Quantcast
Channel: Nyheter –Ølportalen
Viewing all 978 articles
Browse latest View live

Jobb: Daglig leder

$
0
0

Atna Øl, på Atna i Østerdalen søker daglig leder. De er på jakt etter en person med høyere relevant utdanning og minimum 3 års relevant jobberfaring, og selvsagt ønsker de noen med interesse for øl.

Daglig leder skal samarbeide tett med bryggerimester og styret, videreutvikle bryggeriet og gjennomføre styrets strategier for vekst. Merkevarestyring og merkevarebygging er sentrale oppgaver. Vi tolker ønsket om en selgersjel, dithen at salg og kontakt med distributøren Rørosmat vil være en sentral oppgave.

Du finner mer informasjon om jobben her.

The post Jobb: Daglig leder appeared first on Ølportalen.


Jobb: Bartender på ølbar

$
0
0

Gulating Pub på Lillestrøm er på jakt etter en ny bartender. Den rette personen har interesse for, og kunnskap om, håndbrygget øl og øl generelt. Søkeren bør være over 20 år, ha fokus på service og det å skape en god atmosfære. Erfaring fra bararbeid er selvsagt en fordel.

Du finner annonsen her.

The post Jobb: Bartender på ølbar appeared first on Ølportalen.

Jobb: Ølguider søkes

$
0
0

Er du glad i øl og mat, og har litt kunnskaper om begge deler, og gjerne har litt historiekunnskaper om byen du bor i, er det muligens deg Ølakademiet er ute etter. De er på jakt etter ølguider i Stavanger, Bergen, Trondheim, Tromsø og på Sørlandet. I tillegg til det som er nevnt vil de selvsagt ha folk med en grei porsjon serviceinnstilling og evnen til å formidle. Litt mer språkkunnskaper enn bare norsk ser de også som en fordel.

Arbeidsoppgavene de vil ha folk til er ledelse av ølsmakinger, øl og matkurs og andre liknende arrangementer.

Dette er deltidsstillinger og betalingen blir per oppdrag.

Du finner mer informasjon her.

The post Jobb: Ølguider søkes appeared first on Ølportalen.

Bryggekurs med Wild Beer Co (Oslo)

$
0
0

Surøl er elsket, og surøl er hatet. Et bryggeri som virkelig har fått draget på å brygge surøl er Wild Beer Co i Somerset i England. Her vi vil understreke at Wild Beer først og fremst er fokusert på å lage godt balanserte øl. De som har smakt deres Modus Operanid eller Wildbeest bør skjønne hva vi mener, og har du ikke smakt disse anbefaler vi å plukke med minst en av dem ved neste besøk på Vinmonopolet eller delta på smakingen som beskrives lenger nede.

Førstkommende lørdag er sjefsbrygger Brett Ellis (må ikke forveksles med den amerikansk forfatteren, eller soppen Brettanomyces) på besøk hos Smake Selv og deler sine bryggetips. Dette som en del av deres kursserie «Brygg med en bryggmester». Etter bryggekurset blir det smaking der Ellis guider deltagerne gjennom Wild Beers utvalg.

En kan melde seg på bryggekurs og smaking (1290,-) i et eller kjøpe billetter til smakingen alene (290,-). Detaljer og link til billettsalg finner du her.

The post Bryggekurs med Wild Beer Co (Oslo) appeared first on Ølportalen.

Kenneth Sørensen gir seg hos Cafè Sara

$
0
0

Hva fikk deg til å slutte på Cafe Sara, nå som dere både arrangerer prøvesmakinger av øl og er blitt kjent for å være en bar med spennende ølutvalg?

Det ligger ikke noe dramatikk i dette, kun et ønske om kombinere familieliv og arbeide på en mer harmonisk måte. Det blir fort mange sene kvelder og helgejobbing i utelivsbransjen, så en slik jobb har ofte en holdbarhetsdato. Det er synd, for det er en flott og dedikert gjeng som jobber der, både ledelsen og de ansatte. Men blir savnet av de ansatte og godt øl for stort, bor jeg heldigvis ikke så langt unna.

-Hva savner du i Oslo som vi ølnerder kunne glede oss over?

En skikkelig ølhall! Jeg har lenge sett for meg at Østbanehallen kunne vært et slikt sted, men den lokasjonen er nok for sentral og har i mange år dessverre båret preg av det. Men det fins da fortsatt mang en industrihall igjen i Oslo, så det er fortsatt håp. Ellers må man jo kunne håpe på en spennende ølfestival, ala Haandbryggeriets ølfestival i Drammen, snart vil finne sted i Oslo også. De ølfestivalene som fins i Oslo per i dag blir litt små eller litt halvveis… The best is yet to come!

-Hva har dere fokusert på i disse to årene for å bli et ledende utested på håndverksøl i Oslo?

Kenneth Sørensen

Kenneth Sørensen FOTO: Dagfinn Hobæk

Cafe Sara har i mange år vært en bydelspub med mange studenter, så utvalg og prising har vært deretter.  Og det var et behov for å velge en retning. Det kunne være whisky, absint, øl eller hva som helst egentlig. Cafe Sara, et tradisjonsrikt og folkekjært utested med 25 års historie, er ikke et sted man kan tillate seg å snu opp-ned på. Så da Cafe Sara allerede var i gang med å satse på øl når jeg startet, sa jeg ikke nei. Nøkkelen til suksessen lå i mentalitetskifte som gradvis fant sted, ved å fokusere mindre på pris og mer på smak og opplevelse. Gradvis økte antallet tappetårn og utvalget vokste også når det kom til flaskeøl. Dette samt ølarrangementene vi har hatt på Verkstedet har ført til at vi knyttet sterke bånd til mange ølinteresserte i Oslo.

Murat og jeg har mang en gang snakket om vårt ønske om å fremme norske bryggerier. Hvordan dette igjen skal gjennomsyre vårt ølutvalg, vår kommunikasjon utad og valg av bryggerier vi har hatt prøvesmakinger og lanseringer med. Dette sammen med ekstra fokus på nystartede bryggerier og ølnyheter.

Og så man må jo aldri glemme at det alltid handler om mennesker, og jeg har alltid likt å tenke at de jeg treffer på skal behandles som gjester i min egen stue. Selv verdens beste øl smaker ikke all verden om man opplever dårlig service.

-Noen siste ord mens du tenker tilbake på de to årene som nå er bak deg?

Først og fremst vil jeg takke Murat for samarbeidet. Vi har begge blitt kjent med en masse nydelige mennesker i denne prosessen og det har vært en dannelsesreise for oss begge. Han har lært meg veldig mye om øl, og vi har hatt mye moro sammen. Tror ikke det er så mange som vet hvor dedikert han over tid har blitt på å tilby gjestene på Sara nytt og spennende øl, og hvor mye tid dette faktisk krever. Det vil jeg gi han honnør for. Det er en evig prosess å stadig prøve å forbedre utvalget, så det er viktig å lene seg tilbake av og til, være fornøyd med utvalget som det er også. Ikke glem det, Murat! Og til de på kjøkkenet, servitørene og bartenderne, dere er noen helter. Det er litt av en toppidrettsprestasjon dere nedlegger helg etter helg.

-Hva er drømmejobben nå som du skal slutte på Cafe Sara?

Jeg har nok blitt bitt av håndverksøl-basillen etter 2 år på Cafe Sara, så å jobbe for et av håndverksbryggeriene i dette kongeriket hadde vært moro. Kanskje med salg opp imot HoReCa, for eksempel? Håper også at jeg kan fortsette å arrangere prøvesmakinger for norske bryggerier, bistå med gjennomføring, markedsføring og kommunikasjon både for Cafe Sara og eventuelt andre aktører som konsulent. Men før det har jeg faktisk tenkt å unne meg et par uker uten jobb som skal vies til venner og familie.

Ølportalen ønsker Kenneth lykke til videre, og så håper vi å se han i en annen rolle i bransjen om ikke så alt for lenge.

The post Kenneth Sørensen gir seg hos Cafè Sara appeared first on Ølportalen.

Lanseringsfest for IKT-øl

$
0
0

I kveld, torsdag 26. februar, lanseres vinnerølene fra fjorårets IKT-NM i hjemmebrygging. IKT-NM arrangeres av Norbrygg og mesterskapet er åpent for alle som jobber med IKT. Og folk i IKT-bransjen er glade i øl og i konkurranser. De to årene mesterskapet har blitt arrangert, har det vært hard konkurranse om seieren.

Brewmance Bryggeri vant «Publikums Favoritt»-prisen med sin Lemongrass Lager. Ølet ble for litt siden brygget hos Crow Bar i Oslo og er nå klart for tappekranene etter et lite navneskifte til Citrus Lager. I tillegg til publikumsprisen, ble det også gjennomført en fagdommerkonkurranse. Denne vant bryggerlaget Hoppy Amish som består av Colin Eick, Håkon Zahl, Stian Danenbarger og Wolfgang Roger Eick med deres Amish IPA. Dette ølet ble, som en del av premien for seieren i mesterskapet, brygget hos Austmann i Trondheim.

Både Citrus Lager og Amish IPA blir å finne på lanseringen i kveld hos Crow Bar i Oslo i kveld. Det blir dermed mulighet for å smake på begge vinnerne av IKT-NM i 2014. Arrangementet starter klokken 18 og det er gratis inngang. Ølinteresserte bør derfor kjenne sin besøkelsestid.

The post Lanseringsfest for IKT-øl appeared first on Ølportalen.

Nytt Bryggeri: Qvart Ølkompani

$
0
0

Qvart Ølkompani presenterer seg selv som «et ekte sørlandsbryggeri». Med sørlendinger i sentrale roller og lokaler i bydelen Lund i Kristiansand, har de antagelig sine ord i behold på det området. Lokalet har blitt opprustet til å rommer de fasilitetene et bryggeri trenger, samt god plass til å ta i mot større grupper som måtte ønske å legge et besøk til oss for å se og smake på det Qvart Ølkompani driver med.

Hvem står bak bryggeriet?

– Tellef Dannevig som sjefsbrygger og Lars Kristian Amundsen som daglig leder. Tellef begynte med hjemmebrygging for over 10 år siden. Opplæringen startet sammen med selveste Gunnar Wiig. Derfra har det gått slag i slag til kommersiell brygging på Christianssand Brygghus. Lars Kristian Amundsen har de siste 8 årene drevet henholdsvis Patricks Pub og Christianssand Brygghus. Han har på denne måten svært god kjennskap til markedet og bransjen generelt. En annen med person med stor kjennskap til ølbransjen er Yngvar Ørbek. Yngvar vil spille en viktig rolle i bryggeriets markedsstrategi og arbeid generelt. Med på laget er også seks andre personer. Alle bidrar med hver sin bakgrunn, felles er at alle er lidenskapelige ølentusiaster.

Når er oppstart?

– Etableringen er godt i gang, lokalet er mer eller mindre klar til å starte produksjon, men vi må ha på plass alle nødvendige offentlige tillatelser. Søknader er sendt, og vi satser på å ha øl i butikkene til sommeren.

Hvilket marked satser dere på?

– Vi skal satse bredt, målet er å være tilgjengelig i butikk, hotell/restaurant og Vinmonopolet. I første omgang ønsker vi å satse lokalt i butikk samt skjenkesteder som fokuserer på øl.

Hva er målet? Nasjonalt eller bare lokalt og hvordan er distribusjonen tenkt?

– Vi kommer til å legge «stein på stein» Først butikkmarkedet og pub/restaurantmarkedet lokalt, samt noen få utvalgte puber andre steder i landet, så satser vi på utvide derfra. Målet er å bli en nasjonal aktør og på sikt være tilstede internasjonalt.

Qvart-Ølkompani-Header

Yngvar, Lars og Tellef

Har dere en klart definert profil?

– Vi vil ikke legge noen bånd på oss til å begynne med. Det vil være plass til de klassiske typene, men også en god dose galskap. En klar profil vil nok falle naturlig på plass ettersom veien blir til. Det viktigste for oss er at vi skal stå inne for kvaliteten!

Vi kan ikke la være å legge merke til at Qvart er skrevet på en litt spesiell måte. Er dette tilfeldig eller gjennomtenkt?

– Kristiansand ble grunnlagt av Christian IV. Eller Christian Qvart slik det opprinnelig ble skrevet på sekstenhundretallet. Vi ønsket å ha et lokalt navn som også fungerer nasjonalt og internasjonalt med tanke på fremtidige mål.

Når vi først er inne på navnet. Har dere hentet inspirasjonen til del to fra Gvarv?

– Nei, det er en stor gjeng som er med på dette prosjektet. Vi føler derfor at «kompani» er en dekkende beskrivelse. Kompani er også selskapsformen som har blitt brukt langt tilbake i tid, noe som vi syntes klinger bra til navnet vårt.

Hva blir det første ølet fra dere?

– Noen hemmeligheter må vi ha inntil videre. Vi skal i alle fall ha klart et deilig friskt øl til sommeren vi kan ha med i sjekta eller når vi sitter med «tean i tanga» som vi sier på Sørlandet.

Hva skal dere gjøre for å skille dere ut fra mengden?

– Vi skal ikke skille oss ut for å skille oss ut. Det er heller viktigere å levere et produkt med høy og jevn kvalitet som ikke bare skal være spennende, men også smake veldig bra. Vi skal ha det gøy og brygge øl vi selv ønsker å drikke!

Vil vi finne dere på noen av de mange ølfestivalene rundt i landet med det første?

– Vi kommer til å prioritere å være med på utvalgte festivaler. Å være med på ølfestival er en utrolig flott måte å møte øldrikkere og andre i bransjen på. Vi vet jo at dere i Ølportalen følger godt med, så dere snapper det nok opp etter hvert.

Tar der mot publikum på noe vis på bryggeriet?

–Vi kommer til å ta i mot grupper på omvisning og ølsmaking. Det være seg alt fra ølklubber, utdrikningslag og bedrifter. Vi har også håp om å få til et bryggeriutsalg for de som ønsker å kjøpe det ferskeste ølet dersom alle søknader skulle bli innvilget.

Hvor stor er antatt produksjonsmengde det første hele år?

–Målet er 25-30.000 liter i 2015, deretter skal vi øke i takt med etterspørsel.

Hvor store batcher produserer dere?

– Inntil 800 liter.

Hva tenker dere om at det starter opp ett nytt bryggeri nesten hver måned?

– Det syntes vi er flott! Det er fortsatt plass til mange flere bryggerier i landet og at mangfoldet blir større er bare positivt for hele bransjen. Når det er sagt, er det klart at konkurransen blir tøffere med så mange aktører der ute. Vi tror at om man tenker kvalitet i hver dråpe og gir folket godt øl, så har bryggeriet livets rett.

Har endringene i kronekursen påvirket oppstartsarbeidet

–Ikke oppstartsarbeidet, da utstyret er kjøpt i Norge.

Er det annet om bryggeriet som bør nevnes?

– Noen av Ølportalens lesere husker kanskje Pete Frame’s Rock Family Trees som gjerne fulgte med på liveplater og samleplater i den tiden vinyl var det dominerende medium for musikk. Noe liknende hadde vært interessant å ha for norske bryggeriers bryggeutstyr, som gjerne blir solgt videre når man vokser. Haandbryggeriet solgte sitt til Nøisom, og da ble plutselig de sittende med overflødig utstyr. Tellef fikk et tilbud, og slik havnet dette utstyret i Kristiansand. Slike eksempler er det mange av i bransjen. Det er kanskje noe for Ølportalen å forsøke å nøste i?

The post Nytt Bryggeri: Qvart Ølkompani appeared first on Ølportalen.

Europas første musserende sake

$
0
0

Nøgne Ø er Europas eneste sakebryggeri og de utvider nå sin sake-porteføle med en musserende sake.

– Etter å ha brygget sake i flere år, kan vi fremdeles ikke omtale sakeproduksjon som en suksess. Allikevel fortsetter vi å utvikle nye sake-produkter, og det siste tilskuddet er altså Sparkling Sake, forteller markedssjef Tom Young.

Sparkling sake fra Nøgne Ø

Nøgne Øs nye musserende sake

Han beskriver drikken som en mild, lett, fruktig, musserende og forfriskende sake på 12,5 prosent. Som alle Nøgne Øs saketyper er den brygget med den eldgamle Yamahai-metoden, på 100 prosent Ginpu-ris fra Hokkaido i Japan.

– Yamahai-shikomi og Komoto er to variasjoner av en gammel måte å lage gjærstarteren for sake på. Metoden resulterer i en mer «funky» smak, men er mer tidkrevende enn moderne bryggemetoder, kan Young fortelle om metoden Nøgne Ø bruker for å brygge sine saker.

Fortsetter med sake selv om det er dårlig butikk

Som Young forteller, er sakeproduksjonen dårlig butikk for Grimstadbryggeriet, men de gir seg ikke.

– Dette gjør vi først og fremst fordi sake er et veldig spennende produkt. Det er verdens mest kompliserte alkoholholdige drikk å lage. I produksjonstid snakker man om måneder i forhold til uker når det gjelder øl, og det involverer kontinuerlig manuelt arbeid, utdyper Young.

En av grunnene til at sake er spennende er at de forskjellige typene sake har et meget vidt smaksspekter, basert på både ristyper og forskjellige produksjonsmetoder.

Young hevder at sakeproduksjonen og det faktum at det er dårlig butikk ikke går utover ølet bryggeriet brygger, ei heller prisen på det.

– Det er ikke slik at salget av øl må subsidiere sakeproduksjonen. I bryggeriets spede begynnelse tjente vi ikke penger på å selge øl heller, så det er vel en blanding av utforskertrang og stahet som gjør at vi fortsatt produserer sake, sier Tom Young.

Tom Young er fornøyd med å lansere en ny sake-variant. Her med Kriek of Telemark.

Tom Young er fornøyd med å lansere en ny sake-variant. Her med Kriek of Telemark.

At sakene til Nøgne Ø gjør det særdeles bra i sake-mesterskap er også noe som driver produksjonen videre. Nøgne Ø vant både gull, sølv og bronse i fjorårets London Sake Challenge i konkurranse med de beste japanske sakebryggeriene.

Sparkling sake en del av sake-familien

Sparkling Sake er en av flere saketyper, og selv om den tradisjonelle saken er den mest kjente, har Sparkling Sake en naturlig plass blant de forskjellige typene sake.

– Vi mener at Sake, og Sparkling Sake, bør være et naturlig valg til alle typer sjømat, og lette kjøttretter, kan Young fortelle.

Det er foreløpig ikke bestemt når Sparkling Sake kommer på markedet, men den lanseres trolig i løpet av våren på Izakaya i Oslo.

Du kan lese mer om sake på Nøgne Ø sine nettsider.

Smake på sake? Sparkling sake er foreløpig ikke tilgjengelig, men hvis du vil smake på vanlig sake kan du bestille det på Vinmonopolet.

The post Europas første musserende sake appeared first on Ølportalen.


Vi graver litt i salgstallene fra Vinmonopolet

$
0
0

Vi har tidligere skrevet om at ølsalget på vinmonopolet var opp 22,2 prosent i fjor, men hva ligger egentlig bak disse tallene og hva selges det mest av hvor?

1. Bestselger

I år som tidligere år er det Hansa Sterkøl (6,5 prosent) som topper listen. Salget har vært forholdsvis jevnt de siste årene og var i fjor på 100,6 prosent av snittet de foregående tre årene. Første innskytelse når det gjelder dette ølet, er gjerne at det ikke nødvendigvis er den samme kundegruppen som dette som handler annet poløl og at det meste av salget skjer i Bergen og omegn. Den første delen her har vi ikke grunnlag for å verken bekrefte eller avkrefte, men vi må tilstå at vi ikke kjenner noen som kjøper dette ølet jevnlig. Andre del av innskytelsen kan vi greit avkrefte. 11 prosent av salget skjer i Hordaland, men Oslo topper dette med 11,4 prosent av salget. Deretter følger Akershus (9 prosent), Møre og Romsdal (8,7 prosent), Sør-Trøndelag (6,7 prosent) og Rogaland (5,6 prosent). Det handles minst Hansa Sterkøl i Aust-Agder (1,9 prosent).
Totalt solgt: 84 460 liter

2. Skiskytterøl

Erdinger Wiessbier. «Som vist på TV».
Erdinger hadde samme plassering i 2013 og 3. plass i 2012
Totalt solgt: 66 270 liter

3. Bayersk fotballøl

Paulaner Hefe-Weissbier. «Som vist på TV».
Paulaner er opp fra 5. plass i 2013 og 9. plass i 2012
Totalt solgt: 45 211 liter

4. Nynorskølet

Kinn Vestkyst Indiaøl har enkelt fortald seldt meir og meir de siste åra og er no det mest selde handverksølet på Vinmonopolet. Salgsaukinga dei to siste åra er på 31 prosent og 51 prosent. Når Vestkyst no er på plass i basisutvalet blir vi langt frå forundra om aukinga held fram. Det vert seld mest Vestkyst i Oslo. Hordaland, Rogaland og Akershus føl på plassane bak, Målt mot innbyggjartalet vert det seld mest bryggeriets heimfylke, Sogn og Fjordane, men med Oslo og Hordaland på plassane bak kan en trygt sei at Kinn også treff dei mer urbane av oss. Østfoldingane er litt treige og har ikke heilt oppdaga Vestkyst ennå. Vi antek dei kjem etter.
Vestkyst var 13. mest selde i 2013 og 17. i 2012
Totalt seld: 38 378 liter

5. Sesongølet

Juleøl fra Aass er en av klassikerne på Vinmonopolet og det er rett og slett imponerende av et sesongøl å komme så høyt på bestselgerlisten. I dette tilfellet snakker vi om Aass Juleøl Premium. 96,6 prosent prosent av salget skjer i november (26,4 prosent) og desember (70,3 prosent). Resten er fordelt utover våren, med januar (2,0 prosent) som største måned. Det kommer neppe som noen overraskelse at det er i Buskerud dette ølet selger best. Her tar en unna 17,7 prosent og er med det suverent størst også målt mot innbyggertallet. Oslo (14,6 prosent), Akershus (13,6 prosent) og Hordaland (6,9 prosent) følger på plassene bak. Det er verdt å legge merke til at målt mot innbyggertallet er det Finnmark, Nordland og Troms som følger på plassene bak Buskerud. Nordland er også på plassen bak Hordaland i solgte liter. Aass Juleøl Premium har overtatt som ledende for bryggeriet etter Aass Juleøl, som tidligere har ligget høyt på listen, men nå har sunket til 174. plass. Sistnevnte får også konkurranse av Aass Juleøl Vellagret (15. plass).
Aass Juleøl Premium har steget fra 8 plass. i 2013 og 10. plass i 2012
Totalt solgt: 36 917

6. Trendstarteren

Nøgne Ø India Pale Ale er uten tvil et av ølene som virkelig har vært med på å snu det norske folks ølvaner, men det har de siste årene fått noe mindre oppmerksomhet enn diverse IPAer fra andre bryggerier og det som har blitt betraktet som mer spennende Nøgne Ø. Likevel selger Nøgne Ø India Pale Ale jevnt og trutt. Dette er et øl som selger jevnt og trutt måned for måned og jevnt over hele landet, men det går litt mer per innbygger i Oslo enn resten av landet og det går nesen dobbelt så mye i desember som de andre månedene.
Den lå på 4. plass i 2013 og 6. plass i 2012
Totalt solgt: 36 762

7. Osloølet

Ringnes Extra Gold må kunne regnes som konkurrent til Hansa Sterkøl. Den har solgt forholdsvis jevnt de siste årene, men hadde nå en nedgang på 10,1 prosent fra 2013, som forøvrig var toppåret i den perioden vi har oversikt over. Dette er et øl som selger mest i Oslo, Akershus, Sør-Trøndelag og Rogaland, mens Finnmark topper fremfor Oslo og Oppland når det måles mot innbyggertallet. En liten snodighet er at salget ble halvert i desember. Om dette skyldes manglende tilgjengelighet eller at kundene bytter Extra Gold med andre produkter denne måneden har vi ikke data på.
Extra Gold lå på 6. plass i 2013 og 5. plass i 2012.
Totalt solgt: 36 762

8. Asiaten

Det overrasker muligens en del lesere at Singha Lager er så høyt opp på listen. Vi har ikke noe godt svar på dette og heller ikke hvorfor salget går markert opp i desember. Det selges mest Singha i Oslo, både i liter og målt mot befolkningen. I rene liter følger Akershus, Rogaland og Nordland bak Oslo. Målt mot befolkningen er dette Nordland, Troms og Finnmark.
Singa Lager lå på 7. plass i 2013 og 8. plass i 2012.
Totalt solgt: 35 129

9. Den lave mørke

Ringnes Julebokk er Ringnes’ mest solgte juleøl og et øl mange skryter av. Problemer med en batch i 2013 kan imidlertid se ut til å ha feste seg i folks minner. Salget har ikke tatt seg opp igjen etter at en da trakk tilbake store mengder øl og dermed fikk en nedgang på 24,9 prosent. Fra 2013 til 2014 er det kun en marginal fremgang (0,6 prosent).
Julebokken lå på 9. plass i 2013 og 4. plass i 2012.
Totalt solgt: 33 701

10. Tsjekkeren

Krusovice er et tsjekkisk øl som først dukket opp på polets topp 100 i 2012. Hva som gjør at den så raskt har etablert seg på topp 10 vet vi ikke, men pris kan absolutt være en faktor og vi ser heller ikke bort fra at de pils-interesserte ønsker seg øl fra pilsens hjemland.
14. plass i 2013, og ikke på topp 100 i 2012.
Totalt solgt: 33 391

I neste uke graver vi litt dypere.

The post Vi graver litt i salgstallene fra Vinmonopolet appeared first on Ølportalen.

Nytt stort ølslipp på Vinmonopolet

$
0
0

Som vanlig er det i bestillingsutvalget du finner de virkelige godbitene, men noen spennende nyheter er det også i basisutvalget. Det norsk-polske samarbeidsølet til Nøgne Ø, brygget med polsk humle i samarbeid med AleBrowar, Chmiel Iunga IPA kommer nå til polets hyller. Et annet samarbeidsøl, Bæver Double White IPA, som er brygget i Flåm av Evan Lewis (Ægir) og Logan Plant (Beavertown).

Naglfare_2015_90x180_3440

Telemarksbryggeriet Veholt gjør sin introduksjon på Vinmonopolet med Jimmy Red. Flere andre norske nyheter og gjenlanseringer kommer også. Bergensbryggeriet 7 Fjell blir tilgjengelig med Kniksen Red IPA, og Mack Ølbryggeri kommer nå inn med Kristall Weissbier. I tillegg kommer det nå to påskeøl inn til Vinmonopolet, ett fra Klostergården Håndbryggeri og ett fra Kinn.

Det er imidlertid i bestillingsutvalget de mange og store nyhetene er. Noen godbiter er Humlehelvete fra Veholt og Dragonwort fra Nøgne Ø. Den baltiske porteren Gottes Hülfe in der Noth. Samarbeidet mellom Grünerløkka Brygghus og Tim Wendelboe, Finca Tamana Red Ale, er også et øl å glede seg til.

Totalt er det 62 nyheter for de ølinteresserte i bestillingsutvalget. Belgisk øl dominerer listen med 17 øl (om man teller danske overalt-bryggerne i Mikkeller som belgisk). Blant nyhetene finner vi øl fra blant annet Brasserie de la Senne og La Rulles, som bør være kjære bryggerier for de fleste kjennere av belgisk øl. Av de mer uventede og spennende nyhetene er to øl fra det lille bryggeriet Brasserie Fantôme. Det er også flere norske nyheter i bestillingsutvalget denne gangen. Flest øl kommer fra Vestlandet med fem nye øl fra 7 Fjell. Det er også plass til to nye øl, en speilt-saison og et humlet trippel, fra det nystartede Aja Bryggeri.

Vårens slipp gir også uvanlig mange nye øl fra vårt naboland i øst. Dette er takket være at Gotlands Bryggeri kommer inn i bestillingsutvalget med syv øl. Hovedsaklig variasjoner av pale ale og IPA. I bestillingsutvalget kan vi nå også stifte bekjentskap med det, for Norge, nye tysk bryggeriet, Flensburger Brauerei. De er listet med fem øl i dette slippet.

(Red: Etter at artikkelen ble skrevet har vi fått informasjon om at ølene fra De La Senne og samarbeidsuølet mellom 7 Fjell og Garage Project er utsatt til neste slipp. )

Du finner hele nyhetslisten i bestillingsutvalget i tabellen under:

Øl Land Bryggeri Volum Pris
Struise Pannepot Belgia Struise Brouwers 0,33 84,90
Brasserie des Legendes Hercule Stout Belgia Brasserie des Legendes 0,33 63,00
Brasserie des Legendes Quintine Ambree Belgia Brasserie des Legendes 0,33 59,90
Brasserie des Legendes Quintine Blonde Belgia Brasserie des Legendes 0,33 56,90
Brasserie des Legendes Quintine Bio-Organic Belgia Brasserie des Legendes 0,33 53,00
Wilderen Goud Belgia Brouwerij Wilderen 0,33 47,10
Wilderen Kanunnik Tripel Belgia Brouwerij Wilderen 0,33 53,30
De Struise Pannepot Grand Reserva Belgia Struise Brouwers 0,33 94,90
De La Senne Jambe de Bois Belgia Brasserie de la Senne 0,33 59,90
De La Senne Zinnebir Belgia Brasserie de la Senne 0,33 60,80
Struise Pannepot Reserva Belgia Struise Brouwers 0,33 89,90
Mikkeller Spontan Cherrry Frederiksdal Belgia Mikkeller 0,38 159,00
Hanssens Artisanaal Oude Geuze Belgia Hanssens Artisanaal 0,375 79,90
Fantome Artist Belgia Brasserie Fantome 0,75 149,90
Brasserie des Legendes Goliath Triple Belgia Brasserie des Legendes 0,75 129,90
La Rulles Saison XIII Belgia La Rulles 0,75 99,90
Brasserie Fantome India Red Ale Belgia Brasserie Fantome 0,75 149,90
La Rulles Blonde Belgia La Rulles 0,75 109,90
La Rulles Estivale Belgia La Rulles 0,75 99,90
La Rulles Triple Belgia La Rulles 0,75 119,90
La Rulles Brune Belgia La Rulles 0,75 109,90
La Rulles La Grande 10 Belgia La Rulles 0,75 139,90
Ghost Brewery / Ugly Duck Brewing West Coast IPA Danmark Indslev Bryggeri 0,33 54,90
Amager Orange Crush Session IPA Danmark Amager Bryghus 0,50 74,90
Aarhus Fregatten Jylland Danmark Aarhus Bryghus 0,60 89,90
Bøgedal No 431 Danmark Bøgedal 0,75 195,00
Sambrook’s Imperial Stout England Sambrook’s Brewery 0,33 53,40
Les Brasseurs de Lorraine Lux Divina Frankrike Les Brasseurs de Lorraine 0,33 51,10
Les Brasseurs de Lorraine Duchesse de Lorraine Frankrike Les Brasseurs de Lorraine 0,33 47,60
Les Brasseurs de Lorraine La Bière du Printemps Frankrike Les Brasseurs de Lorraine 0,33 45,60
Hoppy Easter IPA Italia CR/AK Brewery s.r.l. 0,33 55,00
Loverbeer Papessa Italia Loverbeer 0,33 79,90
Loverbeer Duva Beer Italia Loverbeer 0,33 119,90
Loverbeer Madamin Italia Loverbeer 0,33 110,70
Loverbeer Beer Bera Italia Loverbeer 0,375 119,90
Loverbeer Dama Bruna Italia Loverbeer 0,375 120,70
Nøgne Ø Dragenwort Stout Norge Nøgne Ø Det kompromissløse Bryggeri 0,33 79,70
Garage Project/7 Fjell Bryggeri Feijoa Mountain Norge 7 Fjell Bryggeri 0,33 64,90
7 Fjell Lyderhorn Saison Noir Norge 7 Fjell Bryggeri 0,33 60,00
7 Fjell Ulriken Double IPA Norge 7 Fjell Bryggeri 0,33 59,90
7 Fjell Walkendorff Amber Ale Norge 7 Fjell Bryggeri 0,33 54,90
7 Fjell Bellevue American Pale Ale Norge 7 Fjell Bryggeri 0,33 52,90
AJA Humletrippel Norge Aja Bryggeri 0,33 54,90
AJA Spelt-Saison Norge Aja Bryggeri 0,33 49,90
Gottes Hülfe in der Noth Norge Nøgne Ø Det kompromissløse Bryggeri 0,50 74,40
Veholt Humlehelvete Double IPA Originalen Norge Veholt Mikrobryggeri 0,50 77,90
Lindheim Farmhouse Ale Saison Norge Lindheim ølkompani 0,50 85,00
Grünerløkka Brygghus/Wendelboe Finca Tamana Red Ale Norge Grünerløkka Brygghus 0,50 74,90
Grünerløkka Brygghus Løkkatrollet Stout Porter Norge Grünerløkka Brygghus 0,50 74,90
Nøgne Ø God Påske Norge Nøgne Ø Det kompromissløse Bryggeri 0,50 64,70
BrewDog Hello My Name Is Konnichiwa Kitsune Skottland Brewdog Brewery 0,33 69,90
Orkney Brewery Dark Island Reserve Ale Limited Edition Skottland Orkney Brewery 0,33 165,00
BrewDog Abstrakt AB:17 Skottland Brewdog Brewery 0,375 149,90
Edge Soy Rodriguez Rye IPA Spania Edge Brewing 0,33 59,90
Gotlands Bryggeri Mors Lilla Bulldog Blåbärs IPA Sverige Gotlands Bryggeri 0,33 57,90
Gotlands Bryggeri Brutal Bulldog Double IPA Sverige Gotlands Bryggeri 0,33 59,90
Gotlands Bryggeri Wisby Påsköl Sverige Gotlands Bryggeri 0,33 45,90
Gotlands Bryggeri Klosteröl Sverige Gotlands Bryggeri 0,33 44,90
Gotlands Bryggeri Shogun JIPA Sverige Gotlands Bryggeri 0,33 55,90
Gotlands Bryggeri Sleepy Bulldog Pale Ale Sverige Gotlands Bryggeri 0,33 44,90
Gotlands Bryggeri Headbanger Bulldog Black IPA Sverige Gotlands Bryggeri 0,33 52,90
Gotlands Bryggeri Sitting Bulldog IPA Sverige Gotlands Bryggeri 0,33 49,90
Flensburger Dunkel Tyskland Flensburger Brauerei 0,33 37,80
Flensburger Gold Tyskland Flensburger Brauerei 0,33 37,80
Flensburger Weizen Tyskland Flensburger Brauerei 0,33 37,70
Flensburger Winterbock Tyskland Flensburger Brauerei 0,33 49,10
Flensburger Pilsener Tyskland Flensburger Brauerei 0,33 37,80
Schöfferhofer Hefeweizen Tyskland Schöfferhofer Weizenbier GmbH 0,50 45,00
Anchor Brekle’s Brown USA Anchor Brewing 0,36 54,90
Boulevard Collaboration No 4 Saison USA Boulevard Brewing Co. 0,75 159,90
Boulevard Smokestack Bourbon Barrel Quad USA Boulevard Brewing Co. 0,75 179,90

The post Nytt stort ølslipp på Vinmonopolet appeared first on Ølportalen.

Et øl for kvinnedagen

$
0
0

I fjor ble det holdt en samling i Bergen med temaet «Kvinner og øl». Hege Ramseng fra Bryggeriforeningen snakket som vanlig flammende om den nevnte kombinasjonen og Aud Melås (Ægir Bryggeri) og Tone Krüger (Færder Mikrobryggeri) begynte å spinne videre på temaet. De kom frem til at et eget 8. mars øl burde være på sin plass, spesielt ettersom det i 2015 er 100 år siden den første kvinnedagen ble arrangert i Norge. Dette skjedde i Oslo, med den russiske feministen Aleksandra Kollontaj.

Tidligere i år tok Tone Krüger turen til Flåm og brygget en blonde sammen med Elisabeth Healy, Anna Vinoli og Aud Melås. Ølet har fått navnet «Embla Basil Blonde». Et ikke helt tilfeldig navn, ettersom Embla var den første kvinnen på jord etter norrøn mytologi. Dermed er både kvinnene og Ægirs navneinspirasjon ivaretatt.

Ølet er nå tilgjengelig på en del serveringssteder rundt i landet.

På Verkstedet Bar i Oslo, holdes det på kvinnedagen (8. mars om noen var i tvil), mellom 17:30 og 20:30, et lukket arrangement der de inviterte får anledning til å møte kvinnene bak ølet og selvsagt smake på det. Freddy Dahl (Junipher Greene, Chipahua m.m.) spiller og synger.

The post Et øl for kvinnedagen appeared first on Ølportalen.

Tilbaketrekning

$
0
0

Enkelte av våre lesere har etterlyst Chmiel Iunga IPA, som vi omtalte i vår artikkel om det nyeste slippet på Vinmonopolet. Denne var ikke å finne i butikkene og vi spurte Nøgne Ø, ved Markedsansvarlig Tom Young, hva som hadde skjedd her. Han gav oss følgende svar:

Tirsdag morgen:
I kantinen sitter bryggerne og drikker Chmiel Iunga IPA. Sensoriske vurderingsskjemaer blir fylt ut, samlet inn og oppsummert.

På et møte onsdag blir resultatet lagt frem:
Bryggerne liker ikke smaksutviklingen i Chmiel Iunga IPA!
Det er ikke snakk om bryggefeil eller usmaker. Kun at ølet har hatt en ugunstig smaksutvikling på flaske. IPA er ferskvare, og enkelte humletyper er mer flyktige enn andre over tid. Iunga var nok en slik humletype.

Bryggerne ønsker ikke at ølet skal lanseres.
– HÆ?
– Det skal lanseres på fredag! Flaskene er allerede distribuert landet rundt!
Bryggerne står på sitt: «dette er ikke det samme ølet som da det var ferskt, og vi kan ikke innestå for dette».

Operasjon tilbaketrekking iverksettes.
Vinmonopolet synes selvfølgelig at det er en særdeles dårlig idé å trekke et fullt salgbart øl to dager før lansering. Masse telefoner, eposter og forklaringer må til.

Vi beklager selvfølgelig at vi måtte gjøre dette, men kompromissløshet forplikter.

Tom Young
Markedsansvarlig
Nøgne Ø, Det kompromissløse bryggeri

Så får vi heller kose oss med noe av det andre ølet fra siste polslipp.

 

The post Tilbaketrekning appeared first on Ølportalen.

Ølbryggerens Middag, Hjemme Hos Wenche (Arendal)

$
0
0

Dette er ikke så intimt og trangt som det kan høres ut for den uinnvidde. Hjemme Hos Wenche er en restaurant på Hisøy i Arendal Kommune, drevet av Wenche Bakke. Filosofien bak stedet er «Å levere mat og opplevelser med hjertet» og hva kan da være mer naturlig enn å invitere Kjetil Jikiun til å matche øl og mat sammen med stedets kokker? Dette er gjort, og nå har du mulighet til å smake på kombinasjonene og høre Kjetil fortelle om ølet.

Ølbryggerens Middag med Kjegil Jikiun arranges fredag 13. mars, klokken 19:00

Menyen blir som følger

Forrett:
Fjøl med flatbrød, surdeigsbrød, godt lagede oster og litt annet godt.
Saison

Hovedretter:
Klippfisk i flere varianter strø/espuma med potet/grillet/skum.
En deilig smørsaus med taskekrabbe.
Flotte vintergrøsnsaker i sitt rette element på tallerkenen.
Vic Secret IPA
Trippel Tiger

Okse på to måter
Oksekjake kokt i øl og alt det gode i lang tid.
Smakfull saus, fantasifull potet og gode grønnsaker
#100
Imperial Stout

Ost:
En deilig kreasjon med kraftkar og andre gode smaker som passer perfekt til øl.
Imperial Brown Ale

Dessert:
Noe deilig med øl og mørke bær
Havrestout eller Porter – dette jobber Kjetil og kokkene med….
Kaffe

Pris pro pers: kr 1 195,-
Påmelding: lise@hjemmehoswenche.no

The post Ølbryggerens Middag, Hjemme Hos Wenche (Arendal) appeared first on Ølportalen.

Minfestival for godt øl i Førde

$
0
0

Kommende helg, 13.- og 14.mars, arrangerer den nyetablerte Førde og Omland Ølklubb sin første minifestival for godt øl. Det blir både ølkveld med Gahr og egen damekveld. Klubben er lokallag av Norbrygg og har som mål å skape arrangment, kurs, konkurranser og sosiale aktiviteter som handler om godt øl.

Bryggekurs og ølkvelder

-Vi har alt fungert som klubb ett lite år og har hatt spennende ølkvelder med besøk fra både Kinn, Ægir og Nøgne Ø. Vi har vert på bryggekurs hos Espen Lothe i Kinn Bryggeri, og vi har arrangert smakekvelder for de som lager sitt eget øl i Førde, forteller Stian Sjursen Takle, som er leder i klubben.

Årsmøte og Ølkveld med Gahr

Nå lager de altså sin egen minifestival for godt øl. Festivalen starter fredag med årsmøte i klubben på Scandic Sunnfjord Hotell. Deretter kommer en av nestorene innen hjemmebrygging her i landet, Gahr Smith-Gahrsen, på besøk. Han skal fortelle hemmeligheten bak å lykkes med sitt eget øl, men selvfølgelig også om sin egen historie og hvordan han nå er med på å bygge opp 7 Fjell i Bergen. Kvelden blir kombinert med smaking av både øl og passende tapas fra kjøkkenet.

Smakekveld for damer

På lørdag er det damenes kveld i Førde. Da arrangerer ølklubben en egen smakekveld der damene blir guidet gjennom syv ulike øltyper, sammen med tilpasset mat. Maten kommer fra den annerkjente kokken Christen Eide, og er spesialsydd til akkurat denne kvelden. Flere av rettene har også øl som ingrediens. Det er ølkelner Geir Holmen fra Balsnes Gardshotell på Nordfjordeid som skal lede damene gjennom et hav av spennende smaker, samt gi dem innføring i hvordan smake på øl, hvordan sette øl til mat og hvordan en kan lage sitt eget øl i eget hjem. Dette arrangementet blir gjennomført med støtte fra Norbrygg.

Unni03

Unni Irmelin Kvam (Foto: Smak Selv)

Bryggekurs for damer i april

Den nye ølklubben har flere planer utover våren. Allerede 11. april arrangerer de ett nytt arrangement for damene. Da blir det nemlig bryggekurs for damer med Unni Irmelin Kvam fra Smak Selv. Her har de nå åpnet for påmelding.

- Vi er veldig spente på mottakelsen på dette tilbudet, men tror at dette kurset kommer til å bli en opplevelse for de damene som blir med. Unni er jo kanskje Norges beste kvinnelige hjemmebrygger. Det er fantastisk at hun kommer til Førde for å holde kurs, sier Stian Sjursen Takle. Samme kveld arrangerer Unni mat og ølkveld på restauranten Pikant i Førde. Seinere i vår blir det også usmak-kurs i Førde. Klubben jobber også med planer om et eget fylkesmesterskap i september.

The post Minfestival for godt øl i Førde appeared first on Ølportalen.

Lillestrøm Ølfestival

$
0
0

Torsdag 12. – Lørdag 14. mars arrangeres Lillestrøm Ølfestival. Utelivet i Lillestrøm står bak og festivalen har som uttalt mål å «vise frem mangfoldet og vise øl som noe langt mer enn den tradisjonelle halvliteren«.

Festivalen foregår på utestendene rundt i byen. Vi nevner spesielt det på fredag og lørdag er ølmesse på Klimt, med 15 utstillere og rundt 150 forskjellige øl.

Program finner du her.
Eventside på Facebook finner du her.

 

The post Lillestrøm Ølfestival appeared first on Ølportalen.


Åpent Bryggeri: Ego (Fredrikstad)

$
0
0

Førstkommende fredag holder Ego åpent brygghus fra 12:00 til 19:00.

De melder at alle som ønsker det er velkommen innom for en liten prat og litt innsikt i hva de driver med.

Det vil bli muligheter for å kjøpe med seg Sesong (Saison) og Plankebærer (Porter). Begge er selvsagt i butikkstyrke. Eneste tilgjengelige betalingsmåte er kort (IKKE kontanter).

Adressen til bryggeriet er Sulfatveien 10, 1658 Torp
(ettersom skiltingen «kunne vært bedre» anbefales en ekstra kikk på kartet som er linket over)

The post Åpent Bryggeri: Ego (Fredrikstad) appeared first on Ølportalen.

Beermaker’s Dinner på Fish & Cow (Stavanger)

$
0
0

Tirsdag 17. og onsdag 18. mars, begge dager 19:00, er det duket for Beermaker’s Dinner på Fish & Cow i Stavanger. Restauranten samarbeider med Lervig om å sette sammen en meny bestående av fem retter med hvert sitt øl som følge.

Menyen virker spennende og legger opp til to smakfulle og hyggelige kvelder. Et par av ølene er eksklusive. Som aperitiff serveres Sour Suzy, en berliner weisse som Lervig foreløpig kun har brygget en testbatch av. Den bør bli et nytt spennende bekjentskap. Som forrett får man foie gras med toast og sitrusmarmelade servert sammen med en annen nykommer fra Hillevåg-bryggeriet, Grapeful Oat IPA.

Syltet skate får følge av Lervigs White IPA, mens gjestene også kan forvente seg oksebryst sammen med porteren Kringly Kris. Kvelden avsluttes med kirsebær, olivenolje og sjokolade. Til desserten serveres Konrad Cherry Art Collection Barrel Edition, en imperial stout på heftige 13 % tilsatt sure kirsebær og lagret på portvisfat.

Prisen for middagen er 1050 kroner per hode, påmelding kan sendes til post@fishandcow.no

The post Beermaker’s Dinner på Fish & Cow (Stavanger) appeared first on Ølportalen.

Grand Beermakers Dinner (Bergen)

$
0
0

Grand Bergen, for mange bedre kjent som Grand Selskapslokaler, har begynt en serie med Beermakers Dinners. Planen er å ha 3-4 slike middager i halvåret. Selvsagt med nye bryggerier hver gang, i alle fall til de har vært gjennom såpass mange at det vil være naturlig å begynne på nytt. Tidspunktene vil avhenge av når det passer for bryggere og bryggeri.  Grand Bergen ligger nesten så midt i Bergen sentrum som det er mulig å få det, vegg i vegg med Sundt-bygget og med inngang tvers overfor Hotel Norge (Radisson Blue).

Opplegget for middagene er grovt sett dette: Dørene åpnes 18:00. Middag fra 19:00. 5 retter med 5 matchede øl. Kokkene beskriver maten. Bryggerne beskriver ølet. Middag antatt ferdig 22:00. Deretter er det mulig å få kjøpe øl fra det aktuelle bryggeriet, både de som ble brukt til middagen og andre, frem til lokalet er tomt eller klokken er 01:30. Grand kan på det meste bespise 500 mennesker, men dette er ikke drop in og billetter må kjøpes eller avtales på forhånd.

Så langt i å har de hatt middag med Kinn, kommende fredag blir det med 7 Fjell og sener i vår kommer Ægir på besøk. Vi snek oss med på første smaking av mat og øl sammen. Gahr Smith-Gahrsen (7 Fjell) og Rolv Bergesen (Grand) var i førersetet og kom frem til flere meget lovende kombinasjoner. Noen forventede og tradisjonelle andre litt mer uventet og spennende. Rolv Bergersen og Sigurd Terum Kvitberg jobber videre med resultatet og kommer til å presentere en komplett meny fredag 20. mars. Gahr vil selvsagt være til stede og fortelle litt om hvert enkelt øl.

Billetter til arrangementet kan kjøpes på Vestbrygg, Pingvinen og Café Opera. Skulle du ikke ha ærend i de deler av Bergen, eller være tilreisende, kan billetter ordnes via mail til grand@engengruppen.no.
Pris per kuvert er kr 795,-

Neste Beermakers Dinner på Grand Bergen er som nevnt med 7 Fjell, 20. mars.

7-Fjell-rekke

The post Grand Beermakers Dinner (Bergen) appeared first on Ølportalen.

Kjetil Jikiun slutter i Nøgne Ø

$
0
0

Vi fikk et tips for noen uker siden. Et tips vi var litt skeptiske til om var sant. Et par telefoner bekreftet imidlertid at dette var noe i tipset, men etter sterke oppfordinger om å ikke offentliggjøre dette lot vi det ligge. Nå vet vi at andre medier er på saken og velger derfor å dele med våre lesere at Kjetil Jikiun har sagt opp sin 50% stilling i Nøgne Ø. Hans siste arbeidsdag for bryggeriet blir 31/7.

Daglig leder i Nøgne Ø, Tore Nybø bekrefter dette og forteller videre: “Vi har jobbet sammen i mange år og jeg beklager at Kjetil nå slutter. Han har vært den kreative drivkraften og vil bli savnet. Han har vært en solid aktør og vil alltid være tett assosiert med Nøgne Ø. Med det vi har av samlede kreative krefter vil forhåpentligvis komme opp mot det han tilførte”

Vi i Ølportalen vil gjerne legge til at Kjetil Jikiun er uløselig knyttet til all brygging av håndverksøl her i landet. Han kan betraktes som far til den ølrevolusjonen som fortsatt ruller over landet.

Kjetil har kjøpte seg vingård på Kreta og med det er på sett og vis ringen sluttet. Det var nemlig vin som vekket hans interesse for smakssammensetningene i drikke, og som fikk ham til å starte Nøgne Ø. Samtidig blir vi ikke spesielt overrasket om Kjetil dukker opp som gjestebrygger diverse steder. Vi ønsker ham lykke til videre, uansett hvilket kreativt prosjekt han måtte sette i gang.

 

 

 

The post Kjetil Jikiun slutter i Nøgne Ø appeared first on Ølportalen.

Vi graver dypere i Vinmonopolets salgstall

$
0
0

I forrige artikkel tok vi for oss de 10 mest solgte ølene. Videre liste er:

11. Mack Juleøl – opp fra 12. og opp i volum
12. Ægir India Pale Ale – ned fra 10., men opp i volum
13. Ringnes Juleøl – ned fra 11. og ned i i volum
14. Brew Dog Punk IPA – opp fra 19. og opp i volum
15. Aass Juleøl Vellagret – ny, kommer inn som erstatter for Juleøl
16. Dahls Juleøl – opp fra 18.og litt opp i volum
17. Nøgne Ø Two Captains Double IPA – opp fra 24. og opp i volum
18. Kinn Slåtteøl – opp fra 31. og solid opp i volum
19. Krönleins Stockholm Fine Festival Beer – «Nykommeren»
20. Hansa Juleøl – samme plassering – ned noen få liter

Nykommeren

Krönleins Stockholm Fine Festival Beer dukket opp på Vinmonopolet i juli og gjorde det med brask og bram, som måndens 5. mest solgte øl. Deretter la den seg opp som 3. mest solgte, etter Hansa Sterkøl og Erdinger, før juleølet kom på markedet og sendte alle disse et stykke nedover listene.
Å ende som det 19. mest solgte ølet etter kun å ha vært tilgjengelig i 6 månder er rett og slett imponerende. Dette gjør også at vi forventer Krönleins på topp 10 neste år og med en pris på 30,80 per 0,33 flaske og en ABV på 7,2% ser vi heller ikke bort fra at den gjør et solid innhogg i Hansa Sterkøls andel av salget.
Totalt solgt: 20 842 liter

Lokalselgerne i andeler

«Forskning har vist», som det gjerne heter i forenklede fremstillinger, at det forbrukerne av øl fra de tradisjonelle bryggeriene har større troskap til merker enn de som drikker håndbrygget øl. Tallene fra Vinmonopolet viser imidlertid at set også er klare geografiske preferanser på hva vi foretrekker av poløl. Listen inneholder imidlertid også enkelte overraskelser. Hva er f.eks. koblingen mellom Oppland og Faxe? Her finner du toppselgerne fordelt på fylker blant de 200 mest solgte (1 615 liter +). Plassering på listen i parantes.

21% av Fredrikstad Juleøl (99) ble solgt i Akershus
26% av Arendals Bryggeri Julen 1839 (130) ble solgt i Aust-Agder
23% av Aass Juleøl (174) ble solgt i Buskerud
6% av Mack Juleøl (11) ble solgt i Finnmark
12% av Atna Juleøl (129) ble solgt i Hedermark
36% av Hansa Juleøl (1) ble solgt i Hordaland
66% av Slogen India Pale Ale (116) ble solgt i Møre og Romsdal
68% av Alstadberger Et Stjørdalsøl (193) ble solgt i Nord-Trøndelag
92% av Bådin Rensåsen Mosaic (187) Pale Ale ble solgt i Nordland
11% av Faxe Extra Strong Beer (185) ble solgt i Oppland (eneste utlending på listen)
63% av Schouskjelleren Mikrobryggeri Juleøl (160) ble solgt i Oslo
71% av Borg Bokkøl (151) ble solgt i Østfold
38% av Lervig Konrad’s Stout (113) ble solgt i Rogaland
23% av Balder Julebukk (196) ble solgt i Sogn og Fjordane
34% av Dahls Juleøl (16) ble solgt i Sør-Trøndelag
9% av Larvik IPA (172) ble solgt i Telemark
41% av Mack Juleøl (11) ble solgt i Troms
22% av CB Juleøl (33) ble solgt i Vest-Agder
28% av Larvik IPA (172) ble solgt i Vestfold

Lokale favoritter

Listen under viser hva som selger mest i de forskjellige fylkene.

Hansa-Sterkøl-50cl-EA_webAkershus: Hansa Sterkøl
Aust-Agder: Hansa Sterkøl
Buskerud: Aass Juleøl Premium
Finnmark: Hansa Sterkøl
Hedermark: Hansa Sterkøl
Hordaland: Hansa Sterkøl
Møre og Romsdal: Hansa Sterkøl
Nord-Trøndelag: Hansa Sterkøl
Nordland: Erdinger Weissbier
Oppland: Hansa Sterkøl
Oslo: Hansa Sterkøl
Østfold: Hansa Sterkøl
Rogaland: Erdinger Weissbier
Sogn og Fjordane: Hansa Sterkøl
Sør-Trøndelag: Dahls Juleøl
Telemark: Hansa Sterkøl
Troms: Mack Juleøl
Vest-Agder: CB Juleøl
Vestfold: Hansa Sterkøl

The post Vi graver dypere i Vinmonopolets salgstall appeared first on Ølportalen.

Viewing all 978 articles
Browse latest View live