Quantcast
Channel: Nyheter –Ølportalen
Viewing all 977 articles
Browse latest View live

Bøker og Børst gjenåpner i dag

$
0
0

Mange av våre lesere har nok fått med seg at Bøker og Børst i Stavanger har måttet stenge ned driften i en uke, etter at de ble «dømt» av Stavanger Kommune for å ha brutt skjenkerglene. Nå er dommen sonet, og de er klar for nyåpning i dag mandag 1/12, klokken 10:00.

Bøker og Børst bestemte seg for å gjøre det beste ut av situasjonen og har brukt tiden til maling, vasking, generell oppussing og ikke minst kursing i øl, kaffe og førstehjelp. De skulle med andre ord være klare for enda bedre service enn før, og være i stand til enda bedre veiledning i ølets verden.

I tillegg til maling og annen oppussing er både julepynt og juleøl på plass. Utvalget av juleøl er 24 varianter på flaske og 4 på fat. Flaskene står klare alle 24, mens fatene kommer på litt etter litt frem mot jul. Litt av fjorårets juleøl er også funnet frem og gjort tilgjengelig for nye og gamle kunder.

Vi anbefaler vanligvis ikke et utested fremfor andre, men her strekker vi oss til å anbefale en tur innom Bøker og Børst, i Øvre Holmegate 32, om dere ikke helt vet hvor dere skal ta en kopp kaffe eller et glass øl etter julehandelen i Stavanger sentrum, eller rett og slett for å sjekke hvordan dette utestedet som Stavanger Kommune mener er farlig for folkehelsen ser ut.

Dersom du ønsker å lese mer om hvorfor Bøker og Børst ble pålagt å stenge finner du deres egen versjon av hendelsene her.

The post Bøker og Børst gjenåpner i dag appeared first on Ølportalen.


Lansering: Lervig Ruby Port Konrad (Oslo)

$
0
0

Tirsdag 2/12 kl. 19:00 lanserer Lervig sin nye stout, Ruby Port Konrad på Café Sara i Hausmannsgate 29 i Oslo. Sjefsbrygger Mike Murphy og logistikkansvarlig James Goulding vil være til stede for å fortelle om ølet og svare på spørsmål.

Selve ølet er en variant av Konrad Stout som er fatmodnet og tilsatt kirsebær og kirsebærsaft fra Lindheim Fruktkompani. Den er deretter blandet med en del fersk Konrad Stout. Det snakkes om aroma av portvin, bær, lakris og sjokolade og intens fruktig og syrlig smak, med en tørr røstet finish.

Entre kr 200
Mer om arrangementet finner dere her.

The post Lansering: Lervig Ruby Port Konrad (Oslo) appeared first on Ølportalen.

Bryggeri søker ølkjører med fin tittel

$
0
0

Har du sett alle disse kjedelige jobbannonsene som etterlyser unge dynamiske og resultatorienterte mennesker med den og den erfaringen, og lover utfordrende jobb, med utviklingsmuligheter, i et spennende miljø i fremgang? Det har jeg. Alt for mange ganger. Og jeg er passe lei av dem. Derfor har jeg tenkt at om jeg skulle laget en slik annonse ville den vært dønn ærlig – og vel så det. Det hadde muligens blitt noe slikt som dette.


 

8 Fjell Ølkompani trenger selger

Direktøren vår er drittlei av å sitte i telefonen med kreti og pleti, lempe ølkasser og måke mask. Han vi heller gjøre direktørting, hva nå det er? Derfor trenger vi en person klarer å få gjort jobben uten støttekontakt, og ikke gjemmer seg i en krok om nye mennesker eller utfordringer skulle dukke opp.

Liker du ikke utfordringer kan du slutte å lese her. Om du vil unngå varierte, og til tider lange dager, bør du søke jobb som bomvakt i stedet.

Det er meget mulig vi ikke er det spor interessert i dine evner, men skulle vi være det har du faktisk mulighet for å få jobben med den flotte og intetsigende tittelen Brand Ambassador. Dette betyr at du skal trave rundt og pushe våre produkter på HoReCa-bedrifter, og som ikke det var nok må du gjøre det samme mot dagligvaremarkedet. Det blir selvsagt mindre traving, og ikke minst bæring, om du har sertifikat for bil. Salgsoppgavene må gjøres unna på dagtid i ukene, for på kveldstid og i helgene må du være tilgjengelig for jobbing på øl-messer, smakinger og andre eventer. Du bør ikke være av typen som får akutt hjemlengsel, for det er langt fra alt av dette som foregår hos oss eller for den del i Bergen.

Selv om stillingen har en fin tittel vil det bli tatt som en selvfølge at du tar et tak der det trengs, og det lenge før vi har påpekt at det er nødvendig. Om vi får tid skal vi gi deg et par timers opplæring. Siden vi neppe får tid, er det greit for både deg og oss om du allerede har erfaring med å selge et eller annet og er i stand til å se forskjell på en pils og en porter.

Vi skulle gjerne fortalt noe flott om arbeidsmiljøet, men sannheten er at vi er en gjeng skjegget særinger som sårt trenger litt hjelp for å fremstå som en smule seriøse.

Skulle du mene du er den rette for denne salgsjobben vil du ikke ha noe problem med å finne kontaktinformasjon, og prøve å få oss til å mene det samme.

Vennlig hilsen
8 Fjell Ølkompani
Bergen


Slik ville altså jeg gjort det, men så kommer jeg neppe noen gang i den situasjon at jeg skal ansette en bryggeriarbeider eller noen andre for den del. Et bryggeri som faktisk skal ansette en person er 7 Fjell og det har satt opp annonsen litt mer tradisjonelt.
Du finner den her.

The post Bryggeri søker ølkjører med fin tittel appeared first on Ølportalen.

Årets øl, publikumsavstemning

$
0
0

I alt 134 forskjellige øl fra til sammen 16 norske bryggerier deltar i denne fjerde utgaven av Årets Øl – Publikumsprisen. Ølene fordeler seg på seks ulike kategorier. Det skal kåres en publikumsfavoritt i hver kategori. Du må ikke ha en favoritt i alle de seks klassene, du kan altså avgi fra én til seks stemmer (de andre velger du da blank stemme på).

Parallelt med nettavstemningen jobber en fagjury med å kåre Årets Ølinnovasjon 2014.

Årets Øl, 2014 som altså er todelt, er et samarbeid mellom Apéritif, Ølakademiet, Norbrygg og Ølportalen.

NB! Vi gjør oppmerksom på at det er det enkelte bryggeri som selv har valgt hvilke øl de stiller med og om de ønsker å være med i avstemningen. Noen av bryggeriene har blitt purret på flere ganger, uten at det har ført til påmeldinger.

Her finner du «stemmeseddelen»

The post Årets øl, publikumsavstemning appeared first on Ølportalen.

Bok fra Lars Marius Garshol

$
0
0

Hvorfor falt valget på øl i Litauen når du skulle skrive bok?

Backoriu (Lars Marius Garshol)Jeg skrev om Litauen fordi Litauen måtte skrives om, og det var ingen andre som gjorde det. Ølbøker som dekker britisk, tysk, belgisk og tsjekkisk øl finnes i massevis, men om Litauen finnes det knapt et ord på engelsk, til tross for at landet har en helt unik ølkultur.

Jeg reiste til Vilnius i 2010 og fikk helt sjokk. I en tid der alle leter etter nye og spennende øl fantes det en hel ølkultur med sine egne øltyper, smaker, teknikker og ingredienser, og ingen visste noe som helst om det. Jeg ble helt fascinert og brukte mye tid på å grave opp mer informasjon. Det var ingen lett jobb, for å finne bartendere eller bargjester i Vilnius som vet noe om ølene og kan snakke engelsk er nesten umulig. Skriftlige kilder på noe annet enn litauisk fantes omtrent heller ikke.

Gradvis fikk jeg kontakt med litauiske ølentusiaster, og med deres hjelp klarte jeg å knekke nøtten og samlet mer og mer informasjon om både hvordan Litauen endte opp med en ølkultur ulik alle andre og hvordan disse ølene brygges. Til slutt var det åpenbart at jeg ikke kunne sitte på alt dette helt alene, og jeg begynte å skrive en bok fordi jeg rett og slett ikke kunne la være.

Hvordan er boken tenkt brukt?

Pub i Litauen (Lars Marius Garshol)Den har egentlig to formål. Det første er å forklare hva jeg mener med at Litauen har en ølkultur ulik alle andre, og å gi et inntrykk av litauisk øl.

Det andre er å hjelpe folk som reiser til Litauen med å både finne ølene og forstå hva de drikker. For besøkende er det slett ikke lett å forstå forskjellen på Ramūno Čižo Keptinis, Vilkmerges Kvietinis, Jovaru Alus, og Vilniaus Alus Tamsusis su Prieskoniais. For å plukke noen tilfeldige øl. (Hva disse ordene betyr og hvordan man skal uttale dem står i boken.)

Vilkmerges (Lars Marius Garshol)Reiser du til Polen, Latvia eller Russland har du ikke samme utfordringen. Ølene her passer relativt greit inn i typene vi er kjent med fra vest. Men når man smaker på flere av ølene i listen over oppdager man fort at her er det ikke snakk om øltyper man kjenner fra vesten. Jeg regner med de fleste ølentusiaster ønsker å kunne plassere ølene de drikker i en slags sammenheng. Å finne ut av den sammenhengen tok meg tre år, og tanken var å gjøre kunnskapen tilgjengelig for andre.

Hvem ser du for deg som lesere av boken?

Litauisk bryggeri (Lars Marius Garshol)Egentlig alle som er seriøst interessert i øl. Jeg sier seriøst, for de som er fornøyd med en oversikt klarer seg uten denne boken. Dette er ikke øl du finner på Rema, eller i København, eller i London. Men for den som vil ha en oversikt over hva som finnes av øl i denne verden er boken et must. Ikke nødvendigvis fordi den er noe mesterverk, men fordi det er den eneste beskrivelsen som finnes av et viktig og annerledes land.

Hvor kan vi får kjøpt boken?

Her finner du den:

Du finner link til PDF-versjonen på bokens hjemmeside. Amazon-versjonen finner du her.

Den er til salgs i papirutgave på Amazon.com.  Eller du kan laste den ned gratis som PDF. Jeg jobber med å få den ut på Kindle også.

Kan du nevne et serveringssted i Litauen som en “må” besøke?

Prie Uosio i Panevezys er suverent det beste av de jeg har besøkt, men det krever mer enn en helgetur til Vilnius for å komme seg dit, så jeg vil heller trekke fram Šnekutis i bydelen Uzupio i Vilnius.

Hvis du går østover fra gamlebyen i Vilnius, over elva Vilnia, kommer du til en bydel som heter Užupis. Dette er en litt mer alternativ bydel, med kunstprosjekter, håndverksutsalg osv. Den har erklært seg som sin egen republikk, med egen konstitusjon som f.eks. gir alle rett (men ikke plikt) til å dø, rett til å sette pris på egen uviktighet, osv.

Litauiske fat (Lars Marius Garshol)Godt oppe i en av gatene, inne i mellom masse moderne bygårder står en liten hytte. Plenen foran er dekt med gammelt gårdsutstyr, og skilt som proklamerer Kaimiško Alaus Baras Šnekutis. Det betyr noe slikt som «gårdsølbaren skravlesmella». Inne er den innredet som en slags skogshytte, med trekrakker og -bord, alt mulig slags gammelt skrot, og et akvarium. Stedet har masser av karakter og sjarm. Musikken er litauisk, maten er litauisk, ølet er litauisk og gjestene er stort sett litauiske.

Et veldig livlig sted, der det er lett å komme i prat med de lokale, og ølutvalget består kun av øltyper som ikke finnes i noe annet land. Husølet er f.eks. en øl der vørteren ikke er kokt (en råøl), gjæret med noe som så vidt man vet ikke er noen kjent gjærart. Det står mer om dette i boken.

Noe annet du vil trekke frem om ølscenen i Litauen?

cover Lithuanian Beer - Lars Marius GarsholÉn ting som er verdt å merke seg er kanskje at den er ganske omfattende. Det er snakk om ca 70-80 bryggerier, hvorav noen få er industrielle. De resterende er ikke craft-bryggerier i moderne forstand, men litauiske. I tillegg er ølscenen der borte i rivende utvikling. Jeg er der ca en gang i året, og hver gang jeg kommer tilbake har det dukket opp masse nye øl, og flere nye ølbarer i Vilnius.

Bryggeriet Dundulis lanserer f.eks. ett nytt øl ca annenhver måned, og da ofte ganske overraskende ting. Et av de siste ølene var f.eks. ett der de har tatt opp igjen den litauiske teknikken med å meske med varme steiner. Tysk steinbier kokes med varme steiner, men her var det altså meskingen som ble gjort slik.

Kan vi forvente flere bøker fra deg?

Å skrive en bok er mye jobb, så jeg har ikke lyst til å love noe, men det må jo nesten bli en bok, eller kanskje til og med flere bøker, om gårdsøl. Jeg holder fortsatt på med å sette meg skikkelig inn i kildene, og har ikke helt funnet ut av hverken vinkling eller antall bøker ennå. Men det kommer høyst sannsynlig noe, ja.

The post Bok fra Lars Marius Garshol appeared first on Ølportalen.

Finn-Erix med basarøl!

$
0
0

Finn-Erix har ingen stortromme å slå på, men denne gangen blåser de ganske hardt i fagotten. 18. desember holder de basarkonsert på Logen Teater i Bergen, og kommer samtidig med ”ein lettdrikkelig pale ale som garantert gjev deg gunst hjå det motsette kjønn”.

Ølet har etter det vi erfarer fått navnet Kinn-Erix, og er brygget av Kinn Bryggeri i Florø.

”Dette er ikkje noko slikt kortreist drit,” skriver orkesteret i en epost, og det har de rett i. Avstanden mellom Florø og Bergen er nemlig 135 kilometer hvis du reiser i rett linje.

Kinn-Erix fungerer ifølge bandet «godt til åresal».

Kinn-Erix fungerer ifølge bandet «godt til åresal».

Går sine egne veier

Finn-Erix som består av Finn Tokvam, Halvor Folgerø og Odd Erik Lothe, er et trekløver som har revolusjonert superpopulærmusikken i årevis. Med respekt har de radbrekt den ene schlageren etter den andre, de har levert avbestillingsverket til Vossa Jazz og gjort seg bemerket på landets dansebandlister med monsterhiten ”Hjørdis med H”.

Egentlig føyer Finn-Erix seg bare inn i en rekke med meritterte band som har fått øl brygget til seg den siste tiden, men i denne rekken plasserer de seg naturlig. Kaizers Orchestra, 1349, Finn-Erix og Skambankt høres ut som lineupen på en hvilken som helst rockefestival med respekt for seg selv.

Ukontrollert vifting med årene

Odd Erik, organisten i Finn-Erix, viser seg tilfeldigvis å være broren til Espen Lothe, bryggerimesteren ved Kinn. Bandet spekulerer selv i om ”dette kan vere ei av orsakene til at superpopulærorkesteret har skaffa seg eit så eksklusivt innpass på bryggeriet”. Nå kan ikke Finn-Erix kritiseres for å kopiere de andre bandene, for de har gjort dette på sin egen måte. Mens Kaizers og Skambankt har fått egne øl brygget til seg, er Kinn-Erix bare en forkledd utgave avDampen, et annet øl fra Kinn Bryggeri. Same shit, new wrapping. Now, that’s what I call Rock’n Roll!

Men nok om det.

18. desember er det duket for basarkonsert i regi av Finn-Erix. Mye tyder på at dette blir topp underholdning.  Superpopulærorkesteret er alkoholpolitisk korrekte nok til å advare om bivirkninger: ”For mykje Basarøl kan føre til ukontrollert vifting med årene.”

Lenker: Facebook-siden til Finn-Erix BasarkonsertHer finner du billetter til konserten.

 

The post Finn-Erix med basarøl! appeared first on Ølportalen.

Jikiun og Kissmeyer lanserer Naked Kiss

$
0
0

Kjetil Jikiun, skulle ikke trenge noen nærmere presentasjon. For litt siden fikk han og Nøgen Ø besøk av den danske bryggelegenden Anders Kissmeyer. Anders er tidligere brygger og avdelingsleder i Carsberg, grunnlegger av Nørrebro Brygghus og i dag eier av Kissmeyer Beer & Brewing. Litt tabloid kan han beskrives som danskenes svar på Kjetil.

Disse to legendene brygget første gang sammen da Anders ledet Nørrebro Brygghus. Dette var Nøgne Øs første samarbeidsbrygg og resultatet Double Knot Brown lever nå videre som Nøgne Ø Imperial Brown Ale. Et glimrende øl som litt for mange overser i sin jakt på ferske IPAer og kraftige Imperial Stouts.

Denne gangen har de brygget en solbærporter, på vel 10% AVB og med det finurlige navnet Naked Kiss. Lanseringen av denne skjer på Verkstedet Bar, i Oslo, tirsdag 9/12 kl. 19:00. Entre er satt til 200,-  og inkluderer smaksprøver av 4 øl, der en selvsagt er Naked Kiss. I tillegg til de to nevnte herrer vil Tom Young fra Nøgne Ø være til stede for veilede og svare på sprøsmål. Etter smakingen vil mer godt øl fra Kissmeyer og Nøgne Ø være tilgjengelig på Cafe Sara og det forundrer oss ikke om de tre nevnte herrer blir å finne der og.

nakedkiss

The post Jikiun og Kissmeyer lanserer Naked Kiss appeared first on Ølportalen.

Gulating åpner i Larvik

$
0
0

Gulating har fra før åpnet ølutsalg i Dale i Sundfjord, ølutsalg på Strømmen og gastropub i Lillestrøm. Nå åpner de nytt ølutsalg i Larvik. Dette skjer fredag 12/12 klokken 14:00. Utsalget blir å finne på Fritzøe Brygge.

Gulating forteller at de har fått de store håndbryggeriene «med på laget», slik at de ved direkte innkjøp kan tilby øl til priser de mener konkurrerer med de store dagligvarekjedene. Dette mener de er viktig som et grunnlag og er med på å åpne dørene for de mindre bryggeriene, som kan risikere å møte stengte dører eller krav om sentral listing hos sine lokale kjøpmenn.

Av bryggeriene som får hylleplass i Larvik kan vi nevne Nøisom, Austmann, Trollbryggeriet, Balder Brygg, Færder Mikrobryggeri, Fjellbryggeriet, 7 Fjell og Sagene Bryggeri, i tillegg til flere andre norske og selvsagt en del utenlandske. En del av ølet blir plassert i kjøleskap, slik at forbrukeren kan ta det rett hjem og nyte det med rett temperatur.

The post Gulating åpner i Larvik appeared first on Ølportalen.


Nytt Bryggeri: ODE Mikrobryggeri

$
0
0

ODE Mikrobryggeri er et nystartet bryggeri, som holder til i landlige omgivelser i Frogn kommune, mellom Drøbak og Nesoddtangen. De holder til i et leid lokale på 400 kvm, med rikelig med lys og egen kjøreport med rampe.

Hvem står bak bryggeriet?

Vi er to tidligere hjemmebryggere Olav Dvergsdal og Ole Dischler Enger, som bestemte oss i februar i år for å etablere eget bryggeri. Vi har brygget hver for oss noen år, før vi møttes over et glass øl for 11 år siden. Siden den gang har vi både brygget sammen og bygget våre bryggerianlegg selv. Det gjør vi også nå.

Når var oppstart?

Oppstart for selskapet skjedde i februar/mars i år, og søknad ble sendt 28 mars. Brevet med tilvirkningsbevilling kom i postkassen 25 august, og en måned etter brygget vi vår første batch, en Drøbak IPA.

Første brygg

Brygging av batch 1

Hvilket marked satser dere på?

Vi satser på både pub og restaurant, polet og butikk. Foreløpig er vi begrenset til puber og restauranter, men i løpet av januar 2015 skal vi være klare for butikkmarkedet. Vi holder for tiden på med en flaske tappelinje.

Hva er målet?

Vi har som mål å distribuere nasjonalt og satser derfor på å få flaskelinjen opp å stå raskt.

ODE_Pale_Ale_2Hva tenker dere om at det starter opp ett nytt bryggeri nesten hver måned?

Vi synes det er spennende at så mange starter opp og det er et tegn i tiden.

Har dere en klart definert profil?

Det mener vi ja. Vi brygger godt øl med mye smak og kraftig aromaprofil i de fleste typene og satser på å benytte de beste ingrediensene i tilstrekkelige mengder, for å skape en slik profil. Vi ønsker ikke å gå på kompromiss i noen retning.

Hva var det første ølet fra dere?

Vi har servert en IPA og en pale ale i lokale puber og restauranter en stund. Vi fortsetter med både Brown Ale og Stout. En pils på 4,7 ABV er også på trappene om ikke lenge.

Hva skal dere gjøre for å skille dere ut fra mengden?

Skape kraftige og gode øl som ikke går på kompromiss med manglende eller reduserte ingredienser. Kraftig og god smak som huskes, i god kombinasjon med mye aroma. Noen nye øltyper har vi også funnet frem til og flere typer vil vi utvikle for å skape noe nytt og spennende. Vi vil holde på den kvaliteten vi hadde som dedikerte hjemmebryggere, selv om vi er blitt kommersielle og brygger større volum.

ODE_glass_IPA_4Vil vi finne dere på noen av de mange ølfestivalene rundt i landet med det første?

Ja det vil dere, og den første er Whisky and Beer festival i Bergen i februar 2015.

Hvor stor er antatt produksjonsmengde det første hele år?

Målet er 100 000 liter første hele år, men kapasiteten er 250 000 liter som vi håper å nå innen ikke for lang tid.

Hvor store batcher produserer dere?

Vi produserer 1000 liters batcher for hver enkelt øltype. Alle våre øl er levende håndbryggede øl, som ikke er filtrert eller pasteurisert. Vi har et lokale med god plass til alt som vi i dag har av kar og tanker, og utvidelse av selve bryggeriet har vi også plass til. Vi har også god plass for eventer og samlinger.

 


ODE på Facebook finner du her.


 

The post Nytt Bryggeri: ODE Mikrobryggeri appeared first on Ølportalen.

Folksomt på Naked Kiss-lansering

$
0
0

Det har vært mange lanseringer for Nøgne Ø denne høsten, og denne uken var ikke noe unntak. Tirsdag var det nok et øl som skulle lanseres. Denne gangen et samarbeidsøl med danske Kissmeyer.

Brygger Anders Kissmeyer hadde tatt turen fra Danmark for være med på lanseringen. Han kom til et fullsatt Verkstedet Bar i Oslo. Mellom 60 og 70 personer hadde tatt turen for å få med seg det nyeste ølet fra Nøgne Ø og Kissmeyer – Naked Kiss – en imperial porter brygget med solbærsaft.

Naked Kiss er det første samarbeidsbrygget mellom Kjetil Jikiun i Nøgne Ø og Anders Kissmeyer på ni år. Den gang jobbet Kissmeyer for Nørrebro Bryghus. Helt siden det første samarbeidsbrygget – et øl som fortsatt lever videre som Nøgne Ø Imperial Brown Ale – har Kissmeyer og Jikiun i ønsket å lage et nytt øl sammen. Etter å ha diskutert flere muligheter, endte de opp med en kraftfull porter brygget med solbær.

– Vi ønsket å bruke nordiske råvarer, forklarte Kissmeyer under lanseringen. Totalt ble det brukt 1.000 liter solbær i et brygg på til sammen 5.000 liter. Og bærene har satt sitt preg på sluttproduktet. – Ølet har et syrlig preg som kan forveksles med hva du får fra brett, men det er bærene som gir syrligheten, kommenterte Kissmeyer.

Medbrygger Jikiun skulle egentlig også vært med på lanseringen, men han hadde fått forlenget en reise til Russland og kunne derfor ikke stille. De mange fremmøtte fikk imidlertid med seg en Anders Kissmeyer i storform som hadde mange historier både om Naked Kiss, samarbeidet med Nøgne Ø og Kjetil Jikiun og filosofien bak hans eget bryggekonsept.

I tillegg til Naked Kiss, fikk de fremmøtte også smake på tre andre øl fra Kissmeyer. Det skulle egentlig blitt servert et fjerde øl, men skumproblemer medførte at planene ble endret. De tre ølene som ble servert, Granskuds Vild Øl, Æble Lager og 1914, ga deltakerne et godt innblikk i bryggestilen til Kissmeyer.

– Min stil er ganske annerledes enn den til for eksempel Mikkeller. Jeg lager ikke kreaftige humlebomber. Det er det andre som kan bedre enn meg. Jeg lager øl som er lett tilgjengelige, men som likevel har en fin kompeksitet, fortalte Kissmeyer.

The post Folksomt på Naked Kiss-lansering appeared first on Ølportalen.

Mengder av nye bryggerier

$
0
0

Med ny rekord i antall nye øl og mange nye bryggerier i 2014, hadde du vel trodd at vi hadde nådd toppen? I så fall tok du feil. Her kommer det en lang rekke nye bryggerier, og de fleste fylkene er representert. 38 nye bryggerier er kommet med i oversikten. Skal vi gjette på at totalt antall er kommet til 50 før julen ringes inn i 2015?

Mest imponerende ser det ut i Buskerud. Hvis Aass ønsker å invitere alle småsøsken i bryggerifamilien fra sitt eget fylke om et års tid, kan det være så mange som tolv rundt bordet.

Her er den listen jeg har klart å sette sammen. Disse har fått godkjent sine søknader fra statlig eller kommunalt hold, eller har i det minste kommet langt i den prosessen. Det er sikkert noen feil her, men det meste er godt dokumentert, oftest fra flere kilder. Presseklipp, Facebooksider, offentlige dokumenter fra stat og kommune. Kom gjerne med korreksjoner, det er sikkert kommunale løyver som både jeg og Google har oversett.

Wettre BryggeriAkershus

Ale by Alex, Fet

Wettre Bryggeri, Asker

Buskerud

Aja Bryggeri, Tranby

Eiker Ølfabrikk, Mjøndalen

Skjenkestua pub Drammen

Svensefjøset, Lier

LOGO_LÅVEN 2

Låven Mikrobryggeri, Sylling

Hedmark

Kolonihagen, Hamar

Kolonihagen_01Ølkjillærn, Folldal

Hordaland

Inside Voss Rock Cafe

Bergen Mikrobryggeri/Fribryggerlogen


Nøsteboden
, Bergen

Modalen Ølbryggjarlag anno 2014, Modalen

Inside Voss Rock CafeMøre og Romsdal

Korn Bryggeri, Eresfjord, Nesset kommune

Bjørkavåg Brygg, Fiskarstrand,

Smøla Mikrobryggeri, Smøla

Modøl etikett 01Nordland

Mormors Hus, Bøstad, Vestvågøy

Nord-Trøndelag

Eldhuset, Haugum Gård, Overhalla

Berg Gård, Inderøy kommune

Winkelmann Bryggeri, Hegra

Oppland

Villtotningen, Kolbu

Sve Gard, Vågå kommune

St Hallvard - LogoOslo

Nedre Foss Gård,  «Bellonahuset»

St. Hallvard Bryggeri, Oslo 

Sogn og Fjordane

OSPE Nanobryggeri, Oppdal

Tya Bryggeri, Øvre Årdal

Sør-Trøndelag

Moe Nedre, Leinstrand, Trondheim

Vet du om noen

Dersom du skulle sitte med informasjon om bryggerier som er under oppstart håper vi at du vil tipse Ølportalen og/eller Knut Albert, eller sørge for at de som står bak bryggeriene gjør dette, slik at vi kan informere resten av de ølinteresserte i landet om de gode nyhetene.

Kystbryggeriet Frøya, Dyrvik

Troms

Senja Handbryggeri

Stangnes Bryggeri, Tranøy

Vest-Agder

Hunsfos Bryggeri, Vennesla kommune

Farsund Brewing Company, Farsund

MikroMeyerBryggerhuset, Kvinesdal  -Bekkereinan, Kvinesdal

Østfold

MikroMeyer, Spydeberg

Taraldrud Gård, Marker kommune

Svalbard

Svalbard Bryggeri, Longyearbyen, Svalbard

Trappers Brewhouse, Longyearbyen, Svalbard

 

Tre bryggerier har tyvstartet

Stjørdalsbryggeriet (Nord-Trøndelag) har brygget hos To Tårn i Trondheim hittil, til neste år har de sitt eget flotte anlegg klart.
Nøsterud Gård, Svelvik

Sagene Bryggeri (Oslo) har så langt brygget hos Arendals Bryggeri. Over nyttår vil de brygge i det minste deler av ølet sitt på eget anlegg.

 

Det  bør nevnes at  det kommer et par nye på tampen av 2014 også:

Lofotpils (Svolvær, Nordland)  

Grim & Gryt (Hareid, Møre og Romsdal) med sine første øl i disse dager.

 


Knut Albert Solem blogger på http://knutalbert.wordpress.com og twiterer som @KnutAl


The post Mengder av nye bryggerier appeared first on Ølportalen.

Mye fatlagret øl på vei

$
0
0

De som er glade i øl lagret på eikefat har mye å se frem til. Gjennom de siste årene har Nøgne Ø utforsket en rekke kombinasjoner av øl og fatlagring. Nå kommer produktene fortløpende ut på markedet.

Det starter allerede 6. januar. Da lanseres Dragonwort Stout på Kick Malt & Mat i Kristiansand. Ølet er en imperial stout som er lagret på tidligere armagnac-fat. Det har blitt tilbud i en caskversjon på ulike festivaler i løpet av høsten, men er må flasket og klar for et større slipp. Ølet er kraftig – det er mesket med en hel kilo malt per liter vann – og det har et ganske høyt alkoholvolum, hele 14 prosent. – Målet var å lage et øl som ville tåle lagring og samtidig utfordre hva som er mulig å få til, forteller Edvard Hortemo til Ølportalen.

Ølet har blitt lagret hele 22 måneder på fat. Det er brygget med både bygg, hvete og rug. I tillegg er det krydret med karve, anis og stjerneanis. Hovedkrydderet i ølet er imidlertid estragon, og det er også fra dette krydderet ølet har sitt navn.

Dark Horizon

Dragonwort er et ekstremt øl, men det er et enda kraftigere øl som har ligget til lagring hos Grimstad-bryggeriet de siste årene. Mange har et forhold til Dark Horizon, en kraftig imperial stout brygget med kaffe, som nå er i sin fjerde utgave. Da siste utgave ble brygget, ble en del av brygget overført til brukte whiskyfat. Der har ølet nå kost seg i to år.

Fatlagringen har gjort at ølet – i tillegg til å bli mer komplekst i smaken – har blitt enda kraftigere. Lagringen har fått ølet opp i en styrke på hele 20 volumprosent alkohol. Lanseringsdato er foreløpig ikke bestemt, men det nærmer seg. Ølet er flasket og har fått navnet Dark Horizon 4.5. Det blir et eksklusivt øl. Kun 2.000 flasker vil bli tilgjengelig på markedet.

Fra den samme leveransen av whiskyfat som ble brukt til lagringen av Dark Horizon 4.5, har Nøgne Ø lagret ytterligere to øl: En imperial stout og noen fat med God Jul. Hva som vil skje med sistnevnte er fortsatt usikkert. Imperial stouten vil bli sendt ut senere i 2015 under det klingende navnet Imperial Stout Whisky Barrel. I likhet med Dark Horizon har også denne blitt lagret i overkant av to år på fat – den ble brygget i september 2012 – og den vil havne på en alkoholstyrke på rundt 12 prosent.

Edvard Hortemo foran gjæringstanker hos Nøgne Ø

Edvard Hortemo i Nøgne Ø ser frem til en rekke lanseringer av fatlagret øl i 2015.

Rødvinsfatlagret saison

En annen fatlagret nyhet vil bli noe enklere å få tak i. Dette er  en spesialutgave av Nøgne Øs saison. Målet er at dette ølet skal komme inn i det faste sortimentet til bryggeriet. Det vil gjøre ølet til det første fatlagrede ølet som er i standardutvalget til Nøgne Ø.

Saisonen er lagret på rødvinsfat, og vil få en styrke på syv prosent, noe i overkant av styrken til den ordinære saisonen. Bryggeriet planlegger å lage en blanding av ulike årganger av rødvinssaisonen. Slik sett vil ølet dele lagringskvaliteter med en belgisk geuze – et øl som er en blanding av ulike årganger lambic.

Første batch er nå snart klar. Det fatlagrede ølet vil bli blandet med vanlig saison for å få et mer balansert øl. Andre batch er allerede satt til lagring. Når denne er klar, vil den blandes med første batch i tillegg til den vanlige saisonen. Den tredje batchen vil så blandes både med den første og den andre batchen.

– Målet med blendingen er å skape et mer konsistent uttrykk på ølet, forteller Hortemo. Og det er nettopp konsistens som kan være et stort problem med fatlagret øl. Problemet blir ikke mindre av at det ikke kan garanteres hvilke fat som er tilgjengelige. Nøgne Ø har imidlertid skaffet seg kontakter for å få god tilgang til fat slik at fremtiden til dette ølet skal være sikret.

Oppfølger til Aurora Australis på vei

Samarbeidsprosjektet Aurora Australis og Aurora Boralis gav mersmak for byggerne – både hos Nøgne Ø og australske Bridge Road Brewers. Nå er en oppfølger på vei. Som sist er konseptet at bryggeriene brygger det samme ølet, tapper det på eikefat og sender det til den andre siden av kloden.

Oppfølgeren til Aurora Australis er en belgisk tripel som ble brygget i august 2013. Den er sterk, lys og lett i kroppen med hyggelige toner av moden frukt. Etter bryggingen ble den overført til eikefat som tidligere er brukt til lagring av hvit australsk dessertvin.

De som ser frem til det nye Aurora Australis må smøre seg med litt tålmodighet. Nøgne Ø sikter seg inn mot en lansering før sommeren neste år. For de som virkelig ikke kan vente så lenge, er et alternativ å ta en tur til Australia. Der er Aurora Boralis 2 tappet og tilgjengelig for salg.

The post Mye fatlagret øl på vei appeared first on Ølportalen.

Porteraften hos Ringnes

$
0
0

Har du lyst til å møte de fire vinnerne, og drikke deres to øl?

Da må du ta turen til Ringnes sin festsal i Thorvald Meyersgate i Oslo onsadg 14.januar kl 18.

Hjemmebryggerne Anders Christensen, Steinar Hamre, Thomas Hellberg Hagen og Geir Ølnes vil presentere sine to baltiske porterne som vant hver sin hjemmebryggekonkurranse i fjor. I tillegge kommer bryggere fra både Nøgne Ø og Ringnes. Ryktene sier at det blir servert porter i både glass og gryter.

Det koster 200,- pluss adm.kost og kan kjøpes her

The post Porteraften hos Ringnes appeared first on Ølportalen.

Ølsalget på Vinmonopolet opp 22,2%

$
0
0

Det ble i 2014 solgt 2 198 000 liter øl gjennom Vinmonopolets butikker. Dette er en oppgang på 22,2% fra 2013. Dette er en trend vi har sett gjennom flere år og gjennomsnittlig økning fra 2009 (819 000) til 2013 (1 799 000) er 21,8%. Med andre ord mer enn en dobling.

Fra i fjor til i år gikk totalsalget i liter opp med kun 0,6%. Dette forsterker en trend vi har sett de siste årene og flere og flere ser dette i forbindelse med de to økningene vi har hatt i de tollfrie kvotene for reisende. Sterkvin og brennevin fortsatte tilbakegangen de har hatt de siste årene, mens svakvin gikk frem forsiktige 0,5%. Ser vi på detaljene for svakvin gikk rødvin ned med 2,6% og hvitvin opp med 3,7%. Det er med andre ord ikke bare prat når damene legger ut «Proseccoen venter» og «Cava Time» på diverse sosiale medier.

Salgstall-2014

For desember alene var oppgangen i ølsalget på 23,4%. Dette skjer samtidig som julemånedene, november og desember, har en lavere andel av årstotalen for øl enn noen gang før. Den var i fjor 40,4% og har sunket jevnt siden toppen på 56,8% i 2005.

Kun november hadde et lavere salg enn i 2013. Dette kan forklares med en fredag mindre og en søndag mer, ettersom forskjellen utgjør knapt en dags omsetning og omsetningen etter alle solemerker er større på fredager enn de foregående dagene i uken. Dette er også den første måneden med nedgang i ølsalget siden mars 2011. Her var forklaringen selvsagt forskyvningen av påsken.

Ser vi på andelen av totalsalget har den aldri vært så høy for øl som fjorårets 2,7%. Dette er opp 0,5% fra 2012. Svakvin endres lite og endte på 82,3%. Brennevin er nede i 13,9%, som er det svakeste noen gang. Brennevin har forøvrig den samme tendensen som øl og selger dobbelt så godt i desember som noen av de andre månedene. Sterkvin som har samme tendensen med dobbelt salg i desember har også samme tendens som brennevin og er nå nede i 0,7%. Ettersom alkoholfritt gjorde et solid hopp og nå er oppe i 0,4% vil det ikke forundre oss om Vinmonopolet om noen år selger mer alkoholfritt enn sterkvin.

Når salget i julemånedene er nevnt flere ganger bør vi også ta med at 13,4% av totalsalget skjedde i desember, mens november er tett på gjennomsnittet med 8,4%. Det produktet som skiller seg ut i denne perioden er øl, som øker kraftig og dermed hadde en andel på 4,6% for november og 4,3% for desember.

The post Ølsalget på Vinmonopolet opp 22,2% appeared first on Ølportalen.

Belgisk i årets første polslipp

$
0
0

Fredagens slipp legger til hele 20 nye belgiske øl fra en rekke bryggerier til bestillingsutvalget. Flere av disse er også tilgjengelig i både små og store flasker.

I årets første slipp kommer det blant annet flere øl – totalt seks ulike typer – fra Brasserie De Silly. Fra før har bryggeriet hatt Silly Saison i polets utvalg. Januarslippet inkluder deres kjente Scotch Silly i to flaskestørrelser. Ølet vil bli tilgjengelig både i flasker på 0,33 liter og større flasker på 0,75 liter. I tillegg blir også en variant av ølet som er laget på cognac-fat tilgjengelig for bestilling.

Flere vil nok også glede seg til de nye surølene i bestillingsutvalget. Gueuzerie Tilquin kommer inn i bestillingsutvalget med Oude (Gueuze Tilquin)² à l’Ancienne og Stout Rullquin. Førstnevnte er en versjon av deres Oude Gueuze med høyere alkoholprosent. Det er en blanding av ett, to og tre år gammel lambic. Sistnevnte er en syrlig stout som har gjennomgått en andre gjæring på eikefat iblandet en åttendedel lambic. Ølet er så refermentert i seks måneder på flaske.

Det er også plass til et mindre belgisk bryggeri i månedens slipp. Fire øl fra det lille bryggeriet Brasserie Caulier kommer nå i bestillingsutvalget. Det kommer til varianter av Bon Secours som bryggeriet først fikk suksess med, og deres Paix Dieu. Sistnevnte er en belgisk trippel med en styrke på 10 prosent.

Nytt norsk

Etter en rekke slipp hvor det har vært mange nye øl fra Trondheimsbryggeriet Austmann, er det nå Sør- og Vestlandet som dominerer de norske nyhetene i bestillingsutvalget. Det kommer fire nye øl fra 7 Fjell og tre nye øl fra Lindesnes Brygghus. I tillegg er det to nyheter fra Nøgne Ø: Kriek of Telemark – som denne gangen har bær fra Buskerud – og Gottes Hülfe in der Noth. Sistnevnte er ølet som vant NM i hjemmebrygging i 2014 og er laget av Thomas Hellberg Hagen og Geir Ølnes.

Ringnes’ Baltisk Porter er et annet vinnerøl, utviklet av hjemmebryggerne Anders Christensen og Steinar Hamre. Ølet ble sluppet hos Vinmonopolet i september 2014 og spilte også en viktig rolle i Ringnes’ seier over Kinn i finalen av fjorårets Bryggeribråk på Håndverkerstuene i Oslo. Etter tapet lovet Kinn å laget et øl til ære for Ringnes. Dette ølet – Pryl Belgisk Dobbel – er nå klart og det kommer også med i januarslippet.

I bestillingsutvalget har det denne gangen også blitt plass til et helt ferskt bryggeri. Aja Bryggeri har så vidt startet opp produksjonen i de gamle lokalene til Haandbryggeriet i Drammen. Bryggeriet blir fra i morgen å finne hos Vinmonopolet med deres Lemmy Witbier.

Lite nytt i standardsortimentet

Selv om det bugner av nye øl i bestillingsutvalget, så skjer det ikke mye spennende i standardsortimentet til Vinmonpolet i dette slippet. Totalt kommer det åtte nye øl i basis-, parti- og testutvalget, men flere av disse er gamle kjennere i ny drakt. Hansas IPA Extra Spesial, Sierra Nevadas Pale Ale og BrewDogs Punk IPA kommer nå på boks. Tidligere har disse kun blitt solgt på flaske.

Mer spennende er det med tre norske nyheter. Austmann noterer seg en nyhet også i dette slippet med Gamle Eirik, en red ale på 5,6 volumprosent. Denne vil bli å finne i Vinmonopolets basisutvalg. Oslo-bryggeriet Grünerløkka Brygghus kommer med et nytt øl, Nighthawk India Red, som har fått plass i partiutvalget. Også Ægir får plass i partiutvalget med sin Skjeggjøld India Red Ale.

Nyheter i bestillingsutvalget januar 2015

Øl Land Bryggeri Volum Pris
Petrus Aged Pale Belgia Bavik Brewery 0,33 58,00
Petrus Aged Pale Belgia Bavik Brewery 0,75 109,00
Petrus Aged Red Belgia Bavik Brewery 0,33 59,00
Petrus Aged Red Belgia Bavik Brewery 0,75 135,00
Petrus Blond Belgia Bavik Brewery 0,33 51,00
Petrus Dubbel Bruin Belgia Bavik Brewery 0,33 53,00
Petrus Gouden Tripel Belgia Bavik Brewery 0,33 55,00
Petrus Oud Bruin Belgia Bavik Brewery 0,33 49,00
Petrus Oud Bruin Belgia Bavik Brewery 0,75 112,00
Wittekerke Wit Belgia Bavik Brewery 0,33 45,00
Bon Secours Amber Belgia Brasserie Caulier sprl 0,33 63,00
Bon Secours Blond Belgia Brasserie Caulier sprl 0,33 63,00
Bon Secours Brown Belgia Brasserie Caulier sprl 0,33 70,30
Paix Dieu Belgia Brasserie Caulier sprl 0,33 69,90
Paix Dieu Belgia Brasserie Caulier sprl 0,75 135,00
Scotch Silly Belgia Brasserie De Silly 0,33 57,00
Scotch Silly Belgia Brasserie De Silly 0,75 122,00
Scotch Silly Cognac Barrel Aged Belgia Brasserie De Silly 0,75 159,00
Silly Double Enghien Blonde Belgia Brasserie De Silly 0,33 54,00
Silly Double Enghien Brune Belgia Brasserie De Silly 0,33 58,00
Silly Green Killer IPA Belgia Brasserie De Silly 0,33 59,00
Silly La Divine Belgia Brasserie De Silly 0,33 64,00
Silly Pink Killer Belgia Brasserie De Silly 0,25 47,00
Tilquin Oude Gueuze Tilquin² Belgia Gueuzerie Tilquin 0,38 92,90
Tilquin Oude Gueuze Tilquin² Belgia Gueuzerie Tilquin 0,75 164,90
Tilquin Stout Rullquin Belgia Gueuzerie Tilquin 0,75 174,90
Ghost / Ugly Duck West Coast IPA Danmark Indslev Bryggeri 0,33 54,90
Svaneke IPA Danmark Svaneke Bryghus 0,33 49,90
Ugly Duck Foxy Brown Danmark Ugly Duck Brewing Co. 0,33 59,90
Ugly Duck Putin Imperial Wheat Stout Danmark Ugly Duck Brewing Co. 0,33 63,90
Beavertown 8 Ball Rye IPA England Beavertown Brewery 0,33 49,90
La Trappe QuadrupelOakAged Trapp.bier 18 Nederland Bierbrouwerij de Koningshoeven 0,38 139,00
7 Fjell Fløien IPA Norge 7 Fjell Bryggeri 0,33 57,90
7 Fjell Høst Saison Sombre Norge 7 Fjell Bryggeri 0,33 57,90
7 Fjell Rundemanen Rye Stout Norge 7 Fjell Bryggeri 0,33 57,90
7 Fjell Svartediket Black IPA Norge 7 Fjell Bryggeri 0,33 57,90
Aja Lemmy Witbier Norge Aja Bryggeri 0,50 59,90
Kinn Pryl Belgisk Dobbel Norge Kinn Bryggeri AS 0,75 99,90
Kinn Svarthumle Norge Kinn Bryggeri AS 0,33 46,90
Lindesnes Brygghus Svarteskjer Imp IPA Norge Lindesnes Brygghus 0,50 104,90
Lindesnes Brygghus Viking Warrior IPA Norge Lindesnes Brygghus 0,50 99,90
Lindesnes Brygghus Vårøy BrownAle Bitter Norge Lindesnes Brygghus 0,50 99,90
Gottes Hülfe in der Noth Norge Nøgne Ø Det kompromissløse Bryggeri 0,50 74,40
Nøgne Ø Kriek of Telemark Norge Nøgne Ø Det kompromissløse Bryggeri 0,50 72,90
BrewDog Pumpkinhead Skottland Brewdog Brewery 0,33 45,90
BrewDog vs Weihenstephan IndiaPaleWeizen Skottland Brewdog Brewery 0,33 51,90
Cap/BrewDog CapDog Black IPA Skottland CAP Brewery 0,33 60,90
Innis & Gunn Barrelmaster`s Reserve Skottland Innis & Gunn 0,33 62,90
Tennent’s Whisky Aged Beer Skottland Tennent Caledonian 0,33 44,90
Windswept APA Skottland Windswept Brewing Co 0,50 78,00
Windswept Tornado Skottland Windswept Brewing Co 0,33 59,90
Windswept Typhoon Skottland Windswept Brewing Co 0,33 57,00
Windswept Wolf Skottland Windswept Brewing Co 0,50 82,00
Windswept Wolf of Glen Moray Skottland Windswept Brewing Co 0,33 130,00
Barcelona Spania Barcelona Beer Company 0,33 59,90
Cerdos Voladores Spania Barcelona Beer Company 0,33 59,90
Benediktiner Weissbier Tyskland Benediktiner Weissbräu GmbH 0,50 49,80
Uerige Doppelsticke Tyskland Uerige Obergärige Hausbrauerei GmbH 0,33 59,80
Uerige Sticke Tyskland Uerige Obergärige Hausbrauerei GmbH 0,33 54,20

The post Belgisk i årets første polslipp appeared first on Ølportalen.


Lucky Jack uten filter

$
0
0

Lucky Jack er langt fra det frekkeste ølet som er å finne på markedet, men det er likevel et av de viktigste ølene som har kommet fra et norsk bryggeri i nyere tid. Det var det første ølet Mike Murphy brygget i Norge, og således innledet det en ny æra for Lervig Aktiebryggeri.

Tomlene opp

Like før jul postet bryggeriet et innlegg på Facebook-siden sin med oppfordringen: ”Like this if you think Lucky Jack should be unfiltered”. I skrivende stund har 439 personer hevet tommeltottene i været, og det er nå klart at ølet kommer på markedet i en ufiltrert versjon.

”Da jeg kom hit i 2010, valgte jeg å filtrere Lucky Jack, fordi nordmenn var på en annen planet når det gjaldt håndverksøl,” forteller Mike Murphy, bryggerimesteren ved Lervig. ”Lervig hadde heller aldri brygget denne typen øl tidligere. De solgte hovedsakelig lyse pilsnerøl, og siden folk gjerne drikker med øynene, ville jeg at Lucky Jack skulle være et klart og iøynefallende øl.”

Døråpner

Med skjegg og lue på: Mike Murphy kvalitetssikrer et av produktene til Lervig. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen)

Med skjegg og lue på: Mike Murphy kvalitetssikrer et av produktene til Lervig. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen)

Mike er en ambisiøs herremann, og han hadde ikke vært i Stavanger i mer enn en måned første gang han brygget Lucky Jack. Han hadde tankene klare om hva Lucky Jack skulle være: ”Det skulle være et øl som både ølnerdene og de som ville ha et alternativ til pilsen kunne like.”

Mange rogalendinger er blitt introduserte til en verden full av spennende smaker gjennom dette ølet. Mike kaller det selv en gateway to craft beer, og målet hans var ”å dytte folk forsiktig i riktig retning, i retning håndverksølet”.

”Jeg vil fortsatt at ølet skal være en døråpner, men Norge har utviklet seg, og den utviklingen skal vi være med på. Vi skal ikke stagnere.”

Tydeligere 

Lucky Jack er en lettdrikkelig øl av typen American Pale Ale med en markert humleprofil – citra, amarillo og chinook – i butikkstyrke. Jeg er glad i dette ølet. Det er lett å ta med seg, det koster ikke skjorten og det går fint an å drikke mer enn to glass uten å gå lei.

Mike Murphy er veldig fornøyd med det ufiltrerte resultatet. ”Jeg burde ha gjort dette for lenge siden,” sier han.

”Filtreringen går på bekostning av smak og lukt, i og med at en del av oljene fra humlen forsvinner i prosessen. Jeg er sikker på at publikum er klare for den ufiltrerte versjonen av Lucky Jack nå. Humlen vil bli tydeligere, og ølet vil holde seg lenger og ha en reinere humlesmak.”

Ølet blir tilgjengelig på boks og i flaske, og er allerede på vei til hyllene i en butikk nær deg.

“Vi endrer ikke logo eller utseende på flaskene eller boksene, men hvis best-før-datoen er i oktober eller seinere, så er det den ufiltrerte versjonen. Vi filtrerer ikke lenger Lucky Jack,» sier Mike.

The post Lucky Jack uten filter appeared first on Ølportalen.

Sandnes har fått spesialsbutikk for øl

$
0
0

28. november åpnet en ny butikk i Sandnes. En spesialbutikk for øl. Navnet er «Det God Brygg» og de holder til i Vågsgata 41,  i Sandnes sentrum. Parkering like ved og kort vei til jernbanestasjonen burde også gjkøre butikken greit tilgjengelig også for kunder fra andre steder enn Sandnes, selv om det påstås at det er dobbelt så lang med tog fra Stavanger til Sandnes som andre veien.

Bak butikken stå Tom Løyning og Thor Stple Johnsen. De begynner med ca. 200 forskjellige øl men planlegger å utvide utvalget kontinuerlig fremover. Da selvsagt utfra hva kundene er mest interessert i. I tillegg til øl har de også en del hjemmebryggerutstyr. Skal du feire rund dag eller ha en solid hagefest er det også greit å vite at de leier ut tappetårn, slik at du for en enkelt kveld kan bli sjef i egen bar.

Åpningstider er
man-fre 10:00 – 20:00
lør: 10:00 – 18:00

Enkel og funksjonell innredning

Enkel og funksjonell innredning

Det Gode Brygg - Innredning 02

Pallesalg er efektivt og nedkjølt øl er tilgjengelig.

The post Sandnes har fått spesialsbutikk for øl appeared first on Ølportalen.

Årets øl – nykommerne

$
0
0

I 2013 ble Vossa Pale Ale fra Voss Bryggeri årets mest innovative øl for sin brukt av einerlog i bryggingen – en veldig tradisjonsrik teknikk. I 2012 gikk Sur Megge fra Haandbryggeriet av med seieren.

Finalistene for 2014 er nå offentlig, og vinneren avsløres den 31. januar under Norbryggs årlige hjemmebryggerevent på Kanonhallen i Oslo.

Juryen for Årets Øl-Nykommer har valgt ut ni øl blant i alt 41 nyheter. Ett av dem har gjort seg mest fortjent til tittelen.

Kravene til et øl som til sist kan smykke seg med tittelen Årets Øl-Nykommer 2014 er ikke bare at det må være et sabla godt øl, brygget etter alle kunstens regler, og selvsagt uten feil. Det må også tilfredsstille en rekke andre kriterier.

Blant annet må det ha et visst innslag av innovasjon og nytenkning. Det må ligge en klar strategi/ide bak. Både emballasje og etikett må kommunisere denne ideen. Videre vurderes ølet opp mot kriteriet om det er en dyrkbar nisje. Rett og slett om det er et øl som vil bli etterspurt i markedet.

I den grad juryen har hatt tilgang til informasjon evalueres også i hvilken grad lanseringen har vært en suksess rent pr-/markedsføringsmessig – selvsagt innenfor reklameforbudet.

41 nye øl ble nominert av bryggeriene selv. Hvert bryggeri kunne melde på inntil tre nyheter lansert mellom 15. oktober 2013 og 15. oktober 2014.

De ni ølene som i henhold til juryen i størst mulig grad tilfredsstiller nevnte kriterier er, fra venstre på bildet:

  • 7 Fjell Monplaisir Pale Ale – Pale ale er en kategori som ypper seg mot IPA
  • EGO A Damn Fine Coffee IPA – Øl brygget med kaffe fra småskalakaffebrenner
  • Ægir Hrist og Mist Hefeweizen – Øl brygget etter klassisk tysk oppskrift en utfordrer til utenlandske storselgere
  • Nøgne Ø Skog og mark – Øl brygget med håndplukkete ingredienser fra norsk natur
  • Kinn Kveldsbris Lys belgisk ale – Øl brygget etter klassisk belgisk oppskrift en utfordrer til utenlandske storselgere og i en nisje med vekstpotensial
  • Lindesnes Havets øl – Øl brygget med rødalge (søl)
  • Ægir Lærdøl Sour Cherry Rye – Surøl brygget med kirsebær fra Sogn og rugmalt
  • 7 Fjell Svartediket Black India Pale Ale – Black IPA er en helt ny kategori som «tok av» i 2014
  • Ringnes Polaris Baltisk Porter – Det første samarbeidsbrygg mellom hjemmebryggere og storskalabryggeri

Hvilket av disse ølene som i størst monn gjør jobben avsløres den 31. januar under Norbryggs årlige hjemmebryggevent på Kanonhallen i Oslo.

Juryen for Årets Øl-Nykommer 2014 består av:

  • Trond Blindheim, rektor ved Markedshøyskolen
  • Steinar Killi, professor ved Arkitektur- og Designhøyskolen i Oslo
  • Stein Øvre, designer, Creuna
  • Per Øyvind Arnesen, Ølportalen
  • Gustav Foseid, Norbrygg
  • Jørn Tore Persen, Ølakademiet
  • Aase E. Jacobsen, Apéritif.

Kåringen gjennomføres for tredje gang og er et samarbeid mellom Ølportalen, Norbrygg, Ølakademiet og Apéritif.

The post Årets øl – nykommerne appeared first on Ølportalen.

Norges mest solgte sterkøl

$
0
0

Vinmonopolets liste over hvilke sterkøl som solgte mest i 2014 er en hitliste. Den viser hvilke øl som er mest populære i det brede lag i folket, men peker også på andre interessante trender.

På toppen av denne listen finner vi som alltid Hansa Sterkøl – en plass den har forsvart i årevis – på andreplass ligger Erdinger Weissbier, mens Paulaner Hefe-Weissbier følger på tredjeplass. At toppen av listen domineres av øl fra de store bryggeriene, er ikke overraskende. Det er det heller ikke at fire av de ti mest solgte ølene på polet er lagerøl.

Men listen viser ellers bredden, mangfoldet og den stadig økende interessen for øl i Norge. Det er for så vidt ingen nyhet, for den tendensen har vært tydelig de siste årene, men den forsterkes for hvert år som går. Økningen i salg av øl på polet fra 2013 til 2014 var på oppsiktsvekkende 22,2 prosent, og i forhold til salg av sterkøl peker pilene bare en vei. Oppover.

IPA er den nye pilsen?

Det mest solgte ølet fra et norsk håndverksbryggeri var Vestkyst, og den fjæren tror jeg at Kinn Bryggeri vil like å ha i hatten. Nøgne Ø India Pale Ale kaprer sjetteplassen, et øl som de siste årene har etablert seg som et av kongerikets mest populære øl.

India Pale Ales er en av de mest populære øltypene som selges på polet. Ægir India Pale Ale er Norges 12. mest solgte sterkøl.

India Pale Ales er en av de mest populære øltypene som selges på polet. Ægir India Pale Ale er Norges 12. mest solgte sterkøl.

Nordmenn er i det store og hele glade i humlefriske øl. Av de 50 mest solgte ølene på polet er ti av dem av typen India Pale Ale. Ægir India Pale Ale ligger på 12. plass, Brew Dogs Punk IPA på 14. og Nøgne Øs Two Captains Double IPA på 17. Juleølet er også en sikker vinner, og Aass Juleøl Premium var fjorårets femte mest solgte øl totalt og det mest solgte juleølet.

På listen til Vinmonopolet som viser de 200 mest solgte ølene, er det gledelig å se at de nye norske bryggeriene også er representerte. Det er viktig. Med så mange nyetableringer er det lett å forsvinne i mengden. Grünerløkka Brygghus og Larvik Mikrobryggeri er begge inne på listen, men det er trondheimsbryggeriet Austmann som kanskje viser de tydeligste tegnene på at de har kommet for å bli. Med hele ti øl inne på listen, har de allerede etablert seg tungt i markedet. Det er til sammenligning like mange øl som Haandbryggeriet har inne på listen. Nøgne Ø er med sine 16 øl det bryggeriet som har flest listenoteringer.

Her er listen over de 15 mest solgte ølene på Vinmonopolet i fjor:

  1. kinnvestkyst

    Kinn Vestkyst solgte jevnt gjennom hele året og ble med det 4. mest solgte øl.

     

    Hansa Sterkøl

  2. Erdinger Weissbier
  3. Paulaner Hefe-Weissbier
  4. Kinn Vestkyst Indiaøl
  5. Aas Juleøl Premium
  6. Nøgne Ø India Pale Ale
  7. Ringnes Extra Gold
  8. Singha Lager
  9. Ringnes Julebokk
  10. Krusovice
  11. Mack Juleøl
  12. Ægir India Pale Ale
  13. Ringnes Juleøl
  14. Brew Dog Punk IPA
  15. Aass Juleøl Vellagret

 

Hele listen finner du på Vinmonopolets nettsider.

Vi graver mer i tallene fra Vinmonopolet og kommer tilbake med det vi finner.

The post Norges mest solgte sterkøl appeared first on Ølportalen.

Here come the Vikings!

$
0
0

Vi vet at mange av våre leser bruker Untappd for å holde styr på hva de har drukket av øl og hvor godt de likte de enkelte variantene. For tiden foregår det en avstemning på Untappd om nye badges. En av disse er for å ha drukket norske øl. Den har fått navnet «Here come the Vikings».

Hvor mange av badgene som vil bli en del av Untappd er folkene bak appen litt uklare på De lover imidlertid at sjansen for at det skjer øker med antall stemmer. Vi mener de norske bryggeriene fortjener den oppmerksomheten en slik badge kan gi og avgir vår stemme til «Here come the Vikings» og ingen av de andre. Hva du vil gjøre er selvsagt opp til deg, men her er i alle fall linken til avstemningen. Det kreves selvsagt at en er innlogget for at en skal kunne avgi stemme.

The post Here come the Vikings! appeared first on Ølportalen.

Viewing all 977 articles
Browse latest View live