satser på Nordlandspils, på Bergensbanen får du Hansa pilsner, mens EC Dahl sitt øl kan nytes på Dovrebanen.

– Vi er stolte av norske mat- og drikkevareprodusenter. Med den nye menyen har vi satset på å løfte fram noen av de norske favorittene, forteller Hunsbedt.

Artikkelen Eksklusivt ølsamarbeid mellom Haandbryggeriet og NSB er hentet fra Ølportalen.

Humlen, Bergens nye ølbutikk

$
0
0

Like ved Vestbrygg på Minde dukket det plutselig opp en ny ølbutikk. Humlen er navnet og den har nå vært i drift i snart to uker. Med hjemmebryggere på besøk på den ene siden og Bybanen på den andre burde dette være en plassering som kan få både hjemmebryggere og andre til å ta turen innom. Vi tok en prat med daglig leder Dag Dahl og butikksjef Charlotte Reksten Daae.

Hvem står bak butikken?

Fire kollegaer som lenge har hatt et ønske om en ølbutikk i sitt nærområde.

Hvordan har de første ukene vært?

De første ukene har vært over forventning hva angår omsetning og nabolaget har tatt godt i mot oss. Vi ønsker likevel enda flere kunder velkommen innom. Vi kan tilby noe for de aller fleste.

Humlen-header-2

Hvilken kundegruppe satser dere på?

Alle som er interessert i god mat og drikke. Folk som ønsker å utvide ølrepertoaret sitt, vi har noe for de aller fleste, også de som ikke kan drikke alkohol. Vi har kunnskapsrike medarbeidere som kan bistå de som ikke vet hva de ser etter

Det starter stadig opp nye bryggerier, klarer dere å ha oversikten over hvilke øl som er tilgjengelig?

Vi holder øyne og ører åpne og prøver å få tak i klassikere så vel som små bryggerier uten egen distribusjon fra bortgjemte småplasser. Vi har et stort og godt nettverk blant bryggeribransjen i Norge og følger med så godt vi kan.

Dere har også growlersalg. Hvor mange varianter vil til en hver tid være tilgjengelig?

Vi vil ha to varianter hver helg, de to neste helgen blir det Voss Bryggeri og Lindheim. Dette gir oss muligheten til å tilby øl som ikke er tilgjengelig på flaske. Videre etter nyttår vil vi finne nye bryggerier som vi kan servere fra fat.

Finner vi noe mer enn øl i butikken?

Lokale oster, spekemat, snacks, forskjellige merchandise fra bryggerier, bøker, jus og sider

Har dere planer om aktiviteter utover rent butikksalg?

Vi ønsker å få et lite husbryggeri, men dette er selvsagt noe som tar tid. Vi ønsker å kunne tilby ulike arrangementer, som for eksempel smakinger, men er her også åpen for forslag fra publikum.

Humlen-Charlotte-Growler

Charlotte fyller growler.

Blir det med denne ene butikken eller kan det dukke opp flere?

Det holder i første omgang med denne ene. Vi har ikke noen videre planer, men man vet jo aldri hva tiden vil bringe.

Er det annet om butikken som bør nevnes?

Vi har tenkt mye nasjonalt og lokalt, både når det gjelder interiør, utvalg og leverandører.

Artikkelen Humlen, Bergens nye ølbutikk er hentet fra Ølportalen.

To ferske IPAer i bestillingsutvalget

$
0
0

«Don’t Mention The Hops» er et samarbeid mellom Kinn og Cap, og alle fans av John Cleese bør ha en idé om hvor navnet stammer fra. Den sammen fansen vil nok heller ikke bli overrasket over å få opplyst at det kun er brukt tysk humle i dette ølet. Noe som mildt sagt er temmelig uvanlig i en IPA.»Don’t Mention The Hops» var i utgangspunktet laget kun for festivaler og enkelte serveringssteder, men nå blir den altså tilgjengelig via bestillingsutvalget (derav tittelen fersk i overskriften.) Bryggeren selv, Espen Lothe, hevder at den nå er bedre på smak enn da den var fersk og han er ikke kjent for å spre om seg med slike utsagn uten at han faktisk mener det.

Det har ogs kommet oss for øret at Lindheim Ølkompani tappet «Nacho Libre» på onsdag og at denne gikk direkte til Vinmonopolet. Noe som skulle bety at humlehoder skulle ha en bra mulighet for å få tak i en av landets beste IPAer i blodfersk utgave. «Nacho Libre» er et øl Lindheim første gang brygget sammen med amerikanske Pizza Port, noe som klart viser igjen i humleprofil og smak.

Bestilling og henting på lokal Vinmonopol er å anbefale for begge disse om du ikke er overbevist om at ditt lokale polutsalg allerede har tatt inn den du er interessert i.

Artikkelen To ferske IPAer i bestillingsutvalget er hentet fra Ølportalen.

Minislipp av spesialøl på Vinmonopolet fredag kl. 10

$
0
0

Under det siste storslippet til Vinmonopolet ble det nevnt at de kommer til å slippe øl oftere enn ved de store varelanseringene. Øl er en ferskvare, og selv om noen øl blir bedre med lagring er det jo best om du selv kan bestemme om det skal lagres eller ei.

I morgen kl. 10 åpner dørene på spesialbutikkene på Aker Brygge, Valentinlyst, Walkendorfsgaten og på Kvadrat Sandnes, og de heldige som har stått i kø kan kjøpe med seg 2 flasker av følgende øl:

  • Westvleteren, Blonde (frisk og sjelden sak): 0,33l á 6% for 199,90,-
  • De Dolle Brouwers, Teve (kraftig trippel, med kanskje litt ekstra bitterhet): 0,33l á 10% for 89,90,-
  • De Cam, Oude Geuze (kompleks og balansert, ikke altfor syrlig): 0,75l 7% for 249,50,-

Har du muligheten?
Ta deg tidlig lunsjfri, og løp og kjøp!

Artikkelen Minislipp av spesialøl på Vinmonopolet fredag kl. 10 er hentet fra Ølportalen.

Stor bursdags­oppdatering for Ølportalen

$
0
0

Dagens oppdatering er en av de største siden Ølportalen ble lansert 1. januar 2013. – De fleste endringene vil være usynlige for våre lesere, men de sørger for at vi både kan publisere flere typer innhold og at nettstedet er raskere og mer smidig, forteller Ove Haugland Jakobsen. Han har hatt ansvaret for oppdateringen som nå er rullet ut.

En av de viktigste endringene gjelder hvordan arrangementer publiseres på Ølportalen. Det er imidlertid snakk om en subtil endring. Alle arrangementene registreres nå med lokasjonsdata, og det er derfor mulig for leserne å finne hvilke arrangementer som er i nærheten av dem.

– Det har vært en jevn økning i antall arrangementer vi publiserer, og vi dekker stadig større deler av Norge. I listen over arrangementer har vi nå lagt til en knapp for å vise hvilke arrangementer som er i nærheten av deg. Dette tror vi vil gjøre arrangementsoversikten langt mer brukervennlig, sier Jakobsen. Alle ølrelaterte arrangementer kan publiseres i kalenderen, og Jakobsen oppfordrer alle festivalarrangører, puber, bryggerier, bryggelaug, foreninger og andre som har arrangementer som er åpne for publikum til å registrere disse på Ølportalen. Redaktør i Ølportalen, Sammy Myklebust, kommer med den samme oppfordringen. Han understreker at de eneste begrensningene er at arrangementet må være relatert til øl, være åpent for alle og ikke være et fast arrangement – det vil si noe som arrangeres mer enn én gang i måneden. Redaktøren mener utvidelsen til å dekke arrangementer har vært viktig for Ølportalen, men han legger vekt på at dette er noe som først og fremst skal tjene ølmiljøet.

– Vi håper at kalenderen har vært viktigere for dem som arrangerer forskjellig ølrelatert og ikke minst for dem som er interessert i å gå på slikt, enn det har vært for oss og at oppdateringene vil gjøre at enda flere finner kalenderen nyttig. Samtidig har det vært lærerikt å få i gang denne utvidelsen. Vi får se på sikt om vi kan bruke denne lærdommen til enda en utvidelse, som forhåpentligvis også til glede for våre lesere, sier Myklebust.

Skjermdump av Ølportalen

Slik så Ølportalen ut i januar 2013. Ølportalen

Enda bedre på mobil

Selv om mange av endringene ikke umiddelbart er synlige for leserne, er det også flere endringer som faste lesere raskt vil oppdage. Det visuelle uttrykket har blitt oppdatert, og endringene er særlig merkbare på mobil.

– Vi har gjort ganske mange oppdateringer på det visuelle. Det viktigste er at vi har byttet til en skrifttype som er mer leservennlig på skjerm, i tillegg til at vi har økt størrelsen. Godt over halvparten av alle som besøker Ølportalen, gjør dette på en mobil eller et nettbrett. De fleste endringene er derfor gjort for at Ølportalen skal se enda bedre ut på små skjermer, forteller Jakobsen. Ølportalen har lenge vært tilpasset mobile enheter, men med dagens oppdatering er filosofien at sidene i utgangspunktet skal se bra ut på mobil, og så kunne skaleres opp til store skjermer.

– Opplevelsen på mobil ligger bak mange av designvalgene vi har gjort til nå og vil gjøre i fremtiden, understreker Jakobsen. – Vi har blant annet jobbet for å få bedre plass til innholdet, enkel tilgang til mye brukte snarveier, slik som å komme seg til toppen av siden og til vår kalender. Du skal også slippe unødige sideinnlastinger, for eksempel når du søker etter en artikkel, forklarer han.

Ut over de store oppdateringene, er det også en rekke mindre justeringer. For eksempel blir det nå inkludert en QR-kode når du skriver ut en artikkel fra Ølportalen. Ved å skanne denne koden, får du frem nettadressen til artikkelen. – Det er kanskje få som velger å skrive ut artikler fra Ølportalen på papir, men for de som ønsker å gjøre det – eller lage en digital PDF-kopi – tenkte vi at vi skulle gjøre det enkelt å finne frem til den originale artikkelen, sier Jakobsen med et smil.

Ser etter flere skribenter

Siden Ølportalen ble lansert for tre år siden, har skjedd en god del med nettstedet. Det har blitt åpnet for debattinnlegg og lengre featureartikler, i tillegg til arrangementer som ble lagt til i april i fjor. Ølportalen ble opprinnelig startet av seks ølbloggere som gikk sammen om et felles nettsted, men har senere tatt til seg flere skribenter. Reaktøren ønsker flere velkommen til å skrive for Ølportalen.

– Vi er alltid på jakt etter godt stoff fra gjesteskribenter, men samtidig har det blitt ganske tydelig at vi er litt vel avhengige av få skribenter og gjerne kunne knyttet til oss noen flere. Veien inn er i stor grad å vise at en kan skrive på et anstendig nivå og der kan en gjerne begynne som gjesteskribent eller med å få en oppgave fra oss, sier Myklebust. Han legger til at det stadig er et samarbeid i redaksjonen med sikte på å forbedre hver enkelt skribents fremstillingsevne. Hovedprioriteringen til reaktøren fremover er å satse på stadige forbedringer. Dette er en linje som deles av hele redaksjonen.

– Jeg skulle ønske jeg kunne avsløre store planer, men det blir nok langt mer jordnært enn det. Etter tre år og tett på 1.000 artikler dreier det seg i stor grad om å holde hjulene gående og om noe blir prioritert utover det må det være kvalitet. Jeg tenker de både i de artiklene vi skriver og i form av flere såkalte featureartikler. Det vil si artikler der skribentene tar seg tid til å grave dypere i saker og tegne et mer tredimensjonalt bilde av det eller den artikkelen omhandler, forteller Myklebust.

Artikkelen Stor bursdags­oppdatering for Ølportalen er hentet fra Ølportalen.

Ny øl på vinmonopolet 8. januar

$
0
0

Standardutvalget

Rodenbach Grand Cru (partivare)

Brouwerij Rodenbach, 6%, 0,33l, 47,20,-

Et spennende surøl øl som for mange surølelskere har gått opp og ned de siste årene pga endring i gjærstammer, etc. De er nå på høyde med der de var før, og ølet kjennetegnes ved et bra maltpreg balansert syrnet på store eikefat med acetobakter (eddiksyrebakterier).

 

Contreras Valeir Blond

Contreras, 6,5%, 0,33l, 48,30,-

Fruktig med lyst maltpreg, med hint av mandler og sukkerspinn. Etter min mening en av de søtere utgavene av sorten, for de som er glade i sukker.

 

Westmalle Trappist Trippel

Brouwerij der Trappisten van Westmalle, 9,5%, 0,33l, 59,50,-

Det er dette ølet som er selve definisjonen av Tripel. Westmalle var de første som solgte øl som «Dubbel» i 1861, og solgte et øl på 1930-tallet de kalte «Superbier». Dette byttet de navn på til «Tripel» i 1956. Det var det første kommersielle ølet som hette noe med «Tripel», og har en fruktig, tung sødme med litt preg av alkohol, og er veldig fyldig.

 

Straffe Hendrik Quadrupel

De Halve Maan, 11%, 0,33l, 60,50

Kvadruppel har egentlig ingen formell definisjon i Belgia, bortsett fra at det skal være sterkere enn trippel. Det har De Halve Maan fått til. Det er ikke mange som lager denne stilen godt (La Trappe, Rochefort 10 eller Gulden Draak 9000 er andre gode), slik at å få med seg dette ølet er interessant. Det har litt mer innslag av kaffe og knekk enn de andre i stilarten.

 

Malheur 12

Malheur, 12%, 0,33l, 65,20,-

Bryggeriet De Landtsheer har nå byttet navn til Malheur, men ølet er det samme. Artig, fruktig preg med apriskos og kandissukker, med marsipan, mynte fra humle og lett melissødme. Sødmen er veldig spesiell – det er et tungt øl, men har en relativt spiss melissødme som er verdt å prøve.

 

Duchesse de Bourgogne

Brouwerij Verhaeghe, 6,2%, 0,33l, 55,40,-

Grevinnen er tilbake! Dette er surølet jeg bruker for å lære pilsnerhunder å drikke surøl, og ihuga vinfolk at de faktisk også liker øl. Fruktig malt, karamell og lett balsamico-eddik kjennetegner ølet.

Bestillingsutvalget

I tillegg kommer det mye moro på bestillingsutvalget. Det er en god kombinasjon av éngangsbrygg og klassikere, slik at her er det nok å velge i.

Varenr Varenavn Varetype Land Produsent Volum Pris
3637002 Brasserie de la Lienne Grandgousier Overgjæret Belgia Brasserie de la Lienne 0,33 46,00
3587302 St. Stefanus Blonde Overgjæret Belgia Brewery Van Steenberge 0,33 49,80
3636902 Brasserie de Cazeau Tournay Noire Overgjæret Belgia Brasserie de Cazeau 0,33 52,90
3637102 Brasserie de Bastogne Ardenne Stout Overgjæret Belgia Brasserie de Bastogne 0,33 59,90
3663402 La Trappe Quadrupel Oak Aged Batch 21 Overgjæret Belgia Bierbrouwerij de Koningshoeven 0,375 165,00
3663601 Scotch Silly Bourbon Barrel Aged Overgjæret Belgia Brasserie De Silly 0,75 172,00
3531101 Gouden Carolus Indulgence Whisky Infused Overgjæret Belgia Het Anker 0,75 177,00
3611801 Mikkeller Nelson Sauvin Brut Overgjæret Belgia Mikkeller/De Proef Brouwerij 0,75 234,90
3660002 Brasserie de Silenrieux La Charlemagne Overgjæret Belgia Brasserie de Silenrieux 0,33 55,00
3594202 Coisbo Harlem Break Brown Ale Overgjæret Danmark Coisbo 0,33 49,80
3610102 To Øl Snowball Saison Overgjæret Danmark To Øl 0,33 59,90
3605702 Munkebo Ægir Russian Imperial Stout Overgjæret Danmark Munkebo Mikrobryg 0,33 69,80
3662302 Amager Todd The Axe Man India Pale Ale Overgjæret Danmark Amager Bryghus 0,50 72,30
3662402 Amager Batch 1000 India Pale Ale Overgjæret Danmark Amager Bryghus 0,50 84,80
3662502 Amager The Amazing Gotland Campfire Beer Overgjæret Danmark Amager Bryghus 0,50 89,80
3663501 Rocket Brewing First Contact Overgjæret Danmark Rocket Brewing Comp. 0,75 130,90
3601801 To Øl Rye’ght On Saison Overgjæret Danmark To Øl 0,75 199,90
3610002 Iron Maiden Trooper 666 Overgjæret England Robinsons Brewery 0,33 49,90
3663002 Brasserie Artesienne Bon Samaritain Ambree Overgjæret Frankrike Brasserie Artesienne 0,33 44,90
488602 Demory Paris Roquette Blanche Overgjæret Frankrike Demory Paris 0,33 45,00
3662902 Brasserie Artesienne Bon Samaritain Triple Overgjæret Frankrike Brasserie Artesienne 0,33 49,90
3569802 Borg Leifur Nr.32 Nordic Saison Overgjæret Island Borg Brugghus 0,33 56,90
3570402 Borg Myrkvi Nr.13 Porter Overgjæret Island Borg Brugghus 0,33 56,90
3512402 Maximus Saison 5 Overgjæret Nederland Maximus Brouw. 0,33 63,00
3617202 Het Uiltje Bosuil Strix Aluco Overgjæret Nederland Brouw. Het Uiltje 0,33 66,00
3617102 Het Uiltje Uil Pale Ale Overgjæret Nederland Brouw. Het Uiltje 0,33 69,00
3499002 Oersoep Hopfather Hoppig Blond Overgjæret Nederland Oersoep Microbrew. 0,33 69,90
3500102 Brouw. ‘t Ij IPA Overgjæret Nederland Brouw. ‘t IJ 0,33 69,90
3664802 Wettre India Pale Ale Overgjæret Norge Wettre Bryggeri 0,50 75,80
3664702 Wettre Baltic Porter Overgjæret Norge Wettre Bryggeri 0,50 79,80
3659802 Nøgne Ø Chaga Stout Overgjæret Norge Nøgne Ø Det kompromissløse Bryggeri 0,50 77,90
3637202 Aja Aardvark Amber Overgjæret Norge Aja Bryggeri 0,33 45,00
3664602 Grim&Gryt Humlekraft Indiaøl Overgjæret Norge Grim & Gryt Økobryggeri 0,50 89,90
3566302 Oslo Mikrobryggeriet IPA Overgjæret Norge Oslo Mikrobryggeri 0,50 75,90
3577402 Little Brother Epic Venture IPA Overgjæret Norge Little Brother Bryggeri 0,50 94,90
3611602 Cervisiam Jungle Juice Imperial IPA Overgjæret Norge Cervisiam Bryggeri 0,50 98,90
3582102 Little Brother Northern Kinsmen Belgian Golden Strong Ale Overgjæret Norge Little Brother Bryggeri 0,50 99,90
3582202 Little Brother Stryn Norwegian Farmhouse Ale Overgjæret Norge Little Brother Bryggeri 0,50 99,90
3639702 Little Brother Lights Out Imperial Stout Overgjæret Norge Little Brother Bryggeri 0,50 104,70
3657701 Kinn Svartekari Engelsk Porter Overgjæret Norge Kinn Bryggeri AS 0,75 99,90
3657801 Kinn Voodoo Svart Indiaøl Overgjæret Norge Kinn Bryggeri AS 0,75 103,90
3664502 Lindesnes Brygghus Red Ale Granat Overgjæret Norge Lindesnes Brygghus 0,50 89,80
3638302 Nøisom Mango Gose Overgjæret Norge Nøisom 0,50 67,60
3614602 Windswept APA Overgjæret Skottland Windswept Brewing Co 0,33 55,00
3614702 Windswept Wolf Overgjæret Skottland Windswept Brewing Co 0,33 58,00
3614802 Windswept Wolf of Glen Moray Batch 4 Overgjæret Skottland Windswept Brewing Co 0,33 149,00
3614902 Windswept Bear Barrel Aged Russian Imperial Stout Overgjæret Skottland Windswept Brewing Co 0,33 149,00
2900502 BrewDog Abstrakt AB:19 Overgjæret Skottland BrewDog Brewery 0,375 174,90
1905702 Barcelona Overgjæret Spania Barcelona Beer Company 0,33 49,90
3606102 Barcelona Big Bear Pale Ale Overgjæret Spania Barcelona Beer Company 0,33 59,80
1905602 Barcelona Cerdos Voladores Overgjæret Spania Barcelona Beer Company 0,33 59,90
2270302 Beerbliotek Bobek Citra Pale Ale Overgjæret Sverige Beerbliotek 0,33 59,80
3581902 Stigbergets Eko Pale Ale Overgjæret Sverige Stigbergets Bryggeri 0,33 59,80
3639802 Dugges Orange Haze IPA Overgjæret Sverige Dugges Ale- & Porterbryggeri AB 0,33 59,80
2270202 Beerbliotek Hip Hops IPA Overgjæret Sverige Beerbliotek 0,33 61,80
3639402 Electric Nurse Marmelade IPA Overgjæret Sverige Electric Nurse 0,33 63,80
3639502 Stigbergets Promenadporter Overgjæret Sverige Stigbergets Bryggeri 0,33 64,80
2270102 Beerbliotek Black IPA Overgjæret Sverige Beerbliotek 0,33 65,80
3639302 Electric Nurse Imperial Stout Overgjæret Sverige Electric Nurse 0,33 66,80
3639602 Stigbergets Imperial IPA Overgjæret Sverige Stigbergets Bryggeri 0,33 69,80
3612002 Cervisiam Satanic Panic Imperial Stout Overgjæret Sverige Cervisiam Bryggeri 0,33 78,90
3586902 Krombacher Weizen Overgjæret Tyskland Krombacher Brauerei 0,33 34,80
960702 Flying Dog K-9 Winter Ale Overgjæret USA Flying Dog Brewery 0,36 54,90
151002 Boulevard Tank 7 Farmhouse Ale Overgjæret USA Boulevard Brewing Co. 0,36 82,90
3409201 Spencer Trappist Ale Overgjæret USA Spencer Brew. 0,75 156,90
3593202 Celtic Thundering Molly Sider England Celtic Marches 0,50 54,80
3658401 Maley Cidre du Mont Blanc Classicum Methode Traditionnelle Sider Italia Maley 0,75 158,10
3658301 Maley Cidre Jorasses Classicum Methode Traditionnelle Sider Italia Maley 0,75 174,40
3602001 Åkre Gard Edel sider Sider Norge Åkre Gard 0,75 155,00
3615202 De Troch Oude Kriek 2014 Spontangjæret øl Belgia Brouw. De Troch 0,375 99,90
3120801 Hanssens Oude Geuze Spontangjæret øl Belgia Hanssens Artisanaal 0,75 179,80
3659702 Nøgne Ø Wild Horizon Spontangjæret øl Norge Nøgne Ø Det kompromissløse Bryggeri 0,33 61,50
3601902 Samuel Smith Organic Chocolate Stout Undergjæret England Samuel Smiths Brewery 0,36 49,90
3645602 Sagene Amerika Undergjæret Norge Sagene Bryggeri AS 0,33 42,00
2865702 Ringnes Polaris Røykbokk Undergjæret Norge Ringnes 0,30 49,90
3570301 Alhambra Reserva 1925 Undergjæret Spania Cervezas Alhambra S.L. 0,75 94,90
3587002 Krombacher Pils Undergjæret Tyskland Krombacher Brauerei 0,33 32,40

 

 

Artikkelen Ny øl på vinmonopolet 8. januar er hentet fra Ølportalen.

Hvordan gikk det med spådommene for 2015?

$
0
0

Jeg satte opp følgende liste på Ølportalen i januar i fjor over bryggerier jeg ventet å se i drift i 2015. Nå har vi fasiten:

Bryggeri

Sted/Komm.

Status

Akershus
Ale by Alex Fet I gang
Wettre Bryggeri Asker I gang
Buskerud
Aja Bryggeri Tranby I gang – det ble i Drammen
Eiker Ølfabrikk Mjøndalen I gang
Skjenkestua pub Drammen Utstyret på plass, tror det gjenstår noe papirarbeid
Svensefjøset Lier I gang
Låven Mikrobryggeri Sylling I gang
Hedmark
Kolonihagen Hamar I gang, som Basarene bryggeri
Ølkjillærn Folldal I gang
Hordaland
Inside Voss Rock Cafe Voss I gang
Bergen Mikrobryggeri
/Fribryggerlogen
Bergen (mangler informasjon)
Nøsteboden Bergen (mangler informasjon)
Modalen Ølbryggjarlag Modalen Her har man nok ikke fått det til
Møre og Romsdal
Korn Bryggeri Eresfjord I gang
Bjørkavåg Brygg Fiskarstrand Ikke i gang, trengte løyvet til noe annet
Smøla Mikrobryggeri Smøla I gang
Nordland
Mormors Hus Vestvågøy Neppe i gang
Nord-Trøndelag
Eldhuset, Haugum Gård Overhalla I gang
Berg Gård Inderøy I gang, men med akevitt, ikkje øl
Winkelmann Bryggeri Hegra Ser ikke ut til å ha blitt noe av planene
Oppland
Villtotningen Kolbu Ikke i gang, dette er et ungdomstiltak, så neppe aktuelt
Sve Gard Vågå Akevittproduksjon, ikke brygging
Oslo
Nedre Foss Gård Grünerløkka I gang, men huset sterkt brannskadet i desember
St. Hallvard Bryggeri Groruddalen I gang
Sogn og Fjordane
Tya Bryggeri Øvre Årdal I gang
Sør-Trøndelag
OSPE Nanobryggeri Oppdal Har fått utviklingsmidler, ser ut til å ha god tid
Moe Nedre Leinstrand I gang
Kystbryggeriet Frøya Dyrvik Ikke i gnag i 2015, men nå er det nok like før
Troms
Senja Handbryggeri Senja I gang
Stangnes Bryggeri Tranøy Er nok det samme som Senja Handbryggeri
Vest-Agder
Hunsfos Bryggeri Vennesla I gang
Farsund Brewing Company Farsund I gang
Bryggerhuset Kvinesdal I gang
Østfold
MikroMeyer Spydeberg I gang
Taraldrud Gård Marker Ikke i 2015, er nok snart i gang
Svalbard
Svalbard Bryggeri Longyearbyen I gang
Trappers Brewhouse Longyearbyen Ikke i gang

 


Knut Albert Solem blogger på http://knutalbert.wordpress.com og twiterer som @KnutAl


Artikkelen Hvordan gikk det med spådommene for 2015? er hentet fra Ølportalen.


10 på topp på Vinmonopolet

$
0
0

En finner vanligvis ikke de helt store endringene på topp 10 på Vinmonopolets salgsliste og at det de er kommet inn to øl som var nye i polets lister i 2014 er verdt å legge merke til. Et øl vi hadde ventet å finne på listen men som nå er forvist til neste seksjon er Aass Juleøl Premium.

1. Hansa Sterkøl

Det kommer nok ikke som noen overraskelse at denne fortsatt ligger på topp, men vi må innrømme at vi hadde forventet en litt større tilbakegang enn 1,4 prosent når den ble utsatt for konkurranse fra nummer seks på listen. Det går rykter om at dette egentlig er Hansa Pilsner som ikke er «brygget ned» til 4,7 %, men dette er noe vi kan avkrefte. Hansa Sterkøl lages etter egen oppskrift noen ganger i året.

Totalt solgt: 83 264 liter

2. Erdinger Weissbier

Skiskytterølet beholder andreplassen fra i fjor og har en fremgang på 4,3 prosent, men det er fortsatt et solid stykke til toppen. Erdinger hadde forøvrig samme plassering i 2012 og 2013, men det spørs om dette fortsetter når vi ser på fremgangen ølet på plassen bak. Noe stort fall forventer vi imidlertid ikke.

Totalt solgt: 69 122 liter

3. Krönleins Stockholm Fine Festival Beer

Vi spådde Krönleins inn på topp 10 forrige gang vi gjorde en årsoppsummering og dette klarte den med bravur. Økningen er på hele 183,4 prosent, men det gir ikke hele sannheten, for dette ølet ble lansert i 2014 og var kun tilgjengelig ca. halve året. Vi tror kombinasjonen lav pris, lettdrikkelig og forholdsvis høyt alkoholnivå (7,2 %) vil gjøre at den i 2016 inntar andreplassen på listen. Samtidig klør vi oss litt i skjegget over at den klarte selge såpass godt uten å spise mer av Hansa Sterkøls salgstall, for vi kan ikke skjønne annet enn at kjernekundene i all hovedsak er de samme.

Totalt solgt: 59 062 liter

4. Kinn Vestkyst Indiaøl

Ølet med Ivar Aasen gøymd i ein humlehams held fram å vera det mest selde handbrygga ølet i Vinmonpolet sine lister. Sjølv om plasseringa på lista er den same har mengda auka med 12,2% frå 2014. Noko som svært tett på aukinga i omsetnad av øl på Vinmonopolet totalt sett. Det er sopass langt opp til neste på lista at vi ikkje reknar med at Vestkyst vil klatre til neste år.

Totalt seld: 43 049

5. Paulaner Hefe-Weissbier

Etter en gjestevisitt på tredjeplass er Paulaner tilbake der den var i 2013. Vi er nå inne i et område på listen der kampen er hard om plassene og vi ser ikke bort fra at tilbakegangen (-10,2 prosent) vil fortsette til neste år og forventer den da litt lenger nede på 10 på topp.

Totalt solgt: 40 610

6. Kronenbourg 1664 Blanc

Ny av året og da er det sterkt å komme såpass høyt på salgslisten. Vi har ikke sjekket om det er fakta, men har på følelsen at vi har sett mer til nettopp dette ølet i media det siste året og ser ikke bort fra en sammenheng her.

Totalt solgt: 39 973

7. Ringnes Julebokk

En skikkelig klassiker og det første norskproduserte ølet over 7 %. Den hadde en liten «down» i 2013 med en batch som ikke var helt som en ønsket, men er nå tilbake for fullt. Den er faktisk opp 6,6 prosent. Vi forventer den tilbake mellom 5 og 10 ved neste opptelling.

Totalt solgt: 35 926

8. Ringnes Extra Gold

Oslos (ja Oslos) svar på Hansa Sterkøl er ned en plass og 3,6 prosent fra i fjor. Er det her Krönleins Stockholm Fine Festival Beer henter noe av sin vekst? Vi spår Extra Gold ned omtrent tilsvarende neste år. Dette begrunner vi med trenden de siset årene: 5. i 2012, 6. i 2013, 7. i 2014.

Totalt solgt: 33 330

9 Singha Lager

Det er ikke tvil om at mange nordmenn elsker Thailand og denne lageren skiller seg også litt ut fra de europeiske. Den er ned en plass på listen og i mengde er den ned 5,1 prosent. Vi antar omtrent samme plassering neste år, men det er tett bak og vi ser ikke bort fra at den faller ut av topp 10.

Totalt solgt: 32 484

10 Nøgne Ø India Pale Ale

Ned fra 6 plass og ned med 11,6 prosent. Det kan ikke kalles annet enn skuffende. Kan noe av forklaringen være at Nøgne Ø har 16 andre øl på topp 200 eller skyldes dette andre ting, som den sprengte kapasiteten på bryggeriet eller at omtrent alle nye bryggerier har en IPA eller to i porteføljen? Vi vet ikke, men spår uansett at denne er omtrent på samme nivå (5-15) neste år.

Totalt solgt: 32 484

Artikkelen 10 på topp på Vinmonopolet er hentet fra Ølportalen.

Nye bryggerier i 2016

$
0
0

I de fleste av landets fylker kommer det nye bryggerier i 2016. Trøndelagsfylkene holder seg fortsatt solid på topp som regionen med størst bryggeritetthet. Andre steder etableres det bryggerier i byer som ikke har slikt fra før, for eksempel Molde og Kristiansund. Noen kommuner kan ogsås ha to bryggerier før året er omme. Dette gjelder Lierne og Senja og med tre bryggerier på Voss burde lokalmarkedet der være dekket.

I januar i fjor kunne jeg fortelle om mange nye bryggerier under oppstart. Men nå gir det seg vel, tenker de fleste. Nå er toppen nådd?
Ikke på langt nær. Her kommer det flere. Mange flere. Alle på listen under kommer nok ikke i gang, men sikkert tretti av disse og antagelig tjue til……

Akershus

  • Parken Mikrobryggeri
    er etablert hos Vitenparken Campus Ås. Det ser ut til å være samme person, hjemmebryggeren Jan Petter Gran, som står bak Sør-Øst og Parken.
  • Helland & Hallans Samgaardsbryggeri
    holder til i Son, og har fått statlig bevilling.
  • Norumbryggeriet
    i Sørum venter å være i gang i januar. Det kommer vel et juleøl med 91 i navnet, tenker jeg.
  • Kringler Gjestegård
    på Maura har søkt om statlig bevilling. Nannestad kommune har ingen innvendinger. Disse har solgt sine øl til gjester på gården siden 21.oktober, statlig bevilling må derfor være for å få ølene inn på Polet eller annet videresalg.

Aust-Agder

  • Åmli Bryggeri
    er under etablering i dalstroka innafor i Aust-Agder.
  • Oosterrisen Brewing Co
    satser stort i Risør, de håper å være i gang før sommersesongen 2016. Bryggverket er på 20 hl og vil sysselsette tre personer fra åpningen i mai 2016.

Hedmark

  • Odalsbryggeriet
    Nord-Odal, forventes i gang i løpet av året.

Hordaland

  • LL Voss Fellesbryggeri
    har ansatt Rune Midttun som bryggmester. Han er kjent fra nomadebryggeriet Slumpelukko. De har allerede etablert et mindre anlegg, mens hovedanlegget, med åtte 60 hl fermenteringstanker, ankommer Voss i begynnelsen av februar. Her er det både kjendisdrahjelp og kapital knyttet til utelivsbransjen i Bergen om jeg ikke tar helt feil.
  • Alversund Handverksbryggjeri AS
    holder til i Alversund, og fikk statlig bevilling i oktober 2015. De har hatt øl på kran (Fjordglimt IPA) på Zachariasbryggen i Bergen.
  • Salamander Bryggeri
    er under etablering i Sveio.
  • Mykle Mikrobryggeri (arbeidstittel)
    på gården Myklebust i Omvikedalen (Dimmelsvik) i Kvinnherad. Bryggeutstyr er bestilt og det jobbes med tillatelser og godkjenninger. (Navnelikhet med redaktøren er tilfeldig.)

Møre og Romsdal

  • Puben Tapp & Kork
    i Molde har fått kommunal bevilling til å tilvirke eget øl, håper å ha egne øl klare før sommeren. Mens de venter har de brygget en pale ale hos EGO.
  • Randhav Bryggeri
    i Kristiansund venter på levering av bryggeriutstyret. Utstyret skal være sendt nå så med litt flaks kommer bryggeriet i drift i den gamle brannstasjonen i løpet av et par måneder.
  • BaatBryggeriet
    i Vestnes skulle vært i gang for lengst, men det næringsbygget de skal holde til i er forsinket. Forventet oppstart første halvår.

Nordland

  • Nordgården Gårdsbryggeri
    i Sømna satser på å være i gang første halvår 2016.
  • Bastesen & Stokvik Bryggeri
    ser ut til å være under etablering i Velfjord ved Brønnøysund. Bastesen heter Alf Steinar til fornavn, så det er nok hvalfangerslekt det er snakk om.
  • Brødrene Frivåg Aktiebryggeri
    i Sigerfjord har hatt presseomtale, vet ikke hvor konkret det er med øl for salg. Jeg har tatt kontakt med en av brødrene, så får vi se.

Nord-Trøndelag

  • Lierne Øl,
    som er registrert på Tor Arne Moen, har fått bevilling.
  • Grana Bryggeri
    i Snåsa er under etablering.
  • Steinkjer Mikrobryggeri
    hadde i 2015 litt problemer med planlagte lokaler – nå forteller de på Facebook om markedstest, så øl er nok like om hjørnet.

Oppland

  • EICE Bryggeri
    på Jevnaker har fått statlig bevilling. Kjell-Eric Andersen er mannen som registrerte EICE i Brønnøysund allerede i 2013.
  • Bryggeriet Kødn
    hevdes å være under etablering i Vang i Valdres. Det er knyttet til Norske Bryggerier AS, som også står bak Sagene Bryggeri. I følge nettsiden sin skal de bli “det nye norgesølet”.
  • Bråjuft
    i Vestre Slidre har jeg lite informasjon om.

Oslo

  • Ølsmia
    i Oslo har fått statlig bevilling.
  • St. Pauli Bryggeri
    forventes å ha egne øl i sin Biergarten ved Paulus sykehjem på Grünerløkka sommeren 2016.

Rogaland

  • Salikat Bryggeri
    i Stavanger har skaffet seg lokaler og er i full gang med å gjøre disse klare til brygging. Dette bryggeriet har vært omtalt flere ganger i Stavanger-pressen, ser ut til at de jobber mot en åpning sommeren 2016.
  • Skudenes Bryggeri
    har etablert seg i Skudeneshavn, de har solgt alt de har klart å levere lokalt. Første øl, Skudenes Pale Ale, ble lansert under SILK-festivalen i Skudeneshavn 4.november i år. Det dreier seg om et lite 200 l Speidel Braumeister-anlegg.

Sør-Trøndelag

  • Bunker 18 Nanobryggeri
    holder til på Persaunet i Trondheim, og har fått statlig bevilling.
  • Work-Work
    i Trondheim har åpnet dørene i Munkegaten, men bryggeriet deres kommer senere i år.
  • Fjord Bryggeri
    i Hemne har bevillingen i orden, de forventer lansering i mars/april 2016, og brygger i første omgang på et 2 hl anlegg.
  • Tiller Gårdsbryggeri
    i Trondheim forventes å være i gang i løpet av våren.
  • Bryggeriet Frøya
    har vært under etablering i noen måneder, tror vi kan vente øl derfra tidlig i 2016.
  • Hognabrygg
    i Midtre Gauldal forventes å være i gang tidlig i 2016. De skal holde til på Kotsøy.
  • Blåhøa Bryggeri
    er nettopp registrert i Oppdal.

Telemark

  • Fjellbryggeriet
    gjenåpner i Tuddal i løpet av året – spent på om de klarer å brygge like godt øl!
  • Stasjonen Kafé
    i Notodden har søkt kommunen om å få brygge og selge øl på stedet.

Troms

  • Harstad Haandverksbryggeri
    har fått statlig bevilling, og har solgt øl fra eget utsalg siden desember 2015.
  • Polden Bryggeri
    holder til i Tromsø, og har søkt om statlig bevilling.
  • Senja Øl
    er under etablering. Det er ikke det samme som Senja Håndbryggeri, som er i gang.

Østfold

  • Ølgaarden
    har etablert seg i Fredrikstad som en franchise av Gulating. De satser på å brygge eget øl i løpet av året.
  • 59°N 11°E Brewery
    i Rakkestad har vært omtalt i pressen, vi får se hvor konkret dette blir.
  • Taraldrud Gård
    i Rødenes stod også på min 2015-liste. De har utfordringer med at de ikke er koblet til kommunalt vann og avløp, så de har ikke noen konkret dato ennå.

 


Knut Albert Solem blogger på http://knutalbert.wordpress.com og twiterer som @KnutAl


Artikkelen Nye bryggerier i 2016 er hentet fra Ølportalen.

Gjøkebryggeri søker reir

$
0
0

Hvem står bak Cervisiam?

F.v: Pushkin Hama, Shea Martinson, Martin Borander

F.v: Pushkin Hama, Shea Martinson, Martin Borander

Pushkin Hama, Shea Martinson, Martin Borander. Vi står selv bak alt.

Når begynte dere å brygge?

Vi begynte å brygge i kjelleren til Martin i starten av 2013, og siden har det bare ballet på seg. Vi var tidlig ute med å være ekstremt nøye på de tekniske sidene av bryggingen, og har til sammen vært gjennom en store mengde leseverdig lektyre om alt fra humle, vann, malt og gjær til bakteriekulturer og andre tilsetninger.

Før vi visste ordet av det, satt vi på 20m2 i en kjellerbod med fire kjøleskap, en Speidel Braumeister og et sammensurium av andre unødvendige dingser. Mange kjenner oss som hjemmebryggeriet «Brewmance» fra denne tiden.

Det hele tok virkelig av med seier i IKT-NM i hjemmebrygging, som resulterte i at vår «Citrus Lager» ble brygget i stor skala hos utestedet Crow bar og bryggeri. Etter dette gikk det slag i slag, og vi innså at ølene våre hadde et kommersielt potensiale.

Hvilket marked satser dere på?

Vi lager uvanlige øl, for vanlige mennesker, og under dette satser vi først og fremst på Vinmonopolet og HORECA, og i andre rekke butikk.

Hva er målet?

Allerede i dag distribuerer vi så langt opp som i Trondheim, og så langt sør som i Kristiansand, samt at vi har et samarbeid med en svensk importør og jobber nå mot å få ølet inn på Systembolaget. Vi forsøker å etablere oss så godt som mulig i vår hjemby Oslo, som absolutt er markedet vi satser hardest på. Her håper vi at vi vil vokse naturlig, og at jungeltelegrafen vil hjelpe oss når vi lager gode øl.

Har dere en klart definert profil?

Vi lager mange øl med høyt alkoholinnhold, mye smak og forskjellige tilsetninger. Vi er alltid ute etter å utfordre dagens stilarter, og kanskje bane vei for noen nye. I tillegg til dette satser vi på en sterk grafisk profil.

Hvilke øl har dere tilgjengelige for tiden?

Per dags dato har vi følgende øl tilgjengelige:

JungleJuiceJungle Juice – DIPA – 8,5% – Lanseres i BU 8. januar. En DIPA som er humlet med massive mengder nelson sauvin, amarillo, citra og mosaic som gir et ekstremt fruktig øl. Maltbasen er lys, lett og crisp. Brygget hos St. Hallvards i Oslo.Toxic snapToxic Alevenger – American Pale Ale – 6% – En pale ale humlet med mosaic og citra, med en ekstremt lys maltbase. Dette ølet tilsettes fersken, som gir et spennende og fruktig innslag. Lanseres i BU i mars. Brygget hos St. Hallvards i Oslo.SP TSHIRT 800Satanic Panic – Imperial Stout – 10% – Et mørkt, fyldig øl med smak av sjokolade, kaffe, vanilje og lakris. Alle de gode smakene man ønsker seg i et mørkt øl, men med en fin balanse. Brygget hos Dugge i Sverige. Lanseres i BU 8. januar, og er også tilgjengelig i Gøteborg, Sverige.

BountyHunter 800Bounty Hunter – Porter – 7,9% – Bounty Hunter er en relativt tørr porter, i amerikansk stil, som har blitt tilsatt rikelig med røstet, flaket kokos i sekundær. Sjokolade, kokos og et lett humlepreg. Brygget hos Søgaards i Danmark.tattp†

Tatt på fersken – Belgisk wit – 4,7% og 6% – Tatt på fersken er et øl som kommer i to utgaver. I butikkstyrkeversjonen er den tilsatt fersken, appelsinskall, koriander og kamomille. Lyst, lett, fruktig og middels karbonert. Perfekt for en varm sommerdag i solen. Tilgjengelig hos Vaaland 1889 og Gulating sine butikker over hele landet.
Den har også en storebror i polstyrke, på 6%, som i tillegg til det overstående har fått seg en dose med laktose, vanilje og enda mer fersken. Lanseres i BU i mars.
Begge ølene er brygget hos Austmann i Trondheim.salty

Salty Surprise – Gose – 4,7% – En gose brygget med salt, koriander, fersken og pasjonsfrukt. Et lyst, lett syrlig, lett salt og ekstremt fruktig øl. Kommer til Gulating sine butikker utover landet, og til utvalgte barer.

Hvorfor falt valget på EGO da dere skulle finne et kontraktsbryggeri?

Når vi først skulle starte opp, var vi i kontakt med flere forskjellige aktører. Men vi tenkte fort at vi burde ta kontakt med noen andre som også var i oppstartsfasen, uten et alt for stort brygghus. Etter noen raske e-poster frem og tilbake, og et lite møte, var vi i gang hos Ego Brygghus. Det ble brygget en batch med Jungle Juice her, før Ego fikk nok med interne anliggende, og siden det har vi reist rundt i Europa. Vi har brygget hos Søgaards Brygghus i Aalborg, Dugges Ale og Porterbryggeri i Sverige, Austmann i Trondheim, St. Hallvards i Oslo og Schouskjelleren Mikrobryggeri i Oslo. Vi har med andre ord vært rundt om kring, og synes det er artig å brygge ølene våre basert på hvor vi mener at de blir best.

Dere har ennå ikke fått satt opp et eget bryggeri. Hvordan er fremdriften i dette arbeidet?

I første rekke prioriterer vi å starte opp et utested, hvor vi kan vise frem våre øl og bygge oss en fanbase og en merkevare. Selve bryggeriet er et mer langsiktig prosjekt, og noe vi kanskje ønsker å se på med en lengere horisont. Hvis alle brikkene faller på plass.

Vi er på utkikk etter et sted litt utenfor dagens «lysløyper» i Oslo, gjerne i områder som Kvadraturen eller Grønland. Vi ønsker å finne et sted på rundt 100m2, som bør være høyt under taket, og gjerne med store glassflater ut mot gaten. Helst lett tilgjengelig med kollektivtransport.

Hvor stort anlegg satser dere på å sette opp?

Hvis vi først skal ha et eget anlegg, blir det ikke mindre enn 2000L. Ellers føler vi at det blir mye arbeid, for liten gevinst.

Har endringene i kronekursen påvirket oppstartsarbeidet?

Mange av ingrediensene må bli kjøpt fra utlandet, som chili, ekstrakter og annet, samt at noe av ølet vårt er produsert i utlandet. Dette gjør jo sitt utsalg, og vi håper jo som alle andre at kronen styrker seg litt.

Hva tenker dere om at det starter opp ett nytt bryggeri nesten hver måned?

Vi synes dette er virkelig kult, og at Norge trenger det. Det er gøy å ha mange kollegaer i denne bransjen, som styrker den norske ølkulturen. Vi ønsker de alle lykke til, og håper på å samarbeide med flest mulig av de.

Hva skal dere gjøre for å skille dere ut fra mengden?

Være flinke til å lage øl som skiller seg fra det som er på markedet i dag, som er kreative, smakfulle, uvanlige og tidvis ekstreme. Samt å benytte en veldig tydelig grafisk profil, som vi har blitt glade i.

Vil vi finne dere på noen av de mange ølfestivalene rundt i landet med det første?

Allerede nå har vi planlagt å dra til Bergen øl og whiskyfestival, Molde Ølfestival, Mungåt Ølfestival, og alle andre som vil ha oss. Vi er også i dialog med noen andre aktører om å starte opp en ølfestival i Oslo, noe vi føler at markedet trenger, men mer om det senere.

Er det annet om gjøkebryggene eller bryggeriet som bør nevnes?

Vår DIPA Jungle Juice som lanseres i BU nå 8. januar ble flasket 20.12. Med andre ord er det enda et øl som føyer seg inn i rekkene med ferske humleøl på polet. Vi skulle gjerne hatt den enda ferskere også, men det var litt vanskelig ettersom denne ikke har vært innmeldt i bestillingsutvalget tidligere.

Artikkelen Gjøkebryggeri søker reir er hentet fra Ølportalen.

Glutenfritt frå Kinn

$
0
0

Dersom du er ein av dei som slit med glutenhaldig mat, men samstundes er glad i godt øl, har du all grunn til å glede deg. Kinn har ei stund brygga to av sine øl med enzym som et opp dei siste restane av gluten under brygginga og no har dei og fått desse registrert som glutenfrie hos NCF (Norsk Cøliakiforening). Dette vil sei at ein har måla gluteninnhaldet til under 20 ppm.

Øla det gjeld er Pryl og Pilgrim. Pryl er ein belgisk dobbel (7,0%) som vart brygga fyrste gong som ein hyllest til Ringnes, etter at Kinn tapte finalen i Bryggeribråk i 2014. Pilgrim er ein engelsk bitter ale (4,7%). Ikkje la deg lure av namnet på øltypen her. Han er lang mindre bitter enn namnet tilseier og har f.eks. berre halvparten av bittereiningane (IBU) til Vestkyst. Dermed skulle det og vere bra spenn i smaksprofilane, slik at det er stor sjanse for at fleire finn eit øl som fell i smak.

Det har teke litt tid å få godkjend øla for merking og det er dermed sendt ut øl som er glutenfrie, men ikkje er merka med dette. Dette gjeld alle tilgjengelege Pilgrim på 0,33 flasker og all tilgjengelege variantar av Pryl. Den fyrste omgangen med Pryl vart brygga utan enzymet, men det var ein pause i brygginga av denne og Vinmonopolet var heilt utseld før dei fekk nytt inn. Einaste unntaket her må då vera flasker som har vore lagra på serveringsstader eller privat.

Artikkelen Glutenfritt frå Kinn er hentet fra Ølportalen.

Gjør seg klar til Publikums Favoritt

$
0
0

Førstkommende lørdag er det klart for et av årets viktigste arrangementer for hjemmebryggeri fra østlandsområdet. Arrangementet har i år blitt flyttet til Eventhallen på Bryn, og det er nå plass til langt flere publikummere så vel som bryggere. Opptil 950 ølinteresserte kommer til å smake på godt over 100 øl fra rundt 60 hjemmebryggere og bryggelaug.

Einar Michelsen er en av bryggerne som stiller i årets Publikums Favoritt. Lørdag stiller han i Publikums Favoritt for tredje året på rad. Ølportalen fikk bli med Michelsen mens han smakte seg gjennom ølene han har brygget til årets konkurranse. Han har de siste månedene brygget en rekke øl til konkurransen, i tillegg til flere øl som har vært lagret over lengre tid.

Se oppskrift på Dr. Michelsen lengst ned i saken

– Det er morsomt å få reaksjoner fra andre på noe du har laget selv og som du har funnet opp selv. På Publikums Favoritt får du hundrevis av tilbakemeldinger på noen få intensive timer, sier Michelsen på spørsmål om hvorfor han gir bort øl han har brukt mange timer og kvelder på å produsere. – Noen tilbakemeldinger blir du veldig glad for, mens andre gjør at du ser hvor du kan forbedre oppskriften til neste gang. Det er mange øldommere og bransjefolk på Publikums Favoritt, og det er interessant å treffe dem og høre tilbakemeldingene de gir, fortsetter han.

I fjor stilte Michelsen med en Oud Bruin som var lagret i 18 måneder. Denne fikk få stemmer, men etter stemmegivingen var over, var det mange som kom bort for å høre om ølet og smake mer. – Det er like viktig å få anerkjennelse for et øl du har laget fra andre bryggere, som at ølet vinner, sier Michelsen, som likevel understreker at han satser på en god plassering. Selv tror han at vinnerølet er et som klarer å stikke seg ut, som er noe ikke alle har smakt før, men som samtidig smaker godt.

Brygger lovlig eisbock

Michelsen stiller med flere øl i årets konkurranse. Da Ølportalen møtte Michelsen hjemme i Oppegård, stod valget mellom 7–8 forskjellige øl. Blant ølene han vurderte, er en eisbock lagret på eikefat på 13,5 volumprosent. Ølet er basert på en dobbelbock som er brygget til 8 prosent.

Mange i hjemmebryggermiljøet var sikre på at brygging av eisbock, som frysedestilleres etter gjæringen for å øke alkoholvolumet, var forbudt å lage i Norge. Michelsen stilte seg undrende til det og fikk overtalt et advokatfirma til å avklare lovligheten med Helsedirektoratet i bytte mot et ølbryggekurs. Resultatet ble at Helsedirektoratet konkluderte med at brygging av eisbock er lovlig, så lenge ølet holder under 22 prosent.

Som betaling til advokatfirmaet ble det holdt et ølkurs – Det er første gangen jeg har holdt ølforedrag til et publikum bestående av utelukkende menn med dress og slips, smiler Michelsen. Han kan også skilte med å være norgesmester i klassen for eisbock. – Jeg er riktignok den eneste som leverte inn øl i den klassen, ler han.

Nybegynnerutfordringer

Michelsen begynner å få god erfaring med bryggekonkurranser, men han husker fortsatt godt hvordan det var å stille i konkurransen som ny hjemmebrygger. Første gang han stilte, var kun ett år etter han satte sitt første brygg.

– Første året hadde jeg store problemer med at ølet bare skummet over. Jeg var ganske stresset med en halvtime igjen før dørene ble åpnet. Heldigvis hadde jeg noen erfarne bryggere rundt meg som hjalp meg med å få riktig trykk på fatene, forteller han.

– En vanlig utfordring for nye bryggere er å få riktig temperatur på ølet. Hvis du har en barley wine som skal serveres på 12 grader, så er det en utfordring å få riktig temperatur til arrangementet starter. En mulighet er å ha fatet i et gjæringskarene med vann som holder den temperaturen det skal serveres på, forteller Michelsen. Den vanlige utfordringen for bryggerne som deltar på konkurransen, er imidlertid en utfordring mange hjemmebryggere kjenner seg igjen i: å lage nok øl.

Saken fortsetter under bildegalleriet.

Øl etter Solera-metoden

I tillegg til eisbock, har Michelsen eksperimentert med surøl. Allerede et halvt år etter han begynte å brygge, prøvde han seg på sitt første surøl. Nå har han gått til innkjøp av to 50-liters eikefat. Det ene skal brukes til å lage en flamsk rød etter Solera-metoden. Det innebærer at det tilsettes ny vørter etter hvert som fatet tappes for øl. På denne måten vil fatet alltid bli fylt opp, noe som både sørger for at det blir minimalt med oksygen i fatet – når et fat lagres lenge, vil alltid noe av ølet i fatet fordampe – og med tiden vil ølet naturlig bli en blanding av både gammelt og nytt øl. Dette skal også gi et mer konsistent uttrykk over tid.

Michelsen har gitt Ølportalen tillatelse til å publisere oppskriften på ett av ølene han stiller med i konkurransen: Dr. Michelsen. Dette er en imperial IPA på 10 prosent. Michelsen beskriver ølet på følgende måte:

I Norge var det forbud mot omsetning av brennevin 1916 – 26, og hetvin 1917 – 23. Denne perioden kalles gjerne forbudstiden. Alkoholforbruket gikk noe ned, men prisen var høy: økt smugling, hjemmebrenning og reseptmisbruk. Det siste skyldtes legenes eksklusive rett til å skrive ut alkohol på resept, noe som av enkelte leger ble misbrukt til egen vinning. En lang rekke leger skrev ut resepter i et stort antall. Mannen som skrev ut aller flest, Dr. Gustav Michelsen , skrev ut nesten 50.000 resepter bare i 1923. Ølet er oppkalt etter ham… At bryggerens egen bror er lege, og kalles Dr. Michelsen, har naturligvis ingenting med navnet på dette ølet å gjøre.

Dr. Michelsen – Twenty Five Grams Ed.

Batch størrelse: 50 liter
Koketid: 90 minutter
OG: 1.092
FG: 1.020
ABV: 10
IBU: 120–150
Malt
Mengde Malttype EBC
13 kg Pale Malt 7
3 kg Vienna 7
0,45 kg Cara Munich 100
0,45 kg Cara Pils 37
1,2 kg Honning
1 kg Dy Light Extract 8
Humle
Mengde Humle Tid (minutter)
70 g Columbus 60
110 g Simcoe 60
70 g Chinook 45
70 g Centennial 30
70 g Citra 15
150 g Amarillo 10
150 g Amarillo 0
80 g Simcoe 0
200 g Simcoe Tørrhumling i 7 dager
Annet
Gjærnæring kok 10 min. 2 ts. Irish Moss.
Mesking
Meskes på 67 grader i 60 minutter
Gjær
Safale US-05 tørrgjær. Vørter ble tilsatt ren oksygen før gjær ble tilsatt. Gjæret på 18 grader i en uke. Temperaturen ble så økt til 20 ved tørrhumling.

Artikkelen Gjør seg klar til Publikums Favoritt er hentet fra Ølportalen.

Viewing all 977 articles
Browse latest View live